psakiВАШИНГТОН – Сједињене Државе се залажу за мирни и демократски дијалог међу различитим политичким снагама у Украјини и сматрају да је то најбољи пут да се та земља креће напред – изјавила је портпарол Стејт департмента Џен Псаки.

Она је нагласила да је украјински председник Виктор Јанукович сам себе лишио легитимитета и да је зато Врховна Рада Украјине исправно поступила што га је одстранила од дужности.

Американци су на овај начин сами себе похвалили за оно што су одрадили последњих дана у Украјини. Стога је сасвим логично што је Псаки истовремено саопштила да Вашингтон подржава намеру украјинског парламента да изабере нову владу јер, како је рекла, земља не може функционисати у условима „одсутства лидерства” које је почело оног момента када је Јанукович напустио Кијев.

Псаки је нагласила да САД наводно не знају где се Јанукович тренутно налази.

Њен колега, портпарол Беле куће Џеј Карни, објавио је да је Обамина администрација спремна да својима у Кијеву пружи финансијску подршку.

„За украјинско руководство је од највеће важности да се наредних дана скоцентрише на финансијске изазове, а ми смо спремни да их подржимо у процесу реформи” – рекао је Карни и додао да Вашингтон поводом Украјине „ради са партнерима у целом свету”.

Истовремено се огласио и познати амерички русофоб – сенатор–републиканац Џон Мекејн.

Изјавио је да САД морају „упозорити председника Русије Владимира Путина да не покушава да подели Украјину и да треба да страхује од понављања украјинских догађаја у самој Русији”.

„Сматрам да смо дужни да ставимо Путину на знање да је подела Украјине недопустива и да украјински народ треба да сам реши своју судбину. Украјинци желе да буду са Западом и управо за то се боре оне стотине хиљада људи које су излазиле на тамошње тргове. Они не желе да иду на Исток”.


Извор: Факти

Оставите коментар

Оставите коментар на Псаки задовољна – Мекејн прети Путину

* Обавезна поља