unesco 1Извршни савет Унеска је иза затворених врата донео одлуку да предложи пријем Косова у ту организацију Генералној конференцији. Предлог је усвојен већином, за албанску иницијативу је гласало 27 земаља, 14 земаља је било против, а 14 је остало уздржано. Традиционални пријатељи Србије уз Србију, традиционални непријатељи против Србије. На страни „Косова“ били су и Македонија и Ђукановићев „Монтенегро“.

Како је саопштио Министар спољних послова Србије Ивица Дачић, “за“ су гласали: Авганистан, Албанија, Аустрија, Белизе, Велика Британија, Габон, Гамбија, Гвинеја, Доминиканска република, Ел Салвадор, Естонија, Италија, Кувајт, Македонија, Немачка, Пакистан, Сент Китс и Невис, САД, Тајланд, Того, Уједињени Арапски Емирати, Француска, Холандија, Црна Гора, Чешка и Шведска.

Против су били: Аргентина, Ангола, Бразил, Еквадор, Етиопија, Индија, Кина, Куба, Мароко, Мексико, Намибија, Нигерија, Русија и Шпанија. Овим земљама је министар Дачић изразио велику захвалност.

Уздржано је било 14 земаља: Алжир, Бангладеш, Египат, Индонезија, Јапан, Јужна Кореја, Маурицијус, Малави, Мозамбик, Мали, Непал, Папуа Нова Гвинеја, Тринидад и Тобаго и Уганда.

Ван сале су били Тунис, Туркменистан и Украјина.

unesko-izvrsni savet

Министар Ивица Дачић је додао да се од почетка знало да “број земаља не иде на руку“, али је нагласио да је пет земаља било уздржано иако су признале Косово (Јапан, Јужна Кореја, Малави, Египат и Папуа Нова Гвинеја).

Министар иностраних послова Србије Ивица Дачић изјавио је на ванредној конференцији за медије да је резултат у Паризу бољи него што су сви очекивали.

Санда Рашковић-Ивић – Вучићеви „пријатељи“ активно лобирали против Србије

Одлука Извршног савета Унеска да препоручи Генералној конференцији Унеска пријем тзв. Косова у чланство ове организације представља страшну неправду према српском народу и слом српске државне политике. Српској јавности треба отворено рећи да су најактивније у лобирању у корист тзв. Косова биле оне земље које председник Владе, изврћући реалност, упорно назива пријатељима Србије: Немачка, Велика Британија, САД, Уједињени Арапски Емирати…


Политика ослањања на Европску унију као главног спољнополитичког партнера доживела је крах. Коначна одлука о пријему тзв. Косова у Унеско биће донета на Генералној конференцији у новембру и Србија више не сме да изгуби ниједан дан спроводећи погрешну политику, чији је наставак договорен и на састанку код председника Републике.

Последњи је тренутак да Влада Србије, да би спречила неповољан крајњи исход, саопшти да ће гласање за пријем тзв. Косова у Унеско сматрати непријатељским чином. Демократска странка Србије сматра да би таква одлука представљала заокрет у спољној политици Владе и увод у расписивање референдума о прекиду евроунијских интеграција. Народ треба да донесе одлуку да ли је за улазак Србије у Европску унију по цену признавања независности Косова, јер даље одлагање овог питања води Србију и народ у нове државне и националне поразе.


Извор: Б-92, ДСС

Оставите коментар

Оставите коментар на Како је гласао Извршни савет УНЕСКО-а

* Обавезна поља