si-Djiping-beograd 1Председник Кине Си Ђинпинг стигао је данас око 13.40 на београдски аеродром „Никола Тесла” у тродневну посету Србији, што је прва посета једног кинеског председника нашој земљи после више од 30 година.

Председника Кине на аеродрому су дочекали председник Србије Томислав Николић са супругом, председница Скупштине Србије Маја Гојковић, председник владе Александар Вучић, шеф дипломатије Ивица Дачић, амбасадор Србије у Пекингу Милан Бачевић.

За Си Ђинпинга на аеродромској писти приређен је свечани дочек, традиционално, уз со и погачу, а кинеском председнику и његовој супрузи деца у српским народним ношњама уручила су букете цвећа.

Председник Кине, његова супруга и домаћини прошетали су кроз шпалир гарде Војске Србије, поздравила су их и деца у српским народним ношњама, уз махање кинеским и српским заставицама.

Потом је одржан културно уметнички програм, који је почео изведбом „Играле се делије”, а током којег су представљене и народне игре из разних крајева Србије.

Си долази у Србију на позив председника Томислава Николића.

Авион кинеског председника су у ваздушном простору Србије дочекала три авиона ратног ваздухопловства Војске Србије.

Си у Београду: Нови развој односа Кине и Србије

Председник Кине Си Ђинпинг поручио је данас у Београду да је уверен да ће његова посета Србији бити успешна и отворити нову историјску страну развоја односа између Кине и Србије.

„Очекујем да разменим мишљења са лидерима Србије о билатералним односима као и о другим питањима од заједничког интереса и с њима заједно испланирам будући развој наших билатералних односа”, поручио је председник Кине у говору на београдском аеродрому „Никола Тесла”, по доласку у тродневну посету Србији, чија је писана верзија достављена Танјугу.

Кинеска страна је, како је истакао, спремна да заједно са српском, користећи добар тренд, подиже ниво билатералних односа и практичну сарадњу на још виши ниво и тиме отвори нову ситуацију узајамне користи сарадње, заједничке победе и заједничког развоја.

si-Djiping-beograd 3

Си је изразио задовољство због званичне посете, како је навео, „лепој Републици Србији” на позив председника Томислава Николића и пренео најсрдачнији поздрав и најлепше зеље влади и народу Србије, у име владе и народа Кине.

Он је навео да је традиционално пријатељство између Кине и Србије, као и њхових народа, издржало историјска искушења турбулентних промена на међународној и домаћој сцени и да „бележи нови сјај из старе традиције”.

Према његовим речима, билатерални односи Србије и Кине су последњих година, нарочито од 2009. године кад је успостављено стратешко партнерство између две стране, „корачали брзом траком развоја”.

„Међусобна политичка поверења две земеље су учвршћују, а сарадња у области енергетике, изградње саобраћајних инфраструктура и пољопривреде бележе нове сјајне тачке, док је културна размена динамична, а размена људи све интензивнија”, рекао је Си.

Си је рекао и да Србија и Кина одржавају комуникацију и координацју у вези са међународним и регионалним питањима и добро сарађују у оквиру успостављања веза и сарадње измејду Кине и централне и источне Европе.

Кинески председник стигао је данас у тродневну посету Србије, током које ће се састати са државним врхом Србије и, између осталог, посетити Железару у Смедереву.

Николић: Нећемо злоупотребити руку пријатељства

Председник Републике Томислав Николић дочекао је данас великог пријатеља Србије кинеског председника Си Ђинпинга истакавши да пријатељство Србије и Кине непрекидно траје већ деценијама и да, када је Кини било тешко, међу реткима који је нису напуштали била је наша земља.„Сада, када се Србија реформише и опоравља своју економију, Кина јој јасно и недвосмислено пружа руку пријатељства. Србија то изузетно цени и ту руку пријатељства неће злоупотребити”, поручио је Николић, а наводи се у саопштењу службе за сарадњу с медијима председника Србије.Додао је да нама нису потребне никакве посебне привилегије, већ само могућност да сопственим трудом и радом, уз помоћ пријатеља из Кине и из целог света, уз помоћ инвестиција наших пријатеља, омогућимо бољи живот нашим грађанима и изградимо Србију као модерну и уређену државу, као што је то и Кина.Председник Николић пожелео је председнику Сиу и његовој супрузи, као и целој државно-привредној делегацији Народне Републике Кине пријатан боравак у Србији и посебно нагласио да данас почиње нова етапа пријатељских односа између две земље.

