makedonija-policija-11-700x466Организација „Мајдана“ у Москви у овом тренутку није могућа, али постоји опасност да ће Западне силе покушати да дестабилизују руске регионе уочи локалних, парламентарних и председничких избора у Русији, упозорио је копредседник покрета „Антимајдан“, публициста и писац Николај Стариков, представљајући у Москви нови пројекат „Антимајдан — аналитика“, у оквиру којег ће руски и страни експерти истраживати механизме „обојених револуција“.

Стариков је подсетио да је Запад већ покушао организовање масовних протеста у Москви и низу других руских градова после избора за Државну думу 2011. и председничких избора 2012.

Након неуспелих покушаја ширења протеста у руској престоници, данас се припремају удари на руске регионе. Мета Запада сада су најнасељенији региони Русије и економски јаки субјекти Руске Федерације: Сибир, Јужни Урал, Кубањ, Кузбас и Татарстан.

Финансијска подршка опозиционих снага из иностранства овде игра једну од кључних улога у организацији „обојених револуција“, истичу представници „Антимајдана“.

Раније је опозициона коалиција РПР-ПАРНАС, коју предводе Алексеј Наваљни и Михаил Касјанов, саопштила да намерава да учествује у локалним изборима.

„Брине нас предизборна кампања и локални избори у септембру 2015. Очекујемо да ће наши партнери из иностранства покушати да организују немире у Новосибирском, Калуги и Костроми“, упозорио је Стариков, додајући да се очекују и покушаји реализације сценарија „обојене револуције“ на парламентарним изборима 2016. и председничким изборима 2018. године.

Он истиче да покрет „Антимајдан“ намерава активно да ради на спречавању покушаја Запада да дестабилизује земљу и да присуствује предстојећим изборима у својству посматрача.

У Москви представљен нови пројекат „Антимајдан – аналитика“, у оквиру којег ће руски и страни експерти истраживати механизме „обојених револуција“.

Према речима Старикова, по унапред утврђеном сценарију „наранџастих револуција“, обично се ударци задају у тренуцима највеће угрожености политичког система тј. за време избора. По правилу, резултате избора Запад и опозиционари проглашавају намештеним, са циљем да се изазову немири и да се народ изведе на улице.

Стариков је рекао да је „обојена револуција“ или „мајдан“, како је данас модерно говорити — самоубиство за државу, и разуме се, за друштво. Да би се припремио народ за такав, по њега фаталан корак, организатори и спонзори „обојених револуција“ спремни су да издвоје огромна финансијска средства за стварање „независних“ медија, невладиних организација и сл.

Познато је да је амерички Стејт департмент само за подршку руских медија и „слободног Рунета“ (руски сегмент интернета) издвојио 60 милиона долара, за период од 2016. до 2018. године.

„Ако говоримо о Украјини, амерички новац почео је да се улива у ту земљу још од почетка распада СССР. Средства су ишла на разне невладине организације, новинаре и медије… Американци су за 25 година рада у Украјини успели да створе идеалну атмосферу, како би гурнули земљу у хаос и грађански рат. На то је потрошено око пет милијарди долара“, рекао је амерички аналитичар и новинар Ендру Карибко.

starikov-antimajdan

Према речима Старикова, геополитичке игре САД око Украјине довеле су до грађанског рата у тој земљи. Сада, како би се одржао хаос у близини руских граница и напетост у централној Европи, Вашингтон је припремио и започео увођење хаоса на Балкану.

„Ми данас живимо у свету у којем се ’наранџасте технологије‘ стално примењују. Упечатљив пример за то је Македонија, где је примењен класични ’обојени‘ револуционарни сценарио, са циљем да се осујети изградња ’Турског тока‘“, додао је Стариков.

Стариков је уверен да све „наранџасте технологије“ имају низ заједничких црта — пре свега, то се односи на неиспуњавање обећања организатора револуције да ће решити горуће проблеме људи и манипулацију грађанима по тој основи.

„Револуционари“ изводе народ на улице, уз слатка обећања, која никад не испуњавају. Обично следи сасвим супротно — привреда земљe је разрушена. Као пример, Стариков је набројао земље „арапског пролећа“, а такође и Украјину.

„Обећали су безвизни режим за Украјину — ништа се није десило. Обећали су искључивање олигарха из политике — олигарха је све више. Зато је курс гривне пао три пута, почео је грађански рат, а украјинска држава је на ивици распада“, навео је Стариков.

Представници „Антимајдана“ у својој студији подсећају на стравичне цифре и када је реч о људским жртвама. Према званичним подацима Уједињених нација, у грађанском рату у Украјини погинуло је више од пет хиљада људи, али се страхује да је та бројка далеко црња. Извештај немачке агенција БНД говори да је током конфликта на југоистоку Украјине погинуло више од 50 хиљада људи. Из земље је избегло око два милиона Украјинаца.

Директор Института за стратешке студије и прогнозе Георгиј Филимонов подсећа да су „обојене револуције“ пројекти спољних сила за свргавање легитимне власти, зарад геополитичких и геоекономских интереса, а њихова реализација се увек одвија по једном те истом сценарију.

„Немојте да вас термин ’револуција‘ доведе у забуну — та технологија не предвиђа промену друштвено-економских формација. То је државни преврат са циљем да се са власти свргне актуелно руководство и уведе управљање споља“, нагласио је он.

Одговарајући на питање новинара, шта би власти требало да предузму да би избегле свргавање у току „обојене револуције“, амерички аналитичар и новинар Ендру Карибко је рекао да „власт мора да се заснива на историјским сећањима и да негује у људима националне вредности и традицију“.

„Тада организатори ’наранџастих‘ преврата неће практично имати шансу да успешно реализују своје планове“, закључио је он.


Извор: Спутњик

Оставите коментар

Оставите коментар на Иницира ли Вашингтон хаос на Балкану?

* Обавезна поља