serverБЕОГРАД – Премијер Србије Александар Вучић и професор на факултету „Џонс Хопкинс” Данијел Сервер закључили су на јучерашњем састанку да је неопходно одржати стабилност на западном Балкану. У Танјуговом саопштењу још пише и да је некадашњи функционер Стејт департмента и утицајне америчке невладине организације Институт за мир, Вучићу честитао на победи Српске напредне странке, иако се из интервјуа који је Сервер ту скоро дао „Слободној Европи” није могло закључити да је са задовољством примио резултате српских избора. Био је забринут због слободе медија и независности судства, мада је пре само годину дана на свом блогу био пун разумевања за стање медија у Србији. Тада је, на изненађење и незадовољство домаћих невладиних организација које се финансирају из Америке, овај некадашњи јастреб кад је Србија у питању тврдио да медији мање фаворизују Вучића него ономад Бориса Тадића, наводну цензуру оправдавао борбом за опстанак на тржишту, а активисте који се залажу за слободу медија прозрео као „зависне од међународних извора финансирања”, са потребом да потенцијалне спонзоре увере да је ситуација у Србији „катастрофална, како би они, као независни медији, могли да добију континуирану новчану помоћ”.

Шта се десило па су многи дојучерашњи амерички „фанови” Александра Вучића променили диоптрију којом посматрају српског премијера? Сервер, наиме, није ни први ни једини из групе некадашњих западних балканских експерата (који су каријере градили на ставу да „Срби, односно Милошевић, разумеју само силу” и да „међународна заједница” тако са Србијом мора и да разговара), који оштрије него пре избора сагледава моћ председника српске владе. Као да их сада, када је Војислав Шешељ поново ушао у парламент, више него раније брине и националистичка прошлост Александра Вучића. Радио Слободна Европа сада сматра да је Вучић крив и што „само” половина Србије подржава улазак у ЕУ, као да европски пројекат није у великој кризи и у земљама у којим је настао и као да половина актуелне британске владе управо у овом моменту не ради активно на томе да наговори Енглезе да гласају за „брегзит”, односно британски излазак из ЕУ.

Други слични медији (углавном они које финансирају западне владе или њихове невладине организације) цитирају експерте сличне Серверу, који на сав глас унапред брину да Вучић не промени проевропску ћуд и окрене српску барку према Русији.

Европско издање америчког портала „Политико” пише да Вучићева власт „подстиче страховања од ауторитаризма”, да га противници оптужују за сузбијање медијских слобода и поткопавање владавине закона, и ламентира што Вучић и даље ужива висок рејтинг на Западу.

„Чињеница да су страни медији о исходу избора известили као о победи проевропског реформатора, а не ауторитарног популистичког националисте, знак је колико је добро српски премијер, некадашњих савезник Слободана Милошевића, добро изградио свој имиџ”, наводи овај портал. На блогу утицајног економског факултета у Лондону – ЛСЕ (London School of Economy), аутори се жале што је Вучићу пошло за руком да на „латентне националистичке тенденције” налепи „угледно лице” и проевропску етикету. Врло лукава политичка игра, коментаришу на том сајту, незадовољни што се Вучић „није одрекао ни традиционалног пријатељства са Русијом” већ је још успоставио и добре везе са Уједињеним Арапским Емиратима, а сада чак и са Кином, и још више незадовољни што су му европски лидери честитали изборну победу.

Руско-српски хуманитарни центар у Нишу, према писању „Ајриш тајмса”, није седиште спасилачке јединице за ванредне ситуације, поплаве и пожаре, већ – московска „шпијунска база”.

На тај се начин ствара утисак о камелеонском лику: док једни тврде да је реч о прикривеном „промотору велике Србије”, дотле „Економист” цитира професора Универзитета у Грацу Флоријана Бибера који тврди да је српски премијер само „један у генерацији лидера без идеологије”.

Исти лист јавља да је „истакнути новинар истраживач” који истражује „богатство породице Вучић” одмах у таблоидима означен као „француски шпијун”.

server-vucic

Хладан туш за Цветићанина

Бивши амбасадор Србије у Хрватској Радивој Цветићанин такође каже да се расположење према Вучићу на Западу мења, и као доказ у „Данасу” цитира телеграм Стејт департмента који назива „хладним тушем” за Вучића.