Венци на споменику жртвама НАТО бомбардовања

Председници Кине и Србије Си Ђинпинг и Томислав Николић положили су данас венце на споменик настрадалим службеницима амбасаде Кине у НАТО бомбардовању 1999. године.

si-Djiping-beograd 2

Цвеће, хризантеме у белој боји, боји жалости у Кини, положиле су и њихове супруге, затим председник Владе Србије Александар Вучић, министри у влади, гувернерка НБС Јоргованка Табаковић и чланови кинеске делегације.

Пошту страдалим службеницима кинеске амбасаде одали су и градоначелник Београда Синиша Мали, амбасадор Кине у Београду Ли Манчанг, саветници председника Србије Станислава Пак, Јасмина Митровић Марић.

Том приликом су интониране химне две земље „Боже правде” и „Марш добровољаца”.

Си и Николић су затим  на тој локацији у Улици Трешњиног цвета положили камен темељац за изградњу Кинеског културног центра, открити споменик Конфуцију, као и таблу новоименоване Конфуцијеве улице и Трга пријатељства Србије и Кине.

Двојица председника су се упознала са изгледом будућег културног центра, чија је макета изложена на том простору.

У НАТО бомбардовању 7. маја погинуло је троје службеника кинеске амбасаде, а више њих је повређено.

Председници: Камен темељац за Кинески културни центар

Председници Кине и Србије Си Ђинпинг и Томислав Николић положили су данас на месту срушене кинеске амбасаде у НАТО бомбардовању камен темељац за изградњу Кинеског културног центра, открили споменик Конфуцију и таблу новоименоване Конфуцијеве улице и Трга пријатељства Србије и Кине.

Кинески министар културе Луо Шуганг поручио је том приликом да Кину и Србију краси дуга историја и богата култура, као и традиционално пријатељство.

Полагање камена темаљца, према његовим речима, је симбол успешне сарадње две земље и доказ је пуне пажње које две земље придају сарадњи на пољу културе.

„Сарадња заузима веома важно место на новом Путу свиле, који је познат и под називом ‘Један појас, један пут’, а превазилази простор, временска ограничења, спаја садашњост са прошлошћу и у складу је са принципима мира, развоја, благостања, те Кину повезује са свим осталим земљама света”, рекао је Шуганг.

Културни центар, како је истакао, биће отворен становништву Србије и допринеће продубљивању пријатељства два народа.

Министар културе Србије Иван Тасовац рекао је да полагањем камена темељца две државе граде даљи мост пријатељства и изразио уверење да ће Кинески културни центар бити тачка сусретања и разговора о новим партнерствима и допринети да оплеменимо везе два народа.

„Култура је јединствена константа која појединце и читаве заједнице оснажује, мења и чини способнима не само да разумеју једне друге већ да уживају у разноликости људског израза. Истовремено култура није само огледало духовних вредности историјског наслеђа, већ постаје и значајан чинилац одрживог развоја”, нагласио је Тасовац.

Градоначелник Београда Синиша Мали истакао је да српска престоница данас слави пријатељство и показује да близина није исто што је блискост.

„Наше две земље деле меридијани и континенти, али наша блискост је искрена и трајна”, рекао је Мали, додајући да је порука будућег Кинеског културног центра да Србија и Кина треба да буду ближе, да грађани боље упознају једни друге и да сваки дан уздижемо наше пријатељство.

„То је заједнички именитељ наших народа, да тамо где су други бацали бомбе и остављали невине жртве, ми градимо. Наш одговор је овај будући дом који не чине тек цигле и цреп, већ га гради наше пријатељство и учење које нам долази од Конфуција, а које је своје вредности потврдило и у завештањима српских мислилаца, то је учење љубави”, рекао је Мали.

