goran-jesic-vojvodina-gov-rs-jpg_660x330(1)БЕОГРАД – Потпредседник војвођанске владе и председник Кризног штаба Војводине Горан Јешић изјавио је да је Влада Србије током одбране од поплава ширила дезинформације, а премијер панику.

Јешић је у интервјуу за НИН казао да је „очекивао од Владе прецизне информације, поруке смирености и оперативне, паметне људе“.

„Имали смо дезинформације из Владе, где Вучић говори панично да долази други талас, а инжењери прате да Сава пада 30 центиметара дневно“, објаснио је Јешић.

Јешић је казао да је очекивао да се на састанцима Владе, ако се већ директно преносе, „пруже поуздане информације“… На неке информације функционери Србијавода, како је рекао, морали су да кажу:

„Господине премијеру, то што говорите није тачно'“. Он је замерио и „контролисаним медијима“ на извештавању.

„Нисмо могли да прођемо да направимо насип у Рачи. Људи су секли ножем вреће у Сремској Митровици. Нисмо знали зашто нам не дозвољавају, све док на Пинку нисмо видели информацију да смо наводно донели одлуку да их потопимо“, казао је Јешић.

Према његовим речима „талас од девет метара, који су најављивали, никада није био, нити ће“.

„То може бити само цунами на мору. Онда схватите да конфузију диже председник Владе, који каже да долази други талас. Имате директора Србијавода Пузовића који каже ‘Бог је крив'“, рекао је Јешић.

Он је истакао да у Војводини ниједан живот није био у опасности захваљујући спремности надлежних покрајинских институција, инвестицијама у водопривреду и постојећим плановима за одбрану од поплаве.

„Последње две године смо упумпали 80 милиона евра у водопривреду и то је дало резултат. Сем тога унапред постоје планови за одбрану од поплаве. И само те планове треба отворити и пратити их… Укупан буџет водопривреде Војводине ове године је 45 милиона, а био је 2,5 милиона динара“, рекао је Јешић.

Говорећи о ситуацију у Шиду, Јешић је казао да су инжењери када је поплављена Хрватска, прорачунали која су угрожена места и на том списку био је Шид.

„Издао сам наредбу о превентивној евакуацији и мерама одбране. Али начелник општине, недорастао свом послу, одбио је да поступи по наредби“, рекао је Јешић и објаснио да је о томе обавестио свог команданта, а он министра полиције који је сутрадан дошао у Шид и на чело општинског кризног штаба поставио генерала полиције.

Јешић је казао да је озбиљан проблем у Шапцу 500 или 700 метара незавршеног насипа.

„Светска банка финансирала је тај пројекат, али тим пројектом држава није управљала како треба. ‘Пор’ није исплаћен и напустио је градилиште. Уговор са Светском банком Вучић је раскинуо“, казао је Јешић.

Упитан да ли је било могуће избећи катастрофу у Обреновцу, Јешић је казао да је на основу хидрометеоролошких прогноза требало „укључити сирене и евакуисати део Обреновца“.


Извор: Р Т В

Оставите коментар

Оставите коментар на Јешић о поплавама и Влади Србије

* Обавезна поља