Виц из доба СФРЈ каже да су једном у тренуцима доколице ћаскали југословенски и бугарски цариник.

Пита бугарски цариник југословенског: – А шта ћете ви ако ако вас нападне Италија?

– За Италију је задужена наша Пета армија… – спремно одговори Југословен.

– А ако вас нападне Америка? – настави Бугарин.

– За њих је задужено наше Ратно ваздухопловство и Противваздушна одбрана…

– А шта ћете ви ако вас нападнемо ми, Бугари?

Југословенски цариник почне журно да листа неки тефтер. – За вас је, по ратном распореду, задужено Ловачко друштво из Лесковца!

Кажу да су ових дана сличан разговор имали српски и косовски цариник на постојећој непостојећој царини, негде код Јариња.

– А шта ћете ви ако, рецимо, Марко Ђурић уђе на Косово без визе?

– За њега је задужена РОСУ!

– Шта вам је то?

– Па то ти је неко Ловачко друштво из Приштине, али са специјалним овлашћењима, која могу да спроведу једино ако се намераче на Марка Ђурића!

Испоставило се да тај РОСУ и јесте некаква варијанта игрице Counter Strike која је нагло забаговала јер је програмер неки удувани студент. На снимку хапшења Марка Ђурића, рецимо, види се како једном од њих у току акције испада шаржер из пушке, он се лагано сагиње и враћа га, али му онда испадне пушка…

Шок бомбе су вешто бацали под ноге својих сабораца, иако је обичај међу специјалним јединицама да се шок бомбе бацају на другу страну.

Неки Србин је успео да једном од припадника Ловачког друштва из Приштине голорук лупи такозвану личку дандару, ужу специјалност голоруких Срба, али је на крају голоруки Марко Ђурић постао херој, јер га је ово Ловачко друштво из Приштине ненадано сврстало у ред великосрпских мученика првог ранга, те је могуће да ће се једног дана нека Основна школа у Митровици звати ОШ „Марко Ђурић – Ђура“. Ово Ђура, по Чворовићу.

Марко није неки епски тип, увек је више личио на канцеларијског пацова, па су га из тог разлога поставили за директора Канцеларије за Косово и Метохију, где је постао канцеларијски пацов свете српске земље, дакле особа несклона херојским подвизима, али је свакако изгледао као овлашћени јунак своје маште.

Пре би се могло рећи да је у питању неки овлашћени државни голман чији је задатак био да јавности саопшти кол’ки је резултат кад он брани уз малу помоћ Свевишњег. Зато се ваљда голмани стално крсте, нарочито пре пенала.

Наравно, кад он брани Косово обично је резултат био 5:0, фактички – разбуцавали смо их ко Марко мушкатле.

Кад је неко тако дискутабилан голман и логично је било да заврши на Голготи, брду где заврше – сама реч каже – сви лоши голмани, и понеки Исус.

– Где би ми био крај само да је Велики петак! – размишљао је Марко Ђурић како да искористи ову животну прилику, док су га вукли чланови Ловачког друштва из Приштине, цимали га за кравату и правили с њим селфије, што је деловало много драматичније него у Исусовој инсенацији, јер овај није носио кравату, а и Римљани нису имали мобилне телефоне са предњом и задњом камером од 13 мегапиксела.

Да Библија има наставке, у другом серијалу би сто посто писало да се један сличан догађај десио 2018. година после Христа, када су неки пренаоружани ловци из Приштине који су стално губили резултатом 5:0 решили да преузму ствар у своје руке, али пошто је ствар широк појам, преузели су Марка Ђурића у своје руке. И нису приметили никакву суштинску разлику.

– Кад губиш 5:0 најважније је да киднапујеш голмана – сетио се тог дана Хашим Тачи опробане тактике која би могла да направи револуцију у фудбалу, само кад би заживела.

– И шта сад ми са њим да радимо? – распитивали су се ловци из Приштине који нису имали појма да управо од безличног Марка Ђурића, који је годинама освајао престижну награду Безличност године, праве личност године, већ у марту (мада се такве личности бирају обично крајем децембра).

– Ако га разапнемо на Голготи, традицоналном месту за разапињање голмана, мислим да би то имало несагледиве последице по развој хришћанства, тако да је много боље да га вратимо власнику – сетио се Хашим Тачи, локални стручњак за донацију органа, па је решио да овог државног органа Србије донира Србији, а Марку се још у марици указао ореол над главом.

– Добро ми стоји! – приметио је већ на првом селфију, па је кроз рупу на марици избацио шаку и лајковао своје ненадане стилисте из Ловачког друштва „Приштина“, који су, опет, били пресрећни, јер се током ове компликоване акције нису међусобно поубијали, пошто су тако деловали од самог почетка процедуре беатификације Ђурић Марка.

Изгледали су баш као онај столар који не разликује прст од ексера, па је и добро што Марка Ђурића нису кренули да укуцавају на неки оближњи крст, јербо би пола специјалних јединица Косова вероватно остало без прстију, а неки и без руку.

Важно је напоменути да су неколико дана касније завршени Дани комедије у Јагодини, али Рамуш Харадинај, Александар Вучић и Хашим Тачи нису добили ниједну награду за оригинално остварење, иако су свакако заслужили.


Извор: Н - 1

Оставите коментар

Оставите коментар на Кад голман заврши на Голготи

* Обавезна поља