Нови културни центар, према првим нацртима, који се још финализују, требало би да има много различитих садржаја и дворану за приказивање филмова и позоришних представа, читаоницу, кинеску библиотеку, електронску библиотеку, простор за дружење и изучавање кинеског језика.

si-Djiping-beograd 4

Шетња Калемегданом за крај првог дана посете

Председници Кине и Србије, Си Ђинпинг и Томислав Николић, прошетали су поподне Калемегданом, где је гостима из Кине представљен део српске историје и показана тврђава.

Си и Николић су Калемегданом прошетали у друштву супруга, чланова делегација и новинарских екипа, а српску историју им је презентовао Реља Сератић из Београдске тврђаве.

Вечерас ће за госте из Кине бити приређена вечера.

Сутра, другог дана посете, предвиђен је званични дочек испред Палате Србија, после чега ће уследити састанци са државним врхом Србије, као и потписивање више од 20 споразума, док ће у недељу председник Кине посетити Железару Смедерево.

Светске агенције о посети кинеског председника Србији

Светске агенције известиле су о данашњем доласку кинеског председника Си Ђинпинга у Београд, а амерички АП наводи да је циљ посете првог човека Кине унапређење односа са „пријатељским народом” Србије. Такође АП каже да је циљ ове посете и потврда намере Кине да повећа своје присуство на Балкану и у Европи.Америчка агенција истиче да су кинеског председника на аеродрому у Београду дочекали председник Србије Томислав Николић и владини званичници, као и да је на аеродрому,у знак добродошлице, изведен културно-уметнички програм.

Ројтерс наводи да су Србија и Кина спремне да потпишу најмање 20 трговинских и инвестиционих договора током посете Сиjа и подсећа да две земље имају добре односе од деведесетих година прошлог века.Кина, додаје британска агенција, посету види као део иницијативе „Један појас, један пут”, која је позната и као „Нови пут свиле”, а чији је циљ да се отворе нове трговинске везе са кинеским фирмама.

Дачић са Ванг Јием

dacic na sb 1Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић састао се са Ванг Јием, министром иностраних послова Народне Републике Кине који је данас допутовао у Србију, у саставу кинеске државне делегације коју предводи председник Си Ђинпинг.

Изражавајући задовољство због поновног сусрета са кинеским министром министар, Дачић је нагласио да Србија изражава искрену добродошлицу драгим гостима из пријатељске Кине, уверена да ће односи вишедеценијског пријатељства, уважавања и сарадње, након ове посете постати још чвршћи, богатији и садржајнији.

Посету председника Си Ђинпинга третирамо као историјску, јер се реализује након више од три деценије од последње посете кинеског председника Београду и јер ће односи стратешког партнерства наше две земље прерасти у квалитативно нови ниво – свеобухватно стратешко партнерство, истакао је министар Дачић, саопштено је из Министарства спољних послова.

Ова посета ће бити трајно упамћена и по великом броју – преко 20 – билатералних споразума који покривају широк дијапазон области – од привреде и финансија, преко инфраструктуре, до заштите околине, културе, просвете, медија и других области.

У разговорима двојице министара размењена су мишљења о већем броју питања која се односе на билатералне односе, сарадњу у оквиру механизма Кина – земље Централне и Источне Европе, као и на мултилатералне теме.

Обострано је констатовано да односе Србије и Кине краси традиционално пријатељство, дубоко међусобно разумевање и поверење и узајамна подршка у најважнијим питањима од националног интереса. Наши билатерални односи се континуирано развијају и унапређују, нагласили су током овог сусрета министри Дачић и Ванг.

Састанку је присуствовао и кандидат Републике Србије за генералног секретара УН-а Вук Јеремић, наводи се у саопштењу, преноси Танјуг.


Извор: Агенције

Оставите коментар

Оставите коментар на Си-Ђинпинг стигао у Београд

* Обавезна поља