dzon-keri02ВАШИНГТОН – Амерички државни секретар Џон Кери наводно је одбио да прими хрватског министра спољних послова Миру Ковача, пише данас Н1 Хрватска.

Позивајући се на портал Телеграм.хр, ова регионална ТВ наводи да је, према службеном протоколу, Ковач требало да се састане са Керијем јуче у 17 сати по америчком времену, али до састанка није дошло.

О састанку је писао и „Вол стрит џорнал”, али америчка страна га је у последњем тренутку отказала, а Ковача су послали на састанак са Керијевим замеником Томасом Шеноном, што је и објављено на веб страници Стејт департмента.

Према Телеграму, из Стејт департмента су потврдили да до најављеног састанака Ковача и Керија није дошло.

Зуроф:Хрватска је само врх леденог брега

ЗАГРЕБ, 5. маја (Танјуг) – Директор Центра Симон Визентал и најпознатији ловац на нацисте Ефраим Зуроф поново се огласио негодовањем на ситуацију у Хрватској и све јачи утицај екстремне деснице у тој земљи, пренео је Индеx.хр, позивајући се на Џерузалем пост.

Овог пута своје виђење ситуације у Хрватској Зуроф је изнео поводом недавне посете Николаса Деана, посебног изасланика САД-а за питање холокауста. Након састанка с њим и Колинда Грабар Китаровић и Тихомир Орешковић јасно су осудили усташтво, навео је Зуроф и додао:

„Али, ако се неко надао да ће та два саопштења смањити ентузијазам хрватских неонациста, остао је разочаран”.

С тим у вези он је споменуо случај комеморације у „балканском Аушвицу”, односно Јасеновцу.

„На директну интервенцију Наташе Јовичић, директорке меморијалног комплекса, усташки симпатизери из Хрватске националне платформе положили су венац с посветом „свим жртвама кампа од 1941. до 1951. године”, написао је Зуроф за јерусалимски дневник.

zurof

Он даље објашњава да је тај чин, заправо, за сврху имао релативизовати кривицу и пропагирати теорију усташких симпатизера како је комунистички режим након ослобођења Јасеновца у априлу 1945. од њега направио нови смртоносни логор.

„Проблематични догађаји у Хрватској само су врх леденог брега и искривљавање Холокауста које се шири целом посткомунистичком источном Европом”, пише Зуроф.

Зуроф осврнуо и на проблематику релативизације Другог светског рата која се, како наводи, посебно догађа на подручјима бившег совјетског блока.

Занимљиво је, преноси Индеx.хр да је Зуроф управо хрватски пример искористио за презентацију те проблематике светској јавности.

Извори Телеграма из дипломатских кругова кажу да је Ковач путовао у Вашингтон управо због састанка са шефом Стејт департмента, а његово отказивање се тумачи као озбиљан ударац за хрватски углед у свету.

Ковач, како се наводи, медијима планира да каже како су обе стране имале неодложне обавезе, због чега је најављени састанак отказан.

То, међутим, демантују релевантни извори из хрватске дипломатије.

„Реч је о догађају без преседана у новијој хрватској историји”, каже неименовани извор, преноси Н1 Хрватска.

Медији преносе да је пре неколико недеља представнике хрватске власти посетио је специјални изасланик за питања холокауста америчког Стејт департмента Николас Дин.

Према писању медија он је тражио одлучну осуду усташког режима, што су званичници попут министра културе Златка Хасанбеговића и председнице Колинде Грабар-Китаровић одмах и урадили.

У релевантним светским медијима попут немачког „Шпигла” све се чешће пише о ревитализацији усташке симболике, проблемима мањина, медијских слобода и људских права у Хрватској.(Танјуг)


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Кери одбио да прими Ковача?!

* Обавезна поља