kad Vucic skine klipБЕОГРАД – Независно удружење новинара Србије и „Шер фондација“ упозорили: „Током јучерашњег дана, на основу лажних пријава о злоупотреби ауторских права, са Јутјуба и других сајтова скинути су бројни видео-клипови на којима је снимак председника СНС-а Александра Вучића, који код Фекетића носи дете кроз олују, као и бројни садржаји и коментари који на различите начине, углавном иронично или кроз пародију, говоре о овом догађају.

У децембру прошле године извршени су хакерски напади на поједине сајтове који су објавили вест о привилегијама кћерке високе функционерке СНС-а Јоргованке Табаковић, а да су пре тога неки портали повукли ову вест због „политичког притиска одозго”.

Вицепремијер Александар Вучић одбацио је путем Твитера било какву везу са цензуром видеа који се јуче појавио на друштвеним мрежама о акцији спасавања завејаних код Фекетића.

Независно удружење новинара Србије, Независно друштво новинара Војводине и СХАРЕ фондација осудили су покушај цензуре и ограничавање слободе размене садржаја на интернету.

„Видео сам да је јучерашњем снимку спасавања људи завејаних у колонама, на путу код Фекетића, додата шаљива нота, и веома ми је драго што је тај видео насмејао Србију, мада сматрам да није добро када се, макар и у сврху шале, деца неумесно називају погрдним именима. Такође, рекли су ми да наводно ја имам везе са некаквом цензуром овог видеа, што је потпуна бесмислица„, твитовао је Вучић.

Вицепремијер и лидер напредњака – само оволико. О „подвизима„ својих активиста – ни реч! А ево пуног текста саопштења НУНС, НДНВ и SHARE фондације:

„НЕЗАВИСНО удружење новинара Србије, Независно друштво новинара Војводине и СХАРЕ фондација најоштрије осуђују покушаје цензуре и ограничавање слободе размене садржаја на интернету.

Током јучерашњег дана, на основу лажних пријава о злоупотреби ауторских права, са Јутјуба и других сајтова скинути су бројни видео-клипови на којима је снимак председника СНС-а Александра Вучића, који код Фекетића носи дете кроз олују, као и бројни садржаји и коментари који на различите начине, углавном иронично или кроз пародију, говоре о овом догађају.

Посебно забрињава чињеница да се поједини интернет-делатници СНС-а (у прилогу) јавно хвале успешним уклањањем политички неподобних садржаја са глобалне мреже, иако то може представљати кривично дело јер се ради о незаконитом ограничавању слободе информисања.

Истичемо да злоупотреба и притисак од стране страначких активиста на механизме којима заједница уређује садржаје на друштвеним мрежама могу лако довести до урушавања слободе говора, мишљења и информисања у дигиталном окружењу и, самим тим, угрозити интернет слободе у Србији. У овом случају неопходно је нагласити и да ремикс култура, базирана на комбиновању и едитовању постојећих материјала у стварању нових садржаја представља један од стубова интернет културе.

Подсећамо да су у децембру прошле године извршени хакерски напади на поједине сајтове који су објавили вест о привилегијама кћерке високе функционерке СНС-а Јоргованке Табаковић, а да су пре тога неки портали повукли ову вест због „политичког притиска одозго”.

Позивамо све судионике на политичкој и јавној сцени да се током предизборне кампање, али и уопште приликом промовисања политичких странака – и на интернету служе часним средствима и поштују културу и етичке норме које важе у интернет заједници.

Указујемо на чињеницу да цензура на интернету као глобалној мрежи није учинковита, и често постиже контраефекат, јер управо садржаји који се покушавају уклонити доживљавају велику популарност и широк обим размене у интернет заједници.

НУНС, НДНВ и SHARE фондација обавестиће међународне организације за медијске и слободе на интернету о овим догађајима, а размотриће могућност покретања правосудних процеса против извршилаца ових дела.”


Извор: Факти

Оставите коментар

Оставите коментар на Кадрови СНС-а уклањали видео-клипове са Интернета

* Обавезна поља