gorbacovМОСКВА – Група посланика Државне Думе, који припадају различитим партијама, упутила је захтев државном тужиоцу Јурију Чајки да истражи догађаје који су довели до распада СССР.

Тужиоцу су ставили до знања да ће таква истрага довести до покретања кривичних поступака против више актера тадашњих догађаја, укључујући и последњег руководиоца Совјетског савеза Михаила Горбачова.

Подносиоци захтева су Чајку подсетили да су се грађани СССР на референдуму изјаснили за очување јединствене државе, а да су руководиоци савезне државе и федералних република „извршили незаконите радње које су довеле до распада земље”.

Посебно су тужиоцу указали да је 4. новембра 1991. – након провере реализације закона о државној безбедности коју је обавио Генерални тужилац СССР – против Горбачова био покренут кривични поступак, од којег се само тужилаштво, које се нашло под притиском председника СССР (Горбачова), уплашило и само га сторнирало.

Иницијатори истраге и могућег кривичног гоњења Горбачова посебно терете за формирање неуставног Државног савета СССР који је и признао независност прибалтичких република Совјетског Савеза (Литваније, Летоније и Естоније). А на такво признање нису имали уставни мандат ни легални органи државне власти СССР.

Подносиоци захтева Чајки су посланици владајуће Јединствене Русије Јевгениј Фјодоров и Антон Романов, посланици Комунистичке партије РФ Иван Никитчук и олег Денисенко и посланик Либерално-демократске партије Михаил Дегтјарјев.

Овај квинтет је државом тужиоцу поручио да злочини попут Горбачовљевог не застаревају. А Дегтјарјев је још нагласио:

„Горке плодове 1991. године једемо и данас. Људи гину у Кијеву, а гинуће и даље, кривицом оних који су пре много година у Кремљу донели одлуку да разбију сопствену земљу”.


Извор: Факти

Оставите коментар

Оставите коментар на Иницијатива за кривично гоњење Горбачова

* Обавезна поља