kineski zmajПоследњих година Кина активно демонстрира своје политичке и економске амбиције. Свет  се већ навикао  да  Кина има не само најмногобројнију армију на свету и нуклеарно оружје већ и економију која јача  изузетно брзо. Ако је у 19.веку Енглеска називана светска радионица, у 2о. веку су то биле САД. У 21. је без имало сумње то постала Кина за коју ради 715 милиона људи.

За Кинезе, како се данас шале, у свету не постоје тајне. Јер изван њених граница живи преко 100 милиона људи који су у век спремни да помогну своју историјску отаџбину. Кинеске нуклеарне, космичке и атомске снаге и најновији ИТ-програми су се у многом појавили захваљујући томе, што су се на њиховом челу налазили људи који су дуго радили у Америци. Они су били држављани САД,, али су се сви   вратили кући. Кинез је увек патриота. Он, ма где да   живи увек остаје Кинез, он воли своју отаџбину. И он, пре свега, треба да служи својој отаџбини.

Већ више од  четврт века Кина осваја тржишта сировина, тржишта промета, тржишта технологија и тржишта капитала. Кина води по свим тим показатељима. То јако људи Вашингтон. Појавио му се стварни и јак конкурент који по темпу развоја предњачи испред њега три пута. То утиче на долар,  јер јуан почиње активно да ради на спољним тржиштима. Кинези увек делују по провереној  шеми – мора се радити брзо и квалитетно. Није најважнија само производња, већ и логистика. Управо зато Кина упорно истражује европска тржишта. Грчка је у кризи, потребан јој је новац, а Кинезима су потребне луке. Највећа у Грчкој – Пиреј је једна од њих. Недавно су за 281 милион евра Кинези купили 51% Пиреја. Још 16% ће прећи у руке кинеског концерна Cosko у следећих 5 година. Врло брзо ће Пиреј моћи да прихвати до 4 милиона теретних бродова годишње. Билатерални промет између Атине и Пекинга сада износи 8 милијарди евра. Кина погледа и у солунску луку. Има намеру да учествује у приватизацији Државне железничке компаније. Није искључено  да ће Грчка врло брзо  постати главни претоварни чвор за кинеске производе. А затим, железницом и камионима – по читавој Европи – ка Македонији, Србији, Мађарској, Хрватској, Словенији и Аустрији.


Извор: Фонд Стратешке Културе

Оставите коментар

Оставите коментар на Кинески Змај и Грчка

* Обавезна поља