rusija-kinaПЕКИНГ – Кина и Русија ће наставити са редовним поморским војним вежбама у Јужном кинеском мору у септембру, изјавили су кинески званичници. Вежбе су фокусиране на јачање сарадње између двеју држава и нису уперене против неке друге земље, преноси Ројтерс.

Војна вежба се одржава у време затегнутих односа и у спорним водама, јер је суд у Хагу прогласио да Кина нема историјска права на Јужно кинеско море. Кина је одбацила пресуду.

Портпарол кинеског министарства одбране Јанг Јујун изјавио је да је војна вежба усмерена на јачању сарадње између Русије и Кине.

Русија подржава став Кине поводом арбитраже коју су започели Филипини.

Ове вежбе продубиће међусобно поверење и проширити сарадњу, али, и исто тако повећаће способност деловања приликом евентуалних претњи по безбедност и учврстити регионални и глобални мир и стабилност, истакао је Јанг.

Кина и Русија имају право вета у Савету безбедности УН, и више пута су имали

сличне погледе на дешавања и кризу и Сирији која су углавном била у супротности са ставовима УСА и ЕУ.

Прошле године су одржали заједничке војне вежбе у Јапанском мору и у Медитерану. Кина полаже право на већи део Јужног кинеског мора, кроз које се обавља велики број трговачких прелаза годишње. Брунеји, Малезија, Филипини, Тајван и Вијетнам такође тврде да имају права да користе ово море.

Кина узастопно годинама криви Сједињене Америчке Државе за подгревање тензија у овом региону кроз војне патроле и давање подршке странама које су у завади због полагања права на ово море.

Сједињене Америчке Држава су тражиле да се потврди право на слободу пловидбе у Јужном кинеском мору и негирају да су бирали страну у територијалним споровима.

 


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Кина и Русија настављају вежбе у Кинеском мору

* Обавезна поља