utisak nedelje -covic-vujosevicБЕОГРАД – Душко Вујошевић и Небојша Човић сагласили су се у Утиску недеље на Б92 да је суштина проблема у новцу, тј. који клуб добија колико пара од државе.

У емисији је највише говора било о томе, али цео разговор не пролази у цивилизованом тону, било је увреда, али и претњи.

Гости у Утиску недеље на ТВ Б92 су први човек Црвене звезде Телеком Небојша Човић и председник ЈСД Партизан Душко Вујошевић.

Вујошевић је на почетку емисије поновио да су Човић и он заједно тренирали у Партизану као млађи, а на питање јесу ли се дружили тада, тренер Партизана је одговорио:

“Онако, јесмо. Боље него данас, у сваком случају“.

На исто питање Човић је одговорио:

„Имали смо 11-12 година. Била је то пионирска селекција Партизана, после смо наставили у кадетској селекцији. Тачно, био је Бранислав Јокић тренер, нешто кратко и Реба Ћорковић. Били су коректни односи, као међу свим клинцима. Ја никада нисам био Партизановац. Увек сам навијао за Звезду, али нисам био традиционално или породично везан за Звезду“, рекао је Човић и додао је:

„Никада се нисмо слагали. Ни у кошарци, ни у бизнису, ни у животу. Ја сам можда раније од других препознао феномен Душка Вујошевића и никада му нисам попуштао“, казао је Човић.

Вујошевић: Сукоб почео после Човићевог „хватаћемо за гушу“

Питање које се намеће јесте када је сукоб између њих двојице почело. Док Човић није могао тачно да га лоцира, Душко Вујошевић рекао је да му је било драго када је чуо да је Човић постао градоначелник Београда, али да се од тада доста тога променило.

“Често је било тензије између нас. Овај последњи сукоб дошао је после интервјуа Човића у Информеру пред почетак прошле сезоне када је рекао да ће ’хватати за гушу“, рекао је Вујошевић, на шта је Човић одговорио:

“Нисам рекао хватаћемо за ’гушу’ него за ’врат’, Знам и зашто сам то рекао – зато што је то метод Душка Вујошевића да врши притисак на све, не само на судије“.

Вујошевић: Звезда добија 15 или 20 пута више од Партизана

Говорећи у корену проблема, Вујошевић је рекао:

“Нисам сагласан са вама да сам први почео, сада сам рекао када је почело“, а на питање водитељке Оље Бећковић о конференцији за новинаре на којој је 48 пута споменуо Звезду, Вујошевић је рекао:

“Пред ту конференцију рекли су ми у клубу да нема новца за пут у Краснодар. Дошао сам доста изиритиран на ту конференцију, рекао сам какво је наше финансијско стање и у том контексту поредио сам помагање државе Партизану и Звезди. Конференција је трајала сат и по“.

Колико сте добили новца од државе, да ли је то два милиона евра?

“Нисмо добили два милиона евра. Добили смо милион и седамсто. Суштина је у овоме“, рекао је Вујошевић и показао папир са одштампаном вешћу у којој се говори о склапању уговора између Звезде и Телекома 2011. године:

“То је, како се каже, највећи уговор у српском спорту. Годину дана раније у Журналу се објављује да Звезда од Гаспрома добија четири милиона евра годишње. Када се узму само та два спонзорства, долази се до велике суме, Спортско друштво Звезда добило је 15 или 20 пута више од Звезде. Однос државе према Партизану је неупоредив у односу на онај према Звезди“, рекао је Вујошевић.

Човић: Метод Партизана – стално притискаш и причаш о новцу, а не полажеш рачуне

Први човек Звезде Небојша Човић рекао је да се бори против Партизановог „метода притиска на државу“.

„Партизан је нападао свакога, сваку могућу Владу која је била у овој земљи. Ја немам никакав проблем са Партизаном нити са његовим навијачима, али имамо проблема са феноменом – стално притискаш и причаш о новцу, а никада не полажеш рачуне“, казао је Човић и додао није тачно да Телеком “улива новац у Звезду“.

„Два милиона и 300 хиљада евра добијамо сукцесивно од Телекома, али Звезда је продала припрејд тарифне картице (700 хиљада бројева и осам милиона допуна) које су Телекому донеле профит. За разлику од Партизановог, ниједан Звездин председник није рекао ’шта ће Звезди маркетинг“.

Потом је Човић додао да је Партизан и те како финансиран од стране државних фирми – Комерцијалне банке, Телекома и Дунав осигурања.

“Нападана је и последња Влада Србије, а она је обезбедила 800.000 евра Партизану од НИС-а“.

Човић је рекао да је у 2013. години Кошаркашки клуб Партизан добио више новца од државних фирми од КК Црвена звезда Телеком.

“Партизан функционише потпуно нетранспарентно. Није нормално да се на једној конференцији спомене Звезда 48 пута. Ноторна је лаж да је Звезда добила 15 пута више од Партизана. КК Звезда је милион и седамсто хиљада од државних фирми у 2013. години, а КК Партизан укупно је добио два милиона евра. Договор у Влади био је да Звезда добије милион и по, а Партизан милион и седамсто хиљада евра“, рекао је Човић и додао:

“Срамота је да се само напада, па нападају и ту Владу која им је омогућила репрограм пореског дуга од милион и по евра“.

Вујошевић: Није истина, није нам скинута камата са пореског дуга

Душко Вујошевић каже да није тачно да је Партизану обезбеђена велика помоћ при плаћању пореског дуга.

“Лаж је да је скинута камата са нашег пореског дуга. Нисмо на време ушли у репрограм јер нисмо имали довољно средстава, али веровали смо да ће се имати слуха да уђемо нешто касније. Ми сада плаћамо са каматом, то је око милион и 300-400 хиљада, једино што нам је урађено јесте што плаћамо на 24 рате“, рекао је Вујошевић и потом је прокоментарисао ситуацију у Звезди по Човићевом доласку:

“Човић је затекао дуг од 16 милиона евра. Прво је питање на шта се то потрошило. Онда се унапред припремљеним планом реорганизације догодило много тога, било је и неких незаконских радњи, али то би се још могло прогледати кроз прсте јер је у питању спорт“.

Кошкања: Зоран, Џајић, гмизавац, примитивац…

Атмосфера је неколико пута дошла до усијања – почело је релативно мирно када је Вујошевић обратио Човићу речима: “Немој да ме прекидаш, буди пристојан у суштини, не у форми“.

Неколико минута касније, Човић је говорио о притисцима Партизана на власт, споменуо је и владу Зорана Ђинђића, а Вујошевић је упао: „Како је отишао Зоран?“

Уследио је још један релативно миран период, а онда се ситуација поново закувала после Вујошевићевих речи:

“Немој да ме прекидаш. Хоћеш да те прекинем као Џајић“, рекао је Вујошевић подигавши руку и додао: Човићу, ти си морални гмизавац.

Човић је одговорио рекавши Вујошевићу да је “примитивац“ и “да га се нико не плаши“. После нешто дуже паузе без повишеног тона, поново су се подигле страсти када је Човић рекао:

“Све људе је увредио и сваког ко му се нађе на путу је увредио“, казао је Човић и додао да неће да трпи лажи манипулатора.


Извор: Б-92

Оставите коментар

Оставите коментар на Утисак недеље – Срамна расправа Човића и Вујошевића

* Обавезна поља