Srbija - Rusija 1Министри одбране Русије и Србије – како је објавио озбиљни и утицајни московски дневни лист „Известија” – размотрили су споразум о обуци српских официра у руским војно-школским установама.

Исти лист у тексту на исту тему даље пише:

„Није искључено да овај корак може постати део курса Москве и Београда на плану ширења војне и војно-техничке сарадње, а да обука специјалиста буде у оквирима припрема за испоруке Србији нових система наоружања руске производње.”

По речима саговорника „Известија”, приликом сусрета министара одбране Русије и Србије, до којег је дошло 16. августа, разговарало се о могућој обуци официра Оружаних снага Србије у руским највишим војним школама. Осим тога, руски официри би такође били упућивани на студије у српске војне академије.

Поред школских програма, разговарано је и у ширењу билатералне сарадње преко посета посматрача и размене искустава.

„Већ имамо позитивно искуство са Армијских игара, у којима већ две године, у различитим дисциплинама, учествују српске екипе” – наглашава наш саговорник.

Две стране се спремају за конкретни договор о размени официра и посматрача, али је то питање засад у фази разматрања.

„Предлажем да данас размотримо даље кораке за јачање наше сарадње у сфери образовања, нове пројекте за војне вежбе и, наравно, све што се тиче војно-техничке сарадње у блиској перспективи” – рекао је Сергеј Шојгу пред почетак сусрета са српским колегом Зораном Ђорђевићем.

„Известија” у Министарству одбране Србије нису могле да добију коментар о свему овоме. Међутим, чињеница је да је министар Ђорђевић раније рекао да односи Русије и Србије „никада нису били бољи него што су сада”.

sojgu-djordjevic

Тренутно се војна сарадња РФ и Србије развија у неколико праваца. Тенкисти српске армије учествовали су у Тенковском бијатлону, а најесен ће бити одржана заједничка вежба армија Србије, Белорусије и Русије „Словенско братство”.

Ипак је у свему најинтересантнија – војно-техничка сарадња. Србија може имати интерес да од Русије купи високотехнолошко наоружање ради модернизације своје армије. Осим овога, није искључено да се на њеној територији појави регионални центар за ремонт технике руске производње.

Припадници српске војске – да би овладали најновијом руском техником – морају проћи обуку у Русији. Како пишу медији, српски војни стручњаци и официри могу проћи обуку у Војној академији Генералштаба Оружаних снага Русије у Москви, Војној академији ваздушно-космичке одбране у Твери и у Војној академији ПВО копнене војске у Твери у Смоленску, као и у низу других војно-школских установа Русије.

Међутим, експерти се критички односе према перспективи руско-српске војне сарадње. На пример, политички аналитичар Никола Танасић, сарадник Нове српске политичке мисли, сматра разговоре о зближавању са Русијом триком којим се пажња становништва (Србије) одвлачи од „натовских стремљења владе”.

„Влада Србије води политику максималног зближавања са НАТО, укључујући и многобројне војне вежбе, примену стандарда алијансе, обуку официра и друго – указује српски политиколог. – Међутим, већина грађана се негативно односи према НАТО, па власт зато стално говори о војној сарадњи са Русијом. Да би створила илузију „избалансираног” приступа”.

По његовом мишљењу, мада су српске власти и сам премијер Вучић више пута објављивали да намеравају да купе руско оружје – не треба очекивати јачање руско-српских односа преко нивоа који је неопходан за одржавање „илузије избалансираности” српских односа са Западом и Русијом.

nikita-bondarev 2Начелник групе Руског института за стратешка истраживања за балканске земље – Никита Бондарев – такође сматра да ће интензивирање руско-српских односа увек бити праћено уступцима (Београда) Западу поводом Косова, Републике Српске или Црне Горе.

„Изјаве о ширењу војне сарадње и куповини оружја – то је покушај српских власти да продемонстрирају блискост са Русијом при курсу на интеграцију у западне структуре” – констатује експерт – Заједничке војне вежбе ће се наставити. Сасвим су могуће и куповине оружја. Али, у српском Министарству одбране седе натовски консултанти, па не може бити ни говора о војном савезу”.

Бондарев објашњава да не постоји стратешко партнерство са Руском Федерацијом, већ само тактичко, док се на стратешком нивоу одвија доследна интеграција у натовске структуре без формалног ступања (Србије) у алијансу.

„Што се тиче куповине војне технике, вероватно ће се радити само о куповини транспортних хеликоптера и тегљача. Јер, ако Срби купе наше системе ПВО – то ће бити претендовање на већу самосталност земље у одбрамбеној сфери” – додаје Бондарев.


Извор: Факти

Оставите коментар

Оставите коментар на Ко шири илузију јачања војне сарадње Србије и Русије?

* Обавезна поља