tomislav-nikolic-pocasni-gradjanin-cacka-1ЧАЧАК – Председник Србије Томислав Николић примио је у Чачку звање првог почасног грађанина, а свечаност су обележили протести одборника Двери који су на крају изведени из сале.

Николићу је звање уручио градоначелник Чачка Војислав Илић на свечаној прослави Дана града у Дому културе.

Док се Николић захваљивао одборницима на признању, чланови опозиционих Двери прекидали су га звиждуцима и повицима:“Издао си Косово”, „Уа, издајниче”, „Што ниси истражио изборну крађу”.

Николић је све време стајао на сцени, а на повике одборника Двери казао је:“Што би рекао Никола Пашић, целог живота сам се борио да такви као ви имају право гласа. Било је председника који би вас хапсили, председника који би вас тукли, а ја вас пуштам да причате шта хоћете”.

На то су остали одборници одговорили аплаузима и повицима „Томо, Томо”, а инцидент је трајао око пет минута.

Све је окончано тиме што су одборнике Двери из сале изгурали људи за које је представник Двери Бошко Обрадовић казао је новинарима да су то били полицајци у цивилу.

У наставку програма, Николић је навео да од када је постао председник Републике указује да су пријатељи Србије и на истоку и на западу, и да то што Србија жели у ЕУ, не значи да неће бити пријатељ са Русијом, Кином и свима другима.

„Као што не можемо без Русије, не можемо ни без ЕУ”, рекао је председник Републике.

Николић је на крају захвалио свима, па и онима који су му звиждали, рекавши да је све то остварење његових „политичких идеала како треба да се живи у Србији – да свако има право на свој живот и своје незадовољство”.

Председник Републике је звање добио одлуком Скупштине Чачка против које је била опозиција.

Пре свечаности на градском тргу у Чачку Двери су одржале протест због одлуке Скупштине Чачка, а на скупу је доминирао транспарент:“Издали су Косово, издаће и Чачак”.

Обрадовић је казао да Николић „нема никакве заслуге за Чачак – ни пореклом, ни било каквим активностима” и да није требало да први добије титулу почасног грађана.

За време протеста Двери и у сали Дома културе биле су присутне јаке снаге полиције.

Николић: Најспособнији човек у држави се бори против криминала

Председнику Србије Томиславу Николићу данас је у Скупштини Чачка уручено звање почасног грађанина поводом Дана града.

Захваљујући на признању на свечаној седници Скупштине општине у Дому културе Николић је поручио да је Чачак за њега велики град, „богат од људи и од бога“.

Осврћући се на јучерашњу одлуку из Брисела, председник је истакао да чланство у ЕУ треба да покрене Србију и да пружи шансу младим и образовним људима, али да то чине и сами преговори јер омогућавају младима да лакше дођу до посла.

Србија има пријатеље на свим странама света, подсетио је председник и поновио да чланство у ЕУ не значи да ћемо неке од њих запоставити.

Уз оцену да „ЕУ није тренутно мамац какав је била пре 10 година, он је, међутим, навео и да ЕУ поједине чланице извлачи из кризе што је много лакше када су оне у оквиру те организације.

„ЕУ има добар систем уређења државе, судства, заштите људских права, а све то треба урадити у Србији“, навео је Николић и додао да у ЕУ нема оволико криминала и то од људи који примају плату од државе, што се мора искоренити, а што је веома тежак задатак.

„А тај посао тренутно обавља најспособнији човек у држави“, истакао је председник Србије.

Говорећи о граду домаћину, Николић је истакао да би то што је урађено за Чачак требало да буде учињено за све градове у Србији, јер Чачак сада има шансу да се окружи аутопутевима, да постане место кроз који би се прошло да би се завршио неки посао и „ако будемо успели да и у другим центрима решимо проблеме, биће то велики успех“.

Као позитивну страну Николић је истакао и чињеницу да у Чачку јавна предузећа послују позитивно, што није случај у другим градовима, где су, како је навео, погазили законе, задужили децу…

„Ми их не можемо премештати, а све то зависи од оних који воде градове и оних који су из њих отишли, а помажу их без обзира на то. Нека свако учини за своју средину колико Чачани који не живе у Чачку и на тај начин ће се подићи Србија“, поручио је председник Николић уз опаску да добар председник Републике треба да ради за све грађане.

Он је нагласио да Влада Србије води добру политику, због чега сматра да опозиција нема аргумената за замерке, већ само може да се служи увредама, псовкама и клеветама.

„Тренутно нема бољег програма јер влада води најбољу политику, а опозиције је све мање, што није добро“, рекао је Николић и изразио уверење да свака влада мора имати јаку опозицију.

Говор којим је председник Николић захвалио на признању био је праћен инцидентом, јер су га на самом почетку излагања прекинули одборници Двери, који су звиждањем и повицима на кратко онемогућили Николића да се обрати гостима.

„Пустите их, не знају шта чине“, рекао је Николић, додајући да цитира Николу Пашића, који се борио за то да „овакви имају право гласа“.

Након што је обезбеђење удаљило одборнике Двери, настављено је обраћање председника Николића који је закључио: „Чачак је за мене велики град, богат од људи и од бога“.

Двери су, иначе, раније позвале Чачане и грађане Моравичког округа да се данас окупе испред Дома културе, како би, „дочекали председника и рекли му шта мисле о њему и његовој власти“.

Николић је за почасног грађанина Чачка изабран 13. децембра одлуком Скупштине општине, а у образложењу се наводи да ће председник Србије први понети новоустановљено звање почасног грађанина зато што је одрицањем од партијске припадности доказао да је председник свих грађана.

Он је, такође, конкретним радом у развоју инфраструктуре, привреде и свих осталих сегмената друштвеног живота дао значајан допринос развоју Србије, а у својим мисијама у земљи и свету безрезервно се залаже да се свим грађанима Србије, без обзира на националну и политичку припадност, омогући потпуно ослобадање свих стега и препрека у циљу свеукупног напретка, наведено је у образложењу.


Извор: Бета, Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Почаст уз „Уа, издајниче…“

* Обавезна поља