Srbija euПоред Хрватске, своје захтеве за давање зеленог светла за отварање поглавља 23, Србији би ускоро могле да испоруче и Бугарска и Румунија. Из Букурешта и Софије такође инсистирају да се овде побољшају права њихове мањине, а Румуни додатно траже и решавање „влашког питања“ и сигурна места за своје представнике у парламенту.

Према нашим информацијама, ове две земље једине су чланице ЕУ које су дале „тиху подршку“ Загребу, чији су емисари недељама лобирали у европским престоницама, износећи аргументацију да Србија не треба да отвори поглавље о правосуђу и владавини права док не испуни три њихова услова: укине закон о универзалној јурисдикцији за ратне злочине, не побољша положај хрватске мањине и у потпуности не испуни сарадњу са Хашким трибуналом.

Бугари и Румуни такође сада из фиока ваде своје старе захтеве, пре свих, да се повећа учешће њихових представника у свим органима државне управе у Србији. Они су, за разлику од Хрвата, спремни на компромис – да у случају великог притиска најмоћнијих чланица ЕУ ипак гласају за отварање поглавља 23, али да се њихови захтеви уграде у прелазна мерила и испуне током процеса преговарања.

Из Београда поручују да ће Србија наставити да води добросуседску политику и да ће у билатералним разговорима покушати да реши сва отворена питања која има са комшијама.

Srbija-i-EU 1

Министар рада Александар Вулин у четвртак је рекао да се Србија неће обазирати на хрватску политику, да ће наша земља бити добар сусед и да ће водити рачуна да се очува регионална стабилност:

– Нас занима став Европске комисије – да ли сматра да Србија треба да буде члан европске заједнице. Од тог одговора зависи и даља политика и понашање Србије.

МИШЧЕВИЋЕВА: СВЕ СМО УРАДИЛИ

ШЕФ нашег Преговарачког тима са ЕУ Тања Мишчевић каже за „Новости“ да је Србија урадила све што је било до ње за отварање поглавља 23 и да сада само може да чека на одлуке унутар ЕУ:

– Технички још има времена да се све припреми за отварање поглавља до краја јуна, поготово имајући у виду да у Бриселу постоји политичка воља да се то деси до краја холандског председавања ЕУ.


Извор: Вечерње Новости

Оставите коментар

Оставите коментар на Нове блокаде Србије ка ЕУ

* Обавезна поља