Milo-Djukanovic-NATOЦрногорски премијер Мило Ђукановић оценио је да се преко последњих дешавања у Црној Гори води озбиљна стратешка борба за и против ширења НАТО-а на Балкан.
Ђукановић је у интервјуу Федералној БиХ телевизији оценио да су „сви напори оних који су против ширења НАТО-а, сада усмерени на простор Црне Горе“.

„Овде се води заправо једна озбиљна стратешка борба, а то је борба НАТО-а који има амбицију да своје вредности шири даље на простору Балкана, на простору Европе, и оне политике која се заправо противи даљем ширењу НАТО-а и која у ширењу НАТО-а види опасност по себе“, навео је он.

Ђукановић је рекао да је циљ протеста опозиционог Демократског фронта (ДФ) да се заустави пут Црне Горе ка чланству у НАТО-у и навео да их у томе подржавају „структуре из ближег и даљег међународног окружења“.

У том контекту поменуо је „великосрпске кругове из Београда“, окупљене око, како је рекао, „одређених друштвених центара моћи, попут Српске православне цркве“.

Ђукановић је навео да су ти „центри моћи некада стајали против независности Црне Горе“, а да данас „врло отворено подржавају протесте у Црној Гори са намером да дође до смене власти, да дође до преиспитивања државно-правног статуса Црне Горе и да се, ако је могуће, Црна Гора врати у сферу интереса и сферу утицаја и управљања тих великосрпских кругова из Београда“.

Црногорски премијер је оценио и да је званична Москва саопштењима подршке „организаторима протета“, „индентификовала и своје циљеве, а то је заустављање Црне Горе на путу чланства у НАТО“.

Закључио је да свако „ко мисли да може да препусти Балкану неку алтернативу ван процеса европских и евро-атлантских интеграција, подцењује наш капацитет дестабилизације која никада није само дестабилизација једне од држава Балкана, то је, допадало се то некоме или не, дестабилизација Европе“.

Црна Гора почетком децембра очекује одлуку министара НАТО-а у вези са позивницом за чланство.

Још три дана до великог митинга у Подгорици

Остало је мање од три дана до истека ултиматума који је Демократски фронт поставио актуелној Влади Црне Горе. Мило Ђукановић очајнички покушава да се додвори САД и НАТО, како би га америчке службе спасиле губитка власти у суботу.

Режим се последњих дана определио за екстремну антисрпску и антируску реторику како би добио подршку Вашингтона и Брисела и уз помоћ западних служби спречио губитак власти у наредним данима.

ДФ је затражио од парламентарне већине да се до суботе формира прелазна влада, а премијер Мило Ђукановић поднесе оставку.

Један од лидера ДФ-а Андрија Мандић најавио је раније да ће, уколико тај захтев не буде испуњен, у суботу бити организован нови протест на који ће, како је рекао, доћи читава Црна Гора.

Он је истакао да је ултиматум је неопозив.

„Испостављамо Влади и парламентарној већини захтев да до суботе формирају прелазну владу и да падне садашња коју предводи Ђукановић, иначе ће сва Црна Гора доћи у Подгорицу и ми ћемо их уклонити са власти. Дајемо им пристојан рок до суботе. Данас смо дошли као посланици, а у суботу зовемо читаву Црну Гору. Имају рок који ћемо испоштовати, а ми имамо план за све„, нагласио је Мандић.

Тај захтев ДФ-а упућен је са великог протеста у недељу у Подгорици, којем је присуствовало више хиљада грађана.

Демократски фронт пријавио је надлежним органима протестну шетњу за наредну суботу, а Мандић је рекао да ће се грађани поново окупити на Тргу Републике и овог пута шетати до Скупштине.

“Под мотом ‘Слобода или ништа’, одлучили смо да у суботу организујемо протестну шетњу, која ће почети са Трга Републике, а завршити се испред Скупштине“, рекао је Мандић телевизији “Вијести”, наводећи да ће масовност скупа бити главни аргумент пред актуелном влашћу.


Извор: Бета, ИН4С

Оставите коментар

Оставите коментар на Мило окривио Русе три дана пре митинга

* Обавезна поља