majkl-devenport 2БЕОГРАД — Шеф делегације ЕУ у Србији Мајкл Девенпорт каже да преговори не подразумевају признавање Косова, већ свеобухватну нормализацију односа Београда и Приштине.

„Према одлуци Европског савета у јуну и и према новој одлуци од прошле недеље, што је иначе јединствен став чланица Европске уније, очекује се нормализација односа између Београда и Приштине, а реч је о свеобухватној нормализацији“, казао је Девенпорт гостујући у „Кажипрсту“ на ТВ Б92.

Он је додао да се од Србије очекује правно обавезујући споразум на крају тог процеса. што, како каже, подржавају и српска влада и косовска у Приштини. „Сви су свесни својих обавеза, и виде да је нормализација у сопственом интересу“, мишљења је Девенпорт.

На питање да ли се од Србије тражи да укине своје судове на Косову, Девенпорт наводи да су две теме у питању, реформа правосуђа у Србији, што је уједно и један од највећих приоритета и за Европску унију и за српску владу, и јачање свих независних институција које играју улогу у тим реформама.

„Обавеза обе стране у оквиру Бриселског споразума јесте да дође до интеграције у неким институцијама, укључујући полицију и правосуђе. Међутим, још није дошло до тога, није дошло до споразума, али принцип је јасан, мора да дође до пуне интеграције“, истиче Девенпорт.

Што се тиче парламентарних избори на Косову, које је након локалних, најавио премијер Србије Ивица Дачић, и очекивања Уније од Београда по том питању, Девенпорт каже да је у ових годину дана дошло до великих промена и искорака. „Чини ми се да је велико достигнуће што је било више од двадесет састанака премијера Дачића и Тачија, и дошло је до резултата који су у корист обе стране. 19. априла је дошло до Бриселског споразума и дошло је до имплементације тог споразума. Дакле, имплементација је могућа“, сматра Девенпорт.

„Како ће следеће године бити парламентарни избори на Косову, Дачић је јасно рекао да жели да охрабри гласаче да гласају на тим изборима, мислим да је то прави приступ“, додао је он.

Када је у питању 35 тема које треба решити, односно поглавља која треба отворити и успешно затворити у преговорима са Европском унијом, Девенпорт каже да су сва поглавља у овом процесу од значаја за Србију, и да сва треба „успешно да се заврше“, а да су на само почетку преговора поглавља која се тичу владавине права, судова и правосуђа… „Ово ће бити теме наставка преговора током наредних година“. Шеф делегације ЕУ у Србији, такође, истиче да се у свим поглављима преговара о европским стандардима и регулативама у одређеној области.

„Владавина права, правда, основне слободе, борба против корупције и дискриминације, према нашем искуству, треба се одмах бавити тим поглављима, јер спадају у најобимнија и најтежа у том процесу. Искуство показује, да је поглавље 27, заштита животне средине, такође од великог значаја, због обимних закони које треба увести“, наводи Девенпорт и додаје да су то поглавља која се тичу и других земаља кандидата у процесу преговора са Унијом, не само Србије.

Говорећи о могућој суспензији визне либерализације, Девенпорт се осврнуо на „горући“ проблем лажних азиланата, као и забринутост Европске уније поводом тога, рекавши се одмах треба бавити тим проблемима, без одлагања, и да је ЕУ разрадила акциони план са српском владом, као и да су „криминалци који охрабљују људе да нелегално улазе у земље ЕУ укључени у ове процесе“. Он даље наводи да је неопходно да се заједно суочавамо са овим феноменом, али и да се трудимо да побољшамо услове живота у регијамаи деловима Србије где постоје највећи проблеми.

Коментаришући одлуку Европског савета да прва међувладина конференција почне 21. јануара, Девенпорт је казао да је то велико достигњуће, и да жели да честита свим грађанима и у влади, јер сматра да је мислим је то велики корак у односима Србије и Уније у европским интеграцијама.

Објашњавајући шта Србију конкретно очекује у наредном периоду, Девенпорт каже да ће ово бити формални почетак преговора, а да смо већ почели техничке преговоре, док се паралелно наставља дијалог између Београда и Приштине. “ Следеће године настављамо техничке прегледе и то ће трајати до почетка 2015. године и у међувремену, желимо да заједно са српском владом наставимо рад у вези ова два прва поглавља са којима смо завршили скрининг“. Девенпорт је додао и да жели да похвали улогу парламента и цивилног друштва у европским интеграцијама, као и допринос грађана, који је, како наводи, битан.

Говорећи о теми прве међувладине конференције 21. јануара, Девенпорт објашњава да је то прва званична прилика за Владу Србије да представи своје планове за реализацију законодавног система свим чланицама ЕУ, али и да чланице представе своје приоритете у овом процесу. „Чланице имају током целог процеса пресудну улогу“, закључује шеф европске делагције у Србији.


Извор: Б-92

Оставите коментар

Оставите коментар на Шта је „свеобухватна нормализација“ Мајкла Девенпорта?

* Обавезна поља