dragana-boljevicБЕОГРАД – Друштво судија Србије позвало је јуче Високи савет судства (ВСС) да представницима судске власти и политичарима јасно стави до знања да се уздрже од непримерених притисака, а медијима да одговорно извештавају о судству.

Указујући на одавно изгубљено поверење у чланове ВСС из реда судија, Друштво судија Србије позвало је председника савета да се постара да ово тело изврши ту своју уставну дужност и предузме примерене мере у циљу поправљања неоправдано лошег односа према судству.

Драгана Бољевић, председница Друштва судија Србије, каже за „Политику” да обраћање председнику Високог савета судства, у ствари представља једно сумирање свих дешавања у српском правосуђу током целе прошле године до данас.

Подсетили смо га да је још средином 2013. године Друштво судија Србије указало на све раширенију појаву непримерених реакција поводом одлука које судије доносе у предметима у којима поступају. Посебно у извршним и кривичним. Полиција и јавно тужилаштво позивају судије на информативне разговоре и против њих покрећу кривичне поступке. То је конкретан вид притиска на правосуђе – казала је Бољевићева за „Политику”.

Према њеним речима, Друштво судија је указало на ситуацију у којој је током целе прошле године вршен незаконит притисак на једно судско веће у Апелационом суду у Крагујевцу да измени одлуку која је, наводно, одступала од дотадашње праксе. Тај притисак се огледао у томе да су годишњим распоредом за ову годину, сви чланови већа били размештени у три различита већа, а против председника тог већа је поднета дисциплинска пријава зато што није хтео да одступи од своје одлуке.

– Указали смо и на то да је од августа 2013. године па у наредних неколико месеци судија Милутин Илић, тада извршни судија Основног суда у Ваљеву судске јединице у Љигу, био онемогућаван да спроведе извршење правоснажне одлуке у вези са међународном отмицом детета. Судија је упорно био медијски омаловажаван и изложен јавним претњама државних званичника за разрешење. Такође смо указали да се од децембра 2013. године врше груби притисци, прикривени и јавни, на судију Посебног одељења Вишег суда у Београду Владимира Вучинића. Због тих притисака, он се обратио ВСС-у. Био је то први такав случај у историји српског правосуђа – открива председница струковног удружења судија.

Она је навела и да су у јануару ове године, упућене озбиљне претње Верици Васојевић, судији Вишег суда у Новом Пазару и члановима њеног већа приликом јавног објављивања пресуде…

На питање да ли постоји законски оквир којим би могли да се санкционишу притисци на судство, Бољевићева каже:

– Пре свега из уставних одредаба произилази да се не сме вршити притисак на правосуђе. Може се критиковати, али не на непримерен начин. У Закону о уређењу судија и Закону о судијама је забрањено да се врши непримерен притисак на судије. Али, без обзира на то што је то забрана на највишем могућем правном нивоу, очигледно је да се о томе не води рачуна. Нарочито је то изражено сада када су почела међусобна политичка „такмичења” пред изборе.

Председница Друштва судија нагласила је да није реч о заштити судија њих ради, већ о обезбеђењу услова да сваки грађанин Србије, када се нађе пред судом, оствари правовремену и правичну судску заштиту, што је једино могуће ако је судија независан и непристрастан.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Медији и политичари угрожавају независност судства

* Обавезна поља