cia-Милион долара из тајног фонда којим је Централна обавештајна агенција (ЦИА) куповала наклоност авганистанске владе завршило је у рукама Ал Каиде, америчког непријатеља број један, открива „Њујорк тајмс” у чланку о томе како су САД, због лоше контроле новца на окупираним територијама, финансирале терористе против којих су водиле рат.

Лист пише да је Вашингтон сваког месеца дотурао вреће с новцем у председничку палату Хамида Карзаија. Кабул је од дела тог новца 2010. платио откупнину за свог дипломату, кога је држала организација Осаме бин Ладена. Ал Каида је тражила пет милиона долара у замену за дипломату виђеног за следећег амбасадора у Исламабаду, па је Кабул од Пакистана, Ирана и заливских земаља морао да затражи још четири милиона долара. Свеједно, петина те своте је амерички новац од пореза, који је намењен искорењивању побуњеничких група, а не њиховом јачању.

Један од главних организатора Ал Каиде обавестио је вођу да их је бог „благословио великом количином новца” којим ће купити оружје и ојачати борбене редове. Американци су нашли ова писма у кући у којој су ликвидирали Осаму бин Ладена 2011, а преписка се касније користила као доказни материјал на суђењу осумњиченом за тероризам пред судом у САД. Међутим, лидер сунитских бораца није веровао да је Кабул предао доларе без знања Американаца. Због тога је писао свом саборцу да буде веома опрезан и доларе промени у другу па у трећу валуту и тако избегне могућу радијацију или заразу од контаминираних новчаница. Ипак, „Њујорк тајмс” тврди да САД уопште нису знале за трансфер нити су намеравале да уз помоћ обележеног новца уђу у траг Ал Каиди: „Био је то само још један у дугом низу примера како су САД, углавном због лошег надзора и слабе финансијске контроле, ненамерно финансирале милитанте против којих су се бориле.”

Иронија није само америчко несвесно помагање непријатељу већ и то што се новцем пореских обвезника САД куповала слобода странаца, али не и домаћих држављана. Политика Беле куће је да нема преговора са терористима па ни говора о откупнини за отете Американце. Вашингтон је одбио да Исламској држави (ИД) плати откуп за Кејлу Мјулер (26), која је киднапована у Сирији, где је недавно и настрадала.

ЦИА је поткупљивала авганистанску владу, посебно председника, уз помоћ неколико стотина хиљада па и милион долара месечно. Из тајног фонда куповала се лојалност Карзаија и оданост племенских старешина, законодаваца и других грађана који су могли да праве проблеме у Авганистану после свргавања Талибана и доласка Американаца. Сматра се да су кофери пуни зелених новчаница наставили да стижу у председничку палату и када се у њу прошле године уселио Ашраф Гани и да САД и даље не управљају потрошњом свог новца.

al-cia-da

Истовремено је стигла вест о још једној промашеној америчкој инвестицији у земљи коју је окупирао Џорџ Буш. Како је открио Еј-Би-Си њуз, ирачке трупе које САД обучавају за борбу против ИД врше ратне злочине који су по суровости равне онима по којима је поменута побуњеничка сунитска група постала озлоглашена. Телевизија је показала снимке и фотографије на којима се види како припадници званичних снага из Багдада убијају затворенике, одрубљују им главе и муче их.

Другим речима, раде све оно због чега су Запад и заливске сунитске монархије кренуле у рат против Исламске државе, називајући је монструозном. Исламисти су летос заузели знатне делове Ирака и Сирије и испровоцирали америчко бомбардовање у обе земље. САД су у Ирак вратиле и неколико хиљада војника који тренирају ирачке трупе за супротстављање устаницима. Американци су годинама обучавали ирачку војску, на шта су потрошили милијарде доларе, да би се ова војска летос показала као неспособна да одбрани територију пред налетом побуњеника. Оружје вредно више милијарди долара завршило је не само код багдадских трупа, за које се испоставило да спроводе тортуру, него и код милитаната ИД, који су купили америчко наоружање на територијама које су освајали.

Владе САД и Ирак су саопштиле да су шокиране овим сазнањима и да ће спровести истрагу. Сајт „Интерсепт”, који је покренуо новинар Глен Гринвалд, познат по сарадњи са Едвардом Сноуденом, пише да ово сигурно није први пут да се Вашингтон упознао са бруталношћу војске којој је помагао у постсадамовском Ираку. Како пише овај портал, одмах после свргавања Садама Хусеина, багдадска влада под патронатом САД почела је да спроводи „салвадоризацију”, то јест да примењује најбруталнију репресију над незадовољницима. „Викиликс” је обелоданио да су амерички војници пријавили примере тортуре коју су ирачке снаге спроводиле по затворима и другде, али да им је речено да забораве шта су видели ако у мучењима нису учествовали и амерички војници.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Како је ЦИА финансирала Ал Каиду

* Обавезна поља