bondarevНа изборима одржаним у недељу у Србији премијер Александар Вучић и његова Српска напредна странка задржали су већину у парламенту. То јест, имамо посла са наставком претходног курса, при чему су се догодиле промене које могу да иду наруку Москви у случају наглог антируског заокрета. Али, за њихово разумевање, треба прво видети како размишља просечан српски бирач.

Срби данас покушавају да седе на две столице: они веома не желе да уђу у NATO, али исти ти људи желе у ЕУ; они веома воле Русију, али не воле рубље; категорички су против отцепљења Косова, али немају баш неку представу шта да раде да то спрече.

Вучићева партија предлаже програм који предлаже такво виђење света.

Он и његова партија изјављују да неће ући у NATO, али су при том потписали споразум о логистичкој подршци, према којем је NATO добио све што може да пожели од Србије.

Вучић обећава да неће признати независност Косова, али је фактички уступио на Косову све што је могао, и српско становништво тамо у потпуности зависи од Приштине.

Вучић и његова партија много раде на уласку Србије у ЕУ, али се паралелно труде да сачувају и добре односе са Русијом.

Питање је да ли Србе чекају у ЕУ и да ли су спремни да их приме у садашњем стању кад није решено питање Косова, које је према Уставу земље још увек део Србије.

Без одрицања од Косова, Београд неће бити примљен у ЕУ. Тај моменат просечни српски гласач тренутно не разуме.

Друго важно питање је: да ли су Срби спремни да жртвују пријатељство са Русијом?

naprednjaci-slaveАко ЕУ буде тражила придруживање економским санкцијама, то ће бити веома болно питање. Много Срба ради у Русији. Под знаком питања ће се наћи извоз пољопривредних производа, а за Србе је то важан извор прихода. Осим тога, ћерка компанија „Газпрома“ обезбеђује између трећине и половине буџета.

Своју улогу у свему могу да одиграју промене у саставу парламента.

У претходном сазиву парламента Вучић није имао опозицију ни слева, ни здесна, али сада се ситуација променила. У новом саставу парламента постоје три групе Вучићевих опонената. Ту су, на пример, националиста Шешељ са својом партијом и либерал-западњак Саша Радуловић, који је настројен на борбу против корупције и непотизма.

Ако се Вучић одрекне Косова или окрене леђа Русији, биће немира, људи ће изаћи на улице. Будући да су у парламент ушле партије које су Вучићеви отворени опоненти, тај протест би био подржан и у парламенту, а то значи да би га било много теже игнорисати.

То је веома велика разлика у односу на Србију у претходне две године. И за нас је то веома добар резултат.

Ми смо са Вучићем и раније успешно сарађивали, али сада, кад постоји парламентарна опозиција, биће нам још лакше да сарађујемо са њим.


Извор: Факти

Оставите коментар

Оставите коментар на Исход избора у Србији повољан је за Русију

* Обавезна поља