– Он је упадљив корак назад у досадашњој подршци која му је пружана из Вашингтона. Порука о изборима – лепо сте видели – није насловљена персонално на њега, врло је техничка, крајње је суздржана. Хладан туш – каже Цветићанин.

Нејасно је о ком телеграму је Цветићанин говорио, будући да је прошле недеље амерички амбасадор Кајл Скот Вучићу уручио изборну честитку државног секретара Џона Керија. У њој се, између осталог каже: „Унапред се радујемо могућности да подржимо залагање ваше владе у циљу унапређења владавине права, борбе против корупције, развоја економије и нормализације односа са Косовом”.

Сервер за Данас – Москва види Вучића као непоузданог и непожељног

БЕОГРАД – Званична Москва види Александра Вучића, премијера Србије, као непоузданог и непожељног, оцењује за Данас Данијел Сервер, професор Универзитета „Џонс Хопкинс“, који је јуче боравио у Београду и у згради Владе Србије се срео са председником Владе Александром Вучићем.

Између осталог, Сервер у разговору за Данас истиче да Вучић не балансира између Русије и Европске уније, већ да шаље јасне сигнале опредељености за европске интеграције, чиме објашњава тврдње о томе да је премијер Србије у очима руских званичника непожељан лидер.

– Будућност Србије је у Европи. Москва ће покушати да спречи Европу од проширења тамо где сматра да је њена сфера утицаја, укључујући делове Балкана, као што је Србија. Међутим, уверен сам да руководство из Београда веома добро разуме да Русија не представља просперитет и слободу коју представља Брисел.

Додик ставља Србију у тежак положај тиме што истиче право на одржавање референдума

Daniel-ServerБЕОГРАД — Србија је окружена многим проблемима и нестабилностима, али највећи изазов за њу у будућности биће Босна, а не Косово, сматра професор Данијел Сервер.

Професор Универзитета „Џон Хопкинс“ рекао је у Кажипрсту да је природно да Србија жели да што више утиче на смањење нестабилности у целом региону.

„Имамо озбиљне проблеме у Македонији, хроничне проблеме у Босни и проблеме који се налазе на Косову. Највећи изазов за Србију биће Босна“, рекао је Сервер, који сматра и да је Србија у незгодном положају.

Како је рекао, тренутно није јасно како Босна као држава може ефикасно да функционише у постојећим уставним оквирима, а односи Београда и Сарајева и Београда и Бањалуке су важан део формуле стабилности у БиХ.

„Имате подељену земљу, а те поделе се подржавају постојећим уставом и тешко је направити пут ка реформама“, рекао је Сервер.

Како је истакао, председник Републике Српске Милорад Додик ставља Србију у тежак положај тиме што је наставио да истиче право на одржавање референдума.

„Немогуће је за Србију да поздрави такве ствари, али је немогуће и да не подржи Србе у БиХ. То је велики проблем“, рекао је Сервер.

На питање хоће ли се од Србије тражити да се другачије одреди према Додику, Сервер каже да је главни циљ Вашингтона да се БиХ одржи као јединствена, функционална држава.

„Став Београда према свему у БиХ је веома битан. Не очекујем да ће било ко у Београду бити незаинтересован за добробит Срба у БиХ, али истовремено је јасно да би Београд волео да у Босни и другим земљама у окружењу види функционалне европске државе. То значи да је то у извесној мери у супротности са Додиковим циљевима“, рекао је Сервер.

Амерички професор је казао да су односи САД и Србије веома добри и да се стичу услови и охрабрују амерички инвеститори за долазак у Србију. Чињеницу да Србија није увела санкције Русији Сервер види као „непријатност“, али не и као значајан проблем.

„То је само део односа, никако њихов већи део. Мислим да је то озбиљнији проблем за Европу. Ми бисмо волели да се Србија придружи Европи по питању санкција, али то није велико питање за САД“, рекао је Сервер.

Истакавши да „руска моћ опада“,Сервер је рекао и да постоји могућност да у новој српској влади буде проруске струје.


Извор: Политика, Данас, Б-92

Оставите коментар

Оставите коментар на Сервер у Београду и код Вучића

* Обавезна поља