Dragan DjilasБЕОГРАД – Председник Демократске странке Драган Ђилас изјавио је да су тврдње о наводној завери тајкуна против лидера СНС-а Александра Вучића политичка пропаганда која проистиче из сталне потребе да се упире прстом на непостојеће издајнике и непријатеље, и која сведочи о страху напредњака од резултата избора.

Ђилас је, у интервјуу Танјугу, рекао да су власници крупног капитала данас ближи СНС-у него демократама и да су приче о стотинама милиона евра које ће тајкуни уложити да би политички дискредитовали Вучића последица навике „свих диктатора у свету да траже непријатеље који угрожавају наводно државу, па онда и њих саме“.

„Вратимо се у деведесете. Тада су непријатељи тим истим људима који су и данас у СНС били Запад и ЕУ, који су желели да нас униште. Сад не могу више да нам говоре о Западу, пошто су декларативно за Европу, сад треба наћи неке друге непријатеље. Тада смо били издајници зато што нисмо подржавали политику Милошевића и Шешеља, а данас мрзимо свој народ зато што не подржавамо политику Александра Вучића“, рекао је Ђилас.

Вучић је, међутим, каже Ђилас, у праву када изражава бојазан да би могао изгубити изборе, и зато настоји да смањи очекивања од своје странке како не би био највећи губитник избора, јер ће подршка коју ће добити, тврди лидер ДС, бити далеко мања од плебисцитарне подршке о којој се могло читати у „намештеним“ истраживањима.

„Ако СНС, која данас јесте највећа странка у Србији, добије подршку 30 и нешто одсто грађана, од оних 55 одсто који су изашли на изборе, то значи да 80 одсто грађана Србије није гласало за ту странку и њену политику. Само је питање колико ће од тих 80 одсто изаћи на изборе“, казао је Ђилас.

У Србији се, сматра Ђилас, води медијска кампања против људи који мисле другачије од оних на власти, и он зато очекује да напади на њега и ДС ескалирају.

Медијска хајка је, каже, уперена не само против политичара, него против свих који другачије мисле, а свеопшта таблоидизација за последицу треба да има стварање атмосфере страха у Србији.

„Ја немам проблем што више нисам на власти, нико не мора да ме чува, а мислим да ће неки када падну са власти итекако имати проблема, јер ће грађани схватити шта су демагогијом учинили овој земљи за само две године“, рекао је Ђилас.

Он је рекао да грађани живе све лошије и да ће за шест месеци, уколико се економска политика не промени драстично, живети још лошије.

Ђилас такође наводи да лидер СНС-а изборе није расписао зато што има висок рејтинг, већ зато што је СНС од пре шест месеци преузела све развојне полуге, сва министарства – привреде, економије, пољопривреде, финансија, енергетике, грађевинарства, на којима може да се направи помак, а помака нема, и стање је још горе.

ДС ће, каже Ђилас, у позитивној кампањи грађане подсетити на до сада постигнуте резултате те странке и понудити делотворну развојну политику.

Ђилас је истакао да је неопходно покренуту прехрамбену индустрију и још неке рентабилне привредне гране, а онда и субвенционисати развој транспортних потенцијала, како би се подстакао извоз.

„ДС има тим људи са резултатом, са развојном идејом која каже да је економија кључ. Све више људи живи у свету, треба им све више хране и енергије. То је шанса за Србију. Прехрамбена индустрија, наслоњена на пољопривредну производњу, плус енергетика“, казао је Ђилас.

Део развојног ланца је, како је истакао, и улагање у образовање, јер Србија сваке године губи велики број „Пупина и Тесли“ због тога што држава више не гарантује бесплатно образовање, нити на адекватан начин стимулише оне који желе да се усавршавају а немају финансијску потпору.

„Када то све ставите у једну причу, добијате једну организовану земљу која има снаге да крене напред. Значи, не можете да дођете и да кажете, отпустићемо 60 до 100 хиљада људи у једном дану. Многе од фабрика су у проблему што се тиче перспеткиве, али хајде да погледамо шта може да се уради. Ево, дали смо низ предлога“, рекао је Ђилас-

Он је рекао да бирачи не верују политичарима зато што нико на власти не решава конкретне животне проблеме грађана.

„Ми покушавамо да покажемо да у политици можете да будете другачији. Сигуран сам да ће нам део грађана већ сада веровати, и да ће то поверење расти“, рекао је Ђилас.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Ђилас – Прича о завери тајкуна и политичара је пропаганда

* Обавезна поља