ljajicБЕОГРАД – Министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић изјавио је да ће средства од продаје Телекома бити употребљена за отплату неповољних кредита и покретање инвестиција.

Гостујући на телевизији Пинк Љајић је рекао да у буџет за 2015. годину нису унети планирани приходи од продаје Железаре, Телекома, као ни од осталих приватизација.

„Први пут смо оно што је било испод црте, као што су државне гаранције за јавна предузећа, ставили смо изнад црте. То обићно није приказивано у буџету да би се смањио дефицит. То су радиле све владе”, казао је Љајић.

„Ми сада кажемо врло јасно 81 милијарда државне гаранције улазе у укупне расходе и дефицит. Али са друге стране, нисмо очекиване приходе од Железаре, Телекома, ни од приватизације 502 предузећа нисмо ставили у буџет”, навео је Љајић.

Љајић је навео да је Телеком респектабилна компанија и да је лидер у броју корисника, али да на жалост није лидер у укупним приходима.

Он је подсетио да у понедељак истиће рок за предају понуда за Железару Смедерево.

Љајић је казао да је врло важно да се Железара покрене и да постоје најаве да би могле да се покрену обе пећи.

Говорећи о најавама у медијима да ће доћи до великих поскупљења, Љајић је казао да „данима постоје катастрофичне најаве”, али да за то нема разлога, јер је гориво појефтинило и није дошло до повећања струје.

Он је казао и да неће бити повећања цене струје у првој половини године.

Љајић је рекао и да постоји повећана понуда хране на тржишту, а самим тим и ниже цене тих производа.

Љајић је оценио да је буџет за ову годину реалан и штедљив и додао да су га и међународне институције оцениле позитивно.

Према његовим речима, то је почетак увођења реда у јавне финансије.

„Ако држава, влада… сама покаже штедљивост и рационалност то може онда да се очекује од нижих нивоа власти, јавних предузећа и свих других државних институција”, навео је он и додао да „буџет не може да реши наше економске проблеме”.

Нема поскупљења, упркос катастрофичним најавама

Министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић изјавио је да се у првој половини 2015. године не очекују значајнија поскупљења, јер за то нема разлога.

„Није било поскупљења струје, које су сви најављивали, гориво је за два месеца појефтинило за 19 динара”, подсетио је Љајић, додајући да нема објективних основа за поскупљења, иако „већ данима имамо катастрофичне најаве у медијима да ће све да оде у небо када је реч о ценама”.

Он је указао да постоји велика количина хране, односно прехрамбено-пољопривредних производа из ЕУ који траже нова тржишта јер због санкција нису могла бити пласирана у Русију, као до сада.

„Имате повећану понуду на тржишту хране и самим тим имате и ниже цене великог броја тих производа”, рекао је Љајић на ТВ Пинк и додао да је мала куповна моћ становништва још један аргумент да не дође до евентуалног повећања цена.


Извор: Бета

Оставите коментар

Оставите коментар на Телеком се продаје за отплату неповољних кредита

* Обавезна поља