Henri-KisindzerСједињене Државе се на Блиском Истоку тренутно налазе „на прагу губитка способности за даље опредељивање догађаја” – упозорио је Вашингтон Хенри Кисинџер.

Бивши државни секретар САД истовремено је упозорио да је његовој земљи потребна нова стратегија и новим приоритетима који би узели у обзир „геополитичке изазове као што је криза у Сирији са улогом Русије”.

Кисинџер је ово написао у ауторском тексту у листу Wall Street Journal. И нагласио да су појава Исламске државе, атомски аранжман са Ираном и криза у Сирији „противречни трендови”. Све је то –заједно са повлачењем САД из региона –  „омогућило Москви да изведе распоређивање војске каквог досад није било у руској историји”.

Кисинџер је написао да потпуно разуме мотиве Москве: „То је класични маневар срачунат на одржавање равнотеже снага, односно на одбијање терористичке претње сунита јужним границама Русије. То је за Русију геополитички, а не политички изазов и тако му и треба прилазизи”.

Војна операција Русије у Сирији – сматра Кисинџер – „представља изазов са каквим се блискоисточна политика САД није суочила најмање 40 година”.

„Патријарх америчке дипломатије” дао је по један савет и Белој кући и Кремљу.

Бараку Обами је указао да је боље да територије Ирака и Сирије које су заузели сунити (Исламска држава) ослободе сунитске или спољне снаге него „ирански џихадисти”.

А Кремљу: да је за Русије боље да своју војну улогу у Сирији ограничи на деловање против Исламске државе јер би све друго могло створити претпоставке за нови хладни рат са САД.


Извор: Факти

Оставите коментар

Оставите коментар на Кисинџер о губљењу америчке моћи на Блиском Истоку

* Обавезна поља