bikolic-si djipingБЕОГРАД — Председник Србије Томислав Николић поручио је кинеском колеги да Србији није потребна никаква помоћ, осим помоћи да почне да ради.

Он је то истакао уочи разговора “очи у очи“ са Сијем Ђинпингом, који се одржава другог дана посете Србији кинеског лидера, у Палати “Србија“.

“Већ неколико дана живим у великом узбуђењу због вашег доласка. То сматрам остварењем свог животног сна, да повежемо народе Кине и Србије у жељи да свима омогућимо бољи живот. Ваша улога је ту незаменљива“, рекао је Николић.

Он је констатовао да је Кина велика држава која нема сукоб ни са ким.

“Кина, као и Србија, никада никог није нападала и то је држава која из основа мења светски економски поредак, а не меша се у политику или у војне сукобе. Ја мислим да је велики део човечанства вама захвалан на томе. Ми смо ваш поуздани партнер, на основу пријатељства које су засновали наши преци. Ми ћемо се трудити да продубимо то за сва времена и да оставимо нашој деци“, додао је Николић.

Према његовим речима, пријатељство две земље ће бити продубљено и новим економским односима.

“Србија је земља којој не треба никаква помоћ, треба јој само помоћ да почне да ради. Ми очекујемо да ви то можете да нам омогућите. А, онда ће нам бити отворена сва тржишта. И ви и ми имамо много пријатеља у свету“, закључио је Николић.

Си Ђинпинг: Ићи ћемо путем „руке уз руку“, како би учврстили пријатељство које су успоставиле старе генерације

Кинески председник је потом истакао да се потпуно слаже са НИколићем и да у овом тренутку ужива у гостопримству и топлој атмосфери у Србији.

“Спремни смо да уложимо напоре да учврстимо пријатељство наших страна које су успоставиле старе генерације. Спремни смо да подигнемо даље ниво наших пријатељских односа, потписаћемо заједничку изјаву о стратешком партнерству, а пре неколико година смо потписали изјаву о продубљивању наших односа“, подсетио је Ђинпинг.

Додао је да се Србија и Кина кроз генерације боре за очување своје безбедности и сигурности, као и да су народи Кине и Србије због тога јаки и спремни да дају допринос за очување светског мира.

“И даље ћемо ићи путем “руке уз руку“, да направимо заједнички интерес и заједничку судбину, не између наших земаља, већ и целог света, да реализујемо мир и заједнички просперитет“, закључио је Ђинпинг.

Кинески председник Си Ђинпинг је после потписивања Заједничке изјаве са председником Србије рекао да Кина подржава напоре за придруживање Европској унији.

“Српска историја је дуга, као и култура… Народ је јако љубазан и све је то на народ Кине оставило јако дубок утисак. Србија је за Кину искрен пријатељ и поуздан партнер. Такође, постоји историјска потврда оваквих односа и Кина жели да настави да продубљује односе са Србијом и да она настави да буде поуздан партнер“, рекао је Ђинпинг.

Према његовим речима, Србија и Кина се разумеју и дају подршку једна другој.

“Србија је прва земља са којом је Кина ушла у однос стратешког партнерства. Потписали смо серију меморандума и споразум о узајамној сарадњи. То је све оно што спада у контектст већ успостављеног стратешког партнерства“, додао је Ђинпинг.

Кинески лидер сматра да ће његова посета допринети даљем развоју односа две земље.

“Наша идеја је да се бар једном годишње председници састају, како би се заједнички продубили односи који се тичу свеобухватних аспеката, као и да би се проширила сарадња на војном и другим пољима. КИна ће подржати напоре Србије за улазак у Европску унију.

Кина се залаже за то да обе стране подједнако буду фактори стабилности на међународном плану. Србија се налази на путу “Један појас, један пут“ и на том путу има значајну улогу. То је позитивна платформа која ће помоћи да се ојача и продуби однос два народа. Наша намера је да се односи стратешког партнерства Кине и Србије подигну на виши ниво“, закључио је Ђинпинг.

Томислав Николић уручио Си Ђинпинг орден Републике Србије на великој огрлици

Председник Србије Томислав Николић уручио је данас председнику Кине Си Ђинпингу Орден Републике Србије на великој огрлици.

Николић је Указ о одликовању донео 12. маја.

Николић је Си Ђинпинга одликовао, како је тада наведено у образложењу, за изузетне заслуге у развијању и учвршћивању мирољубиве сарадње и пријатељских односа између Републике Србије и Народне Републике Кине.

Си је јуче допутовао у тродневну посету Србији, а првог дана су положени венци на месту срушене кинеске амбасаде у НАТО бомбардовању, положен камен-темељац за Кинески културни центар, откривен споменик Конфуцију, табла новоименоване Конфуцијеве улице и Трга пријатељства Србије и Кине.

Потписан 21 споразум о сарадњи и заједничка изјава о стратешком партнерству две земље

Делегације Србије и Кине потписале су данас у Београду укупно 22 споразума о сарадњи, међу којима је и Заједничка изјава Србије и Кине о успостављању свеобухватног стратешког партнерства, коју су потписали председници Томислав Николић и Си Ђинпинг.

Потписани су споразуму из области грађевинарства, инфраструктуре, телекомуникација, трговине, одбране, медија, а један од најважнијих је споразум о пројектовању и извођењу радова на изградњи аутопута на деоници Сурчин – Обреновац на Коридору 10.

Споразум о том пројекту потписали су потпредседник владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић и извршни директор компаније Цхина Цоммуницатион Цонструцтион Цомпанy Лу Шан.

Министар без портфеља задужена за евроинтеграције Јадранка Јоскимовић и министар трговине Кине Гао Хученг потписали су споразуме о привредно-техничкој сарадњи Србије и Кине за 2015. и за 2016. годину.

Михајловић је са помоћником министра спољних послова Кине Лиу Хаисингом потписала Меморандум о разумевању између њеног министарства и Секретаријата за сарадњу између Кине и земаља Централне и Источне Европа за успостављање Центра за сарадњу у области саобраћаја и инфраструктуре између Кине и земаља Централне и Источне Европе.

Министар привреде Жељко Сертић је са председником Националне комисије за развој и рефоме Кине Сју Шаошијем потписао Споразум о развоју сарадње у области производних капацитета.

Министар одбране Зоран Ђорђевић је са амбасадором Кине у Београду Ли Манчангом потписао Споразум о сарадњи у области одбрамбене индустрије.

Потпредсеник Владе Србије Расим Љајић је са Шаошијем потписао Меморандум о разумевању и унапређењу развоја Информатичког пута свиле за информациону повезаност, а са председником ЕXИМ банке Ху Сјаолијеном оквирни споразум о промоцији сарадње у области трговине, туризма и телекомуникација.

Генерални директор Телеком Србије Предраг Ћулибрк потписао је са Сјаолијеном и председником Банке Кине Тјен Го Лијем Кредитни финансијски споразум који прати Оквирни уговор за испоруку опреме и материјала, извођење радова и пружање услуга за реализацију пројекта АЛЛ ИП трансформације.

Ћулибрк је са замеником директора Хуаwеи технологија Лу Јунгом потписао Оквирни уговор за испоруку опреме и материјала, извођење радова и пружање услуга за реализацију пројекта АЛЛ ИП трансформације.

Министар финансија Душан Вујовић је са председником ЕXИМ банке потписао Меморандум о разумевану о сарадњи између те две институције.

Министар рударства и енергетике Александар Антић је са председником компаније Сил роад Фунд Ванг Јен’џом, председником комапније Ћинга Гедзуба Гроуп Ванг Тјенингом и председником компаније Цхина Енвиромментал Енергy Холдингс Јује Сињуом потписао Меморандум о разумевању и заједничком улагању у пројекти обновљивих енергија у Србији.

Меморандум о разумевању за финансирање и изградњу електране за производњу електричне енергије од отпада у Србији потписали су министар енрегетике Александар Антић и председник компаније Цхина Мацхинерy Енгинееринг Цомпанy Џанг Чун и помоћник председника компаније Поли Ванг Син’је.

Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић и министар спољних послова Кине Ванг Ји потписали су Меморандум о разумевању између Дипломатске академије Србије и Кинеског универзитета за спољне послове и Кинеске дипломатске академије.

Министар просвете Срђан Вербић и амбасадор Кине у Србији Ли Манчанг потписали су Меморандум о разумевању између два министарсва о финансирању развојних и истраживачких пројеката.

Министри културе Иван Тасовац и Луо Шуганг потписали су Програм сарадње у области културе и уметности за период од 2017. до 2020. године, док је Тасовац са замеником директора Канцеларије за информисање Државниог савета Кине Гуо Веимином потписао Меморандум о разумевању између министарства и те канцеларије.

Директори Радио телевизије Србије Драган Бујошевић и директор Кинеског међународног радија Ванг Г’Нијен потписали су Споразум о сарадњи тих медијских кућа.

Градоначелник Београда Синиша Мали, председник компаније Цхина Мацхинерy Енгинееринг Цорпоратион Чанг Чун и помоћник председника компаније Поли Ванг Син’је потписали су Меморандум о разумевању за пројекат отпадне воде, док су градоначелник Крагујевца Радомир Николић и стални члан Комунистичке партије Кине Комитета Шанши провинције Веи Миндзоу потписали су Споразум о успостављању пријатељских односа између Крагујевца и града Сиана.

Гувернер Народне банке Србије Јоргованка Табаковић и амбасадор Ли потписали су писма о билатералном валутном своп аранжману између НБС и народне банке Кине.

Вучић Ђинпингу: Надам се да се нисте покајали после мојих непристојних молби да дођете у Србију

Председник Владе Србије Александар Вучић изјавио је данас да је посета председника Кине Си Ђинпинга изванредна прилика да се односи две земље унапреде у свим сферама, наводећи да ће Србија и Кина имати још много заједничких инфраструктурних пројеката.

„Надам се да се нисте и да се нећете покајати после мојих помало и непристојних молби да дођете у посету Београду и Србији и да ћете осетити искрено пријатељство српског народа на сваком кораку“, рекао је Вучић на састанку са Си Ђинпингом.

Изразио је наду да је његова посета изванредна прилика да се добри политички односи две земље унапређују и у економији и у свим другим друштвеним сферама.

Вучић је рекао и да су Србији у сарадњи са Кином три области од посебног интереса, а да је једна од њих сарадња у области инфраструктуре.

„Поводом пута „Један појас, један пут“ ми смо развили изванредну сарадњу у области инфраструктуре, где су кинеске компаније завршиле велики дунавски мост и тренутно раде на изградњи највећег броја деоница на Коридору 11″, рекао је Вучић.

Подсетио је да је данас потписан и важан уговор за изградњу деонице Сурчин-Обреновац, која ће бити спона између Београда и централне Србије.

Додао је и да очекује комерцијални уговор за изградњу пруге Београд-Будимпешта.

„Много тога у инфраструктурним пројектима нас још чека“, нагласио је Вучић.

Београд — Супруге председника Кине и Србије, Пенг Лијуан и Драгица Николић обишле су у Земуну Основну школу „Сава Јовановић Сирогојно“ за децу са сметњама у развоју.

Високим званичницима, деца су извела пригодан програм, док је директор представио рад школе.

Прве даме су потом обишле и Ботаничку башту у центру Београда, где су засадиле дрво пријатељства.

Вучић – Споразуми са Кином су сјајан резултат

Више од 20 споразума и уговора који ће бити потписани са Кином, за малу земљу каква је Србија, представљају сјајан резултат, изјавио је у интервјуу за кинеску Си-Си-Ти-Ви мандатар за састав нове владе Александар Вучић.

Вучић напомиње да је Србија отворено тржиште и за Европску и за Евроазијску унију и да је то добар пословни амбијент за кинеске компаније и додаје да Србија и Кина могу сарађивати у различитим сферама.

vucic-si djiping

Вучић је казао да с Кином Србија има пријатељске политичке односе, а посебно је, каже, захвалан на помоћи за брзу пругу Београд – Будимпешта.

„Од почетка то је за нас било као сан. Имамо веома споре возове који иду 35 – 40 километара на сат и то мора да се побољша. Знали смо да нешто морамо да урадимо, али нисмо знали како. Онда смо се на самиту лидера централе и источне Европе и Кине обратили нашим кинеским пријатељима. Сада треба да закључимо комерцијални уговор за брзу пругу и то је један од најзначајнијих инфрастрктурних пројеката у нашој земљи”, рекао је Вучић, преноси РТС.

На питање о томе како Србија балансира односе између ЕУ, Русије и Кине, Вучић је рекао да је Србија отворена.

„Питате ме за ЕУ, ја вам кажем, ми смо на путу ка ЕУ. Али, ако ме у Бриселу питају за Кину, ја кажем – да, Кинези су наши велики пријатељи”, рекао је премијер.

Вучић је навео и да је Србија од почетка 20. века имала много ратова и додао да се нада да ће у будућности владати мир.

„Надам се да ћемо у наредних сто година бити паметнији и да ћемо избећи сукобе и нове ратове”, рекао је Вучић, истакавши значај економског развоја уз помоћ Кине и кинеског народа, преноси Танјуг.


Извор: Агенције

Оставите коментар

Оставите коментар на Кина и Србија на новом нивоу сарадње

* Обавезна поља