hua-chinjingПЕКИНГ – Кина је данас оптужила Јапан да „ствара невоље“ које ремете регионални мир и стабилност, одговарајући на претходне критике Јапана да војна експанзија Кине у региону изазива забринутост.

Портпаролка кинеког министарства спољних послова Хуа Чуњинг рекла је на редовној конференцији за новинаре да је војна стратегија Кине искључиво одбрамбене природе, а да Јапан „изазива невоље“ тежњом да појача своје оружане снаге и измени свој пацифистички устав.

Она је оптужила јапанске званичнике да дају запаљиве изјаве којима негирају или величају милитаристичку прошлост земље, и додала да би Јапан требало да објасни своје стратешке намере.

„Мислим да ће се сви сагласити да је Јапан већ постао де факто изазивач невоља, који штети регионалном миру и стабилности“, рекла је портпаролка.

Стални комитет Националног народног конгреса Кине данас је разматрао предлог да се уведе дан обележавања победе Кине над Јапаном у Другом светском рату и комеморације жртава нанкиншког масакра, који су Јапанци извршили 1937. године.

Државна агенција Синхуа оценила је да би такав дан сећања разобличио ратне злочине Јапанаца у рату и уједно одао почаст отпору кинеског народа.

Јапански министар спољних послова Фумио Кишида данас се у изјави за агенцију АП дистанцирао од појединих десничарских тумачења Другог светског рата у својој земљи, наводећи да су они „за жаљење“ и да не одражавају став владе.


Извор: Бета

Оставите коментар

Оставите коментар на Кина – Јапан ремети стабилност региона

* Обавезна поља