vucic-pretiДругим доласком на власт Александар Вучић је променио све: жену, пријатеље, кумове, станове, аутомобиле, банковне рачуне, сараднике, идеологију, спонзоре, газде… Све, само не ћуд. Опстанак на власти покушава да обезбеди на исти начин, злоупотребом свих државних институција, нарочито полиције и правосуђа, и колективном хипнозом преко медија.

Циљ му је исти – уништење сваког неподобног појединца који има макар и минималну могућност утицаја на јавност. Као уверљиво најпаметнији и најхрабрији српски политичар, Вучић зна да једину препреку његовим диктаторским амбицијама представља слобода мишљења и говора. Уверен да је јачи од истине, бескрупулозно се обрачунава са свима који више верују својим очима него његовим лажима. У остварењу тог циља сада се служи само мало измењеним методама. Кад је први пут био на власти, пре 15 година, брутално се обрачунавао са неистомишљеницима, правио је црне листе, јавно претио осветом и креирао медијске, полицијске и судске хајке. Предводио је прогон Славка Ћурувије, власника „Дневног телеграфа“ и недељника „Европљанин“ и са шампањцем прославио његову ликвидацију. И данас би приредио журку у свом винском подруму кад би чуо да је изрешетан неки од ретких његових актуелних критичара, једини му је проблем што крвави траг иза Ћурувије још није избледео. зато више не објављује спискове за одстрел и не прети, бар не јавно.

Узалуд се труди, стара злодела неће сакрити новим.

Као министар у влади Мирка Марјановића, 20. октобра 1998, Александар Вучић је у Скупштини издејствовао измене закона о информисању. У образложењу је навео суштинску потребу за коначним обрачуном са „домаћим издајницима и страним шпијунима“, који се, како је истицао, налазе у врху многих тзв. независних медија. Каква репресија чека све неподобне новинаре и новине видело се по одредбама које су суђења изместиле у прекршајне судове, поступак ограничиле на само 24 сата од подношења тужбе и предвиделе драконске казне.

На данашњи дан, 23. октобра, одржано је прво суђење по том, Вучићевом, закону. Лично је Вучић монторао процес. По његовом налогу, тужбу против Славка Ћурувије и магазина „Европљанин“ поднео је Патриотски савез Београда због „Писма председнику“, којим се, наводно, позива на насилно рушење уставног поретка. Фарсом је управљао прекршајни судија Мирко Ђорђевић, који је експресно извршио Вучићев налог и изрекао казну од 2.400.000 динара, односно 400.000 немачких марака. После тога, све је било ствар рутине – пленидба имовине, забрана рада, растурање редакције, нови судски поступци, чак и затворске казне, све до оних 18 метака у Ћурувијина леђа.

vucic-protiv-medija-2На данашњи дан, 23. октобра 2014, у време друге Вучићеве диктатуре, на киосцима нема „Таблоида“. Тихо, без личних вербалних атака на Милована Бркића, главног уредника тог магазина, без прејаке сатанизације преко режимских медија и без стаљинистичких суђења, Вучић је спречио објављивање „Таблоида“, медијског провоборца у одбрани права на истину.

Епилог је исти. Опозицију сада, као и у време прогона Ћурувије, не занимају удари на медије. Колеге, као што су 1998. сматрале да Вучићев „закон против Ћурувије“ и није лош, данас не занима судбина „Таболида“. Читаоцима се нуде напредњачки билтени који се такмиче у хвалоспевима великом вођи. Дакле, диктатор је победио.

Ћурувија већ 15 година мртав лежи на Новом гробљу. „Таблоид“ живи макар на интернету. И такав, неприступачан за већину српске публике, ипак представља претњу за Вучића. А њега знам, знам да се неће смирити. У оба случаја је одржао реч. Зато верујем да прогон над „Таблоидом“ није завршен. Но, нема везе, у борби за слободу мора да се страда.


Извор: Корени

Оставите коментар

Оставите коментар на Вучић против медија – јуче „Европљанин“ данас „Таблоид“

* Обавезна поља