nikolic josipovic_1370950603_670x0Председник Хрватске Иво Јосиповић рекао је данас да је послао писмо председнику Трибунала у Хагу, Теодору Мерону у којем је упозорио да могуће јачање политичких активности Војислава Шешеља и опасност да његов говор мржње поново добије поборнике, могу тешко нарушити мир и стабилност у Југоисточној Европи.

У обраћању јавности путем Хрватске телевизије, Јосиповић је објаснио да је писмо написао поводом пуштања хашког оптуженика, лидера Српске радикалне странке Војислава Шешеља на привремену слободу иако је он одбио уобичајене услове суда за пуштање на слободу.

Он је додао да је упутио писмо и хрватским посланицима у Европском парламенту у којем их је позвао да, у складу с правилима Европског парламента, одмах затраже расправу и израду декларације Европског парламента о очувању политичке стабилности у Југоисточној Европи. Та расправа се не би односила само на случај Шешеља, већ и на „укупне покушаје дестабилизације овога простора у контексту ратног сукоба у Украјини и сукоба у Сирији“.

Јосиповић је подсетио да предуго вођење поступка, као у случају Шешеља, подрива поверење у међународно право.

– Још је горе као (што је било) у случају (Слободана) Милошевића, ако поступак траје довољно дуго да смрт буде бржа од пресуде. Такви случајеви су пораз правде и међународног права и резултирају губитком поверења грађана у међународно правосуђе – упозорио је председник Хрватске.

Оценио је да је у предмету Шешељ „неправда отишла још даље“, јер Шешељ по изласку на слободу организује политичке скупове и, праћен медијима, „руга се међународној правди и жртвама“.

– Шешељ поново говори језиком мржње и својим изјавама и говорима обнавља идеологију која је била исходиште рата на подручју бивше Југославије, идеологију која је иза себе оставила бројне злочине, смрт, разарања и неизмерну патњу. То деструктивно делује на сам кривични поступак који се води у Хагу, уноси страх међу људе, посебно жртве и сведоке и дезавуише саму идеју међународне правде – нагласио је Иво Јосиповић.

Председник је додао да је те чињенице навео у писму Мерону и изразио уверење да оне имају и „правну релевантност“.

Као други разлог за обраћаје јавности, прредседник је навео сутрашње обележавање Дана сећања на жртву Вуковара 1991. Изразио је наду да се неће поновити прошлогодишња срамота и позвао све да на тај дан озбиљности, достојанства и поноса одбаце све политичке страсти и разлике.

Јосиповић је објаснио да су та два повода – писмо председнику Трибунала због случаја Шешељ и обележавање Дана сећања  – важна за стабилност, сигурност и за очување положаја и угледа Хрватске у Европи и свету.


Извор: Бета

Оставите коментар

Оставите коментар на Јосиповић се обратио Мерону због Шешеља

* Обавезна поља