luka-pirejГрчки парламент одобрио је данас продају 67 одсто акција луке Пиреј кинеској компанији Коско, непосредно уочи посете грчког премијера Алексиса Ципраса Пекингу.

Већина присутних посланика, 223 од 248, гласала је за одлуку о давању концесије на луку Пиреј кинеском транспортном гиганту Коско који је у априлу с грчком Агенцијом за приватизацију закључио уговор о томе од 368,5 милиона евра.

Против су гласали посланици Грчке комунистичке странке и неонацистичке партије „Златна зора“.

Компанија Коско оштро се у среду успротивила предлогу о измени понуде који је иницирало грчко Министарство трговачке морнарице, и оптужила владу да жели да промени „уговорене услове пословања“ из понуде компаније за куповину луке.

Министар трговачке морнарице Тодорис Дрицас је морао да прихвати захтеве кинеске фирме, иако су, како је рекао, „примедбе компаније претеране и законски неосноване“.

Медији блиски опозицији наводе да је влада покушала да компанији Коско наметне правила којима се гарантује да неће бити промењена намена луке и предвиђа укидање појединих повластица утврђених уговором.

Водећа опозициона странка, десничарска Нова демократија, која подржава концесију, оценила је потез владе као „неодговоран“ и подсетила да је пред изборе у јануару прошле године, лидер владајуће Сиризе и премијер Ципрас био против приватизације луке Пиреј.

Концесија на луку, иако праћена контроверзама, један је од најзначајнијих приватизационих уговора грчке владе и требало би да унапреди грчко-кинеске економске односе.

Компанија Коско, са седиштем у Хонгконгу, била је једина заинтересована за концесију јер већ послује у луци Пиреј, и од 2008. године контролише њена два највећа терминала.

Циљ компаније је трансформисање луке Пиреј у највећи транзитни центар у Југоисточној Европи и „мост“ између Азије и Европе.

Ципрас је данас отпутовао у шестодневну посету Кини на позив премијера Ли Кећанга.


Извор: Вечерње Новости

Оставите коментар

Оставите коментар на Кинезима одобрене концесије за луку Пиреј

* Обавезна поља