arsenij jacenjukПремијера Украјине све чешће оптужују за неспровођење реформи и шуровање са олигарсима. Међу дојучерашњим саборцима воде се жестоке борбе — за премијерску фотељу.

У Украјини би могло да дође до нове смене власти. Дани премијера Арсенија Јацењука су одбројани, сматрају аналитичари. Они оцењују да би Сједињене Државе, као главни спонзори Мајдана, могле да жртвују свог пулена — Јацењука, и да га пусте низ воду, како би консолидовали режим и Кијеву и смањили протестно расположење у народу.

На југоистоку земље и даље тиња грађански рат, украјинска економија је дотакла дно, корупција се дубоко укоренила у све сфере друштва, земљом владају олигарси, а социјално незадовољство расте. Сада се отварају нови фронтови и воде се жестоке борбе између дојучерашњих сабораца са Мајдана. Разуме се, битке се воде за премијерску фотељу.

На удару најжешћих критика нашао се актуелни премијер, којег оптужују за неспровођење реформи и шуровање са олигарсима, пре свега са Игором Коломојским и Ринатом Ахметовим.

Подршка коју Јацењук ужива у земљи равна је нули, док његова партија „Народни фронт“ једва може да скупи 3,5 одсто гласова.

Аналитичари кажу да су у борбу „на живот и смрт“ ушли Јацењук и бивши грузијски председник, актуелни одески губернатор Михаил Сакашвили.

Грузин, који је штићеник украјинског председника и његов пријатељ још из студентских дана, своје премијерске амбиције пориче, али познаваоци прилика тврде да се потајно нада.

На званичном сајту украјинског председника Петра Порошенка 3. септембра постављена је петиција са предлогом да се Сакашвили именује за премијера Украјине.

Петиција је већ скупила више од 30 хиљада потписа, а Порoшенко је сада дужан да је размотри.

Сакашвили, којег у Грузији терете за проневеру државних пара (чак пет милиона долара) и за још неколико кривичних дела, упустио се у отворени рат са омраженим Јацењуком. Он је кијевску владу, на челу са Јацењуком, оптужио да су украјинску економију оштетили за око 4,5 милиона и да су тај новац гурнули у џепове олигарха. Јацењука је оштро критиковао због спреге са тајкунима који се сада, према Сакашвилијевим тврдњама, убрзано наоружавају и спремају војни удар у Украјини.

Други фронт отворила је „принцеза наранџасте револуције“, бивша премијерка и Јулија Тимошенко, која је такође оптужила кабинет Јацењука за неспособност да својим грађанима обезбеди пристојан животни стандард. Она циља на премијерско место и отворено је поставила ултиматум Порошенку — или ћеш ми дати то место или ћу, у супротном, напустити владајућу коалицију у Врховној ради и прећи у опозицију.

Међутим, украјинско тужилаштво подигло је против ње нову оптужницу због кршења јавног реда и изазивање масовних нереда испред зидина украјинског парламента у Кијеву 31. августа, у којима је троје људи погинуло, а више од 130 рањено, па је још неизвесно да ли Тимошенкову чека министарска фотеља или повратак у затвор.

На место премијера претедендују и министарка финансија Наталија Јареско и шеф Савета националне безбедности и одбране Украјине Александар Турчинов, који има добре односе са Порошенком.

Јареско је Американка украјинског порекла, која је радила у Стејт департменту и има добре везе у Вашингтону, па је сматрају и главним кандидатом за ово место. С друге стране, и Сакашвили има прекоокеанске везе и везице. Након што је 2013. у Грузији оптужен за злоупотребу службеног положаја, емигрирао је у САД, где је тесно сарађивао са америчким политичарима — неоконзервативцима, укључујући сенатора Џона Макејна, који заговара чврсту позицију против Русије.

У кијевским кулоарима се спекулише да ће у врућу премијерску фотељу ипак сести Јареско, а да би први потпредседник владе могао да буде народни депутат из Порошенковог блока Игор Коненко. Сакашвили би, према истим изворима, могао да постане вицепремијер за спровођење реформи.

Фронтови су отворени, борба је почела, али ће по већ старој пракси, завршну реч, ипак, дати — Вашингтон.


Извор: Спутњик

Оставите коментар

Оставите коментар на Јацењуку одбројани дани

* Обавезна поља