kostic-sanuПредседник Српске академије наука и уметности (САНУ) Владимир Костић оценио је да је у овом тренутку једина политичка мудрост како „са елементима достојанства” напустити Косово, јер оно ни де факто ни де јуре више није у рукама Србије, и да то неко мора да каже народу.

У интервјуу за Радио Београд, Костић је рекао да став САНУ на ту тему није артикулисан, али да је то његов став. „Косово подразумева огроман број онога што представља нашу културну основу и око тога морамо да се боримо и зубима и ноктима. Јер то је покушај одузимања нечега што представља супстрат и наше историје и дела психологије и чега год хоћете.

Али, говорећи поштено, ако један министар, премијер или председник мора да тражи дозволу да уђе на ту територију, то врло јасно говори да немамо ни људске ни економске ни било које друге капацитете да наметнемо своју вољу. Можемо да се гледамо у очи и лажемо, али алтернатива је врло јасна”, рекао је Костић.
Костић је додао да треба да се сачува здрав корпус и да га, у том смислу, у овом тренутку много више занима судбина Републике Српске јер тамо постоји „озбиљан, активни, делујући, културни и научни део народа” од милион и по или два милиона људи.

Говорећи о свом ставу према уласку Србије у Европску унију, Костић је парафразирао песника Бранка Миљковића и рекао да ће Србија „повраћајући и у тај рај морати да уђе”, јер не постоји алтернатива.

Он је оценио да је савез с Русијом вештачка алтернатива и запитао да ли је неко консултовао Русију да ли уопште жели Србију. „Србија какав год ударац да прими, мора да настави да шири своје демократске капацитете и просторe слободе. Иначе неће опстати… Историјска реалност је да су много већи народи губили своје основе… Нико до нас не сме да заборави Косово, али да ли неко планира да