helikopter-nova-03-foto-vesnaВИШЕ јавно тужилаштво у Београду, које води предистрагу о паду војног хеликоптера 13. марта ове године и погибији седам особа, највероватније неће покретати истрагу о кривичној одговорности за ту несрећу – сазнају незванично „Новости“. Конкретни докази о појединачној кривици, на основу којих би могла да се евентуално покрене истрага – нису пронађени!

До сада је у предистрази о паду хеликоптера испитано више од 30 људи и то у својству грађана. Међу њима су и генерали Предраг Бандић и Ранко Живак, које је пре неколико дана Војни дисциплински суд првостепено казнио забраном напредовања у служби до две године.

Генерал Бандић, командант 204. ваздухопловне бригаде Војске Србије, на Војном суду, али и у тужилаштву испричао је след догађаја те ноћи. У извештајима војне комисије се наводи да је министар одбране Братислав Гашић директно разговарао с Бандићем, коме је наредио да се хеликоптером крене у акцију спасавања бебе из Новог Пазара.

Притом, како је наведено, није се поступило по процедури коју налаже систем Војске Србије, односно није обавештен начелник Генералштаба Љубиша Диковић. Комисија, коју је формирао Диковић, предложила је да се покрене поступак за утврђивање одговорности за генерал-мајора Ранка Живака, генерала Предрага Бандића, потпуковника Љубомира Јосифовића и потпуковника Гордана Павловића. Прва двојица су првостепено оглашени кривим за дисциплински прекршај.

ЖАЛБЕ – Генерали Ранко Живак и Предраг Бандић најавили су да ће уложити жалбе на првостепену пресуду Војног суда, чим је добију. Они ће се, између осталог позвати и на поједине елементе утврђене у предистражним радњама тужилаштва, из којих се, како се тврди, види да њихова одговорност не постоји.

Тужилаштву је недуго после несреће прослеђена обимна документација од 500 страница. Ти прилози су били кључни за расветљавање несреће, пошто у њима постоје стенограми разговора пилота Омера Мехића и контроле лета, као и искази старешина и записници са увиђаја олупине. На располагању су им били и обдукциони налази погинулих.

Код утврђивања кривичне одговорности у оваквим несрећама, упозоравају правни стручњаци, треба испитати много чињеница.

– У конкретном случају требало би прецизно утврдити ко је наложио да се војни хеликоптер користи у цивилне сврхе – каже адвокат Небојша Перовић. – Главно је питање да ли је тај хеликоптер могао и под којим условима да се користи у овој ситуацији. Требало је и да се утврди ко је тај ко је издао такву наредбу, под којим условим, као и да ли је хеликоптер био исправан и ако није ко је за то крив. Утврђује се и одговорност оних који су управљали летелицом, односно њихова тадашња способност за лет.

У највећој ваздухопловној несрећи у Србији, у последње две деценије, погинули су пилоти мајор Омер Мехић и капетан Милован Ђукарић, механичари заставници Небојша Драјић и Иван Миладиновић, лекар новопазарске болнице Џевад Љајић и његов колега анестетичар Мирослав Веселиновић, као и петодневно новорођенче, дечак, породице Адемовић.


Извор: Вечерње Новости

Оставите коментар

Оставите коментар на Тужилаштво одустаје од истраге о хеликоптеру

* Обавезна поља