karl fon habsburgБЕЧ – Унук последњег аустроугарског цара Карла Првог Карл фон Хабсбург сматра да је национализам крив за избијање Првог светског рата и истиче да нема појединачног кривца.

Карл фон Хабсбург је, у интервјуу бечком дневнику Курир, рекао да постоји главни кривац за Први светски рат, а да то нису ниједна особа или држава, да нема појединачног кривца, већ да су се сви „утетурали“ у овај конфликт, преноси Танјуг.

„Главни кривац је национализам, који је конфликт загрејао да је дошло до Првог и Другог светског рата, истакао је актуелни челник породице Хабсбург, који у понедељак долази у посету Србији.

Он је указао да је чињеница да нико није био свестан димензије рата, да су многи мислили да ће најкасније до Божића да се врате кућама, и то, према његовим речима, није био случај само у Аустро-Угарској, већ и у свим погођеним земљама.

Карл Хабсбург је одбацио тврдње аустријског историчара Манфреда Раухенштајнера да је цар Фрањо Јосиф главни кривац, зато што је наредио рат против Србије.

„Ја то видим другачије. Не може се ниједна особа која је била умешана ослободити кривице, а тако ни цар Фрањо Јосиф. Међутим, није тачно приказати да је он покренуо читаву ствар. То је био Гаврило Принцип, а Фрањо Јосиф није зауставио камен који је покренут, већ га је даље котрљао. Као и многи други политичари тог доба“, објаснио је он своје виђење.

Такође је одбацио да је Фрањо Јосиф због својих 84 године био преоптерећен да доноси такве далекосежне одлуке, рекавши да се цар интензивно бавио политиком и да је све свесно радио.

Он, према речима Карла Хабсбурга, није могао да зна шта ће уследити из конфликта (са Србијом) и додао да ниједан државник није имао визију како ће се развити рат.

Истовремено је оценио да се у то доба чекало само на почетак рата.

„У целој Европи је била криза. Да повод није било Сарајево, онда би можда три месеца касније имали други повод. Смрт Франца Фердинанда није било само криминално дело, већ политичко“, уверен је Хабсбург.

Упитан зашто је Франц Фердинанд, и поред свих упозорења и ранијих атентата, кроз Сарајево прошао без заштите у отвореном аутомобилу, Карл Хабсбург објашњава да то има везе са његовом личношћу и да је желео да издејствује разумно решење за словенске народе у оквиру Монархије.

Према његовим речима, у Францу Фердинанду је било дубоко укорењено да „војник не сме имати страх“, због чега је преузео ризик на себе.

Везано за оптужбе да је аустроугарска монархија користила отровни гас у рату, Карл Хабсбург је рекао да је то одбачено, и да је чињеница да је у деловима фронта, у којима су Аустријанци имали команду, било немачких јединица које су користиле отровни гас, док цар Карл то није сазнао и забранио.

Карл Хабсбург је упозорио да имамо у Европи најдужи период мира, и да речи „никада“ у политици нема места, те да увек може доћи до рата.

„На примеру Украјине видимо колико је потребно да бранимо наше вредности“, рекао је унук последњег цара и додао да он никада себи није поставио питање да ли би био на челу Монархије да није дошло до Првог светског рата.

Највојвода Карл Хабсбург боравиће од понедељка до среде Србију, и одржаће предавања о европским интеграцијама у Београду и Новом Саду.


Извор: Р Т С

Оставите коментар

Оставите коментар на Карл вон Хабсбург – Национализам узрок Великог рата

* Обавезна поља