daccich_vigenin_1906БЕОГРАД – Министри спољних послова Србије и Бугарске, Ивица Дачић и Кристијан Вигенин, поручили су данас у Београду да је изградња гасовода Јужни ток у животном интересу обеју земаља, при чему је Дачић истакао да је то првенствено питање енергетске безбедности и стабилности, а не односа са Русијом.

„Имамо заједнички став и заједнички интерес, животни интерес, да Јужни ток буде изграђен и да се не свађамо око тога са Европском комисијом (ЕК)“, рекао је Дачић на заједничкој конференцији за новинаре са бугарским колегом у Палати „Србија“.

Шеф српске дипломатије навео је да се тај пројекат углавном третира као да се спроводи због пријатељских односа Београда и Москве, али је истакао да су на првом месту економски интереси.

„Вредност изградње Јужног тока кроз Србију износиће две милијарде евра и у изградњи ће великим делом учествовати српска предузећа“, рекао је он.

Дачић је објаснио да Србија у овом тренутку практично не би уложила ништа у изградњу, а дугорочни кредит био би враћен кроз приходе од такси који би, како је оценио, требало да достигну неколико стотина милиона евра годишње.

„Србија би изгубила много и у економском и у енергетском смислу“ уколико би изградња Јужног тока била обустављена, а ЕК не нуди никакву алтернативу, указао је Дачић.

Он је истакао да Србија и Бугарска и све друге земље кроз које треба да пролази тај гасовод остају при намери да се Јужни ток гради и да се договором постигне решење са ЕК.

Министар Вигенин је оценио да је Јужни ток изузетно важан за енергетску безбедност целе Југоисточне Европе.

„Ми смо у директном, константном дијалогу са ЕК око услова реализације пројекта и надам се да ћемо наредних недеља добити разјашњења и моћи да наставимо са радом“, рекао је бугарски шеф дипломатије.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Јужни ток је животни интерес Србије и Бугарске

* Обавезна поља