dragan djilas ds(1)БЕОГРАД – Пошто је након неколико недеља унутарстраначких превирања, у ноћи измећу суботе и недеље, на крају седнице која је трајала 12 сати, добио двотрећинску подршку чланова Главног одбора (274:127), лидер Демократске странке Драган Ђилас најављује да се више неће бавити поделама у странци и да ће се у потпуности посветити представљању политике ДС-а. Али и да никоме од оних који су му оспорили лидерство неће „скидати главе”.

А на питање шта ће бити с почасним председником Борисом Тадићем који је практично био предводник побуне против актуелног лидера, Ђилас у разговору за „Политику” каже: „Што се мене тиче, ништа. Сматрам да је нормално да у Демократској странци имате захтеве, предлоге, иницијативе. То јесте вредност ДС-а, где се до става странке долази одлуком већине, а не одлукама једног човека”.

И можете да наставите да радите са њим, иако је рекао да ДС, под вашим лидерством, никада неће моћи да води Србију?

Борис Тадић је прекјуче званично одбио да буде члан нашег централног изборног штаба, политичког дела којим председава Драгољуб Мићуновић, а у коме су, поред мене, и Бојан Пајтић, Вида Огњеновић, Драган Шутановац… Он се захвалио на томе. Мислим да је тиме показао и однос према ДС-у, али то је његова ствар. Што се мене тиче, он је члан ДС-а, почасни председник странке, у складу са Статутом странке може да узме активности у странци уколико жели. А о свему овоме што стоји реално иза вашег питања, а што ме на леп начин питате, мислим да треба да суде други, а не ја, као човек који је прекјуче добио 70 одсто гласова чланова Главног одбора у односу на оно што је понудио Борис Тадић.

Очекујете ли да он оде из странке и повуче део људи који су били уз њега?

Ја сам прекјуче послао јасну поруку да очекујем да сви они који доживљавају ДС као своју странку прихвате одлуку већине, да нам помогну у спровођењу те политике и да се укључе у београдске изборе пошто су они сада једини расписани. Видећемо на овим темама какав је став оних који су јуче остали у мањини. Демократија је право већине да доноси одлуке а не да тврди да је сигурно у праву. Због тога мањина има право на своје мишљење, али нико нема право да после данашњег дана у јавности износи ставове супротне ономе што јесте политика ДС-а и тиме збуњује наше бираче.

С обзиром на то да постоји та прича о два концепта политике коју би ДС требало да води, могу ли они да се помире и да сви који су гласали против вашег извештаја, као и они који су по општинским одборима били против вас, сада наставе да спроводе вашу политику?

Ми смо државотворна странка социјалдемократске оријентације која се 23 године бори за европске вредности у Србији. Немам ја своју политику него политику Демократске странке утемељену на овим принципима.

Борис Тадић је, на пример, рекао после седнице ГО да Србија има проблем ако ДС није на власти.

Ја мислим да Србија има, не проблем, него огроман проблем ако ДС није на власти, пошто странке које су данас на власти немају капацитет да озбиљно реформишу ово друштво. Ако је лидерска странка у власти ДС, онда и неке мање странке које можда немају довољно капацитета, уз ДС могу да покрену реформе у овој земљи и да наставе с њима. Уз СНС то није могуће, из простог разлога што сам СНС нема капацитете, људе, знање, да промени ову земљу набоље.

Онда се разликујете у мишљењу о томе како треба доћи на власт?

Подсетићу, ДС је странка левице која мора додатно да се профилише. И што рече неко прекјуче од говорника, да то што неки имају нешто либерално у себи, избаце из себе. Јер ми смо социјалдемократе. Значи, ми смо странка која мора на тај начин да размишља – у односу према радницима, према Закону о раду, угроженим категоријама. Тако смо радили у Београду четири године и зато смо и победили. Наш став је развој земље, а не отпуштања, наш став је улагање у пољопривреду, гарантовање откупа пет година свим пољопривредним произвођачима, државна интервенција у привреди али у границама које су јасно дефинисане, усвајање закона о банкама који овај режим већ шест месеци не сме да стави на дневни ред Скупштине, стипендије за ђаке – да и онима који немају новца створимо могућност за школовање…

Како за 14 месеци нисте успели да приволите део странке тим левичарским идејама?

Већ 14 месеци, као и данас у овом интервјуу, морам да објашњавам шта мисли Тадић, шта је с Душаном Петровићем, шта је с Вуком Јеремићем, да ли имам или немам већину, да ли је једна политика или две политике, шта ко ради, како се ко организује… Уместо да причамо само о политици коју смо ми утврдили на Програмској скупштини у фебруару прошле године, о економским мерама, које се данас и те како показују као исправне, о томе како ћемо реформисати образовање, како ћемо од ове земље напокон направити државу у којој се зна ред и која штити своје грађане, ми се стално бавимо собом.

И како ће сада странка даље, после овог ГО?

Надам се да ћемо моћи да искористимо простор који ћемо на неки начин добити да саопштимо своје ставове, да се не бавимо поделама. Још више него до сада нећу обраћати пажњу на оне који раде посао за странку на власти, таблоиде који данас плачу због тога што нисам смењен. Наставићу да радим свој посао. Сигуран сам да ће ДС на парламентарним изборима, ако их буде, добити толики број гласова који неће бити мањи од онога што смо добили у мају 2012. године (када одбијете наше коалиционе партнере). Зато што сам сигуран да у овој земљи постоји много људи који су против онога што се у овој земљи дешава. Људи којима не можете да продате причу како ће Србија изаћи из економске кризе тако што ће неки шеик уложити три милијарде евра у Београд на води! Није Београд на води реалан развојни пројекат. Реалан развојни пројекат је београдски метро, који смо ми довели до краја и треба да почне да се гради за годину и по дана. Од читавог пројекта Београд на води на крају се све претворило у изградњу шопинг центра и хотела. Па хоће ли то да запосли 200.000 људи?! Ми смо прекјуче дефинисали то да смо једина опозиција и да смо спремни да преузмемо власт ако добијемо подршку, али не можемо да уђемо у сваку владу и по сваку цену. До сада су се у Србији сви појединачно клели, али су после претрчали. Ја вам гарантујем да овог пута тога неће бити.

А може ли ДС успешно да ради како ви планирате, са свим овим људима који су прекјуче гласали против?

Да.

И ви ћете наставити да радите с потпредседницима Гораном Ћирићем и Миодрагом Ракићем, људима који су у посланичкој групи и у страначким органима који су гласали против?

На сваку од тих ставки одговор је – да.

А како изгледа водити странку када вас, сад је очигледно, добар део посланичког клуба не подржава?

Изгледа сјајно радити када верујете у то што радите и када вас у томе подржава 70 одсто чланова главног одбора.

Али утисци неких од учесника расправе су, рецимо, да неки нису гласали за вас зато што су задовољни вашим радом него због тога што сматрају да није тренутак за унутарстраначке изборе.

Врло јасно сам дефинисао зашто су људи гласали или нису гласали. Сад ви можете да тражите иза свега не знам шта, али је овде све потпуно јасно. ДС је потврдио своју политику која је врло јасна и рекао да та политика није таква да може после следећих избора да буде у коалицији са СНС-ом. То је прекјуче дефинитивно потврђено.

Очекујете победу на београдским изборима, а мислите ли да ћете моћи да формирате власт?

Очекујем да на овим изборима грађани потврде исправност онога што смо радили претходних пет година. Опозиција нас је критиковала све ове године, а сада су на тој страни и странке које су с нама радиле. Тиме су се одрекле свега што смо заједно направили. Зато, ако мислите да се Београд развијао у добром правцу, можете да гласате само за нашу листу, а ако мислите да је било лоше, гласајте за било ког другог ко се појави на овим изборима. Ја верујем да ће велика већина Београђана, уколико изађу на изборе, оценити да је то што смо ми урадили помак набоље – и мостови и обданишта и пензионери и пуне плате за труднице и бесплатни уџбеници и све остало… Неке ствари чак нису ни видљиве. Данас, рецимо, у Шекспировој ниче зграда у којој ће родитељи моћи да оставе своју децу ометену у развоју када их више не буде. Ми то правимо и завршавамо ове године. Имали смо седам боравака за децу ометену у развоју, сада имамо 14. Постојала је могућност за смештај 200 деце, а данас за 600. За њихове родитеље то је спас.

С обзиром на све што се догодило у последњих неколико недеља, да ли бисте опет прихватили компромис као пре 14 месеци у вези са доласком на чело странке?

Мислим да је договор увек добар када је ДС у питању, али верујем да је, исто колико и договор, добро и изјашњавање чланова странке, односно чланова Скупштине о томе. Имали смо тада два кандидата, Банета Кузмановића и мене, али се Борис Тадић тада повукао и договор је направљен. Мислим да би за странку било делотворније, целисходније, да смо и тада имали изјашњавање као сада на ГО. И ја бих и тада, као и сада, понудио исту ствар – понудио свима који су гласали за другог кандидата да буду део тима и не бих никоме „скидао главу”.Уверен сам да је то допринос и ДС-у и демократији у Србији.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Ђилас – Нећу скидати главе

* Обавезна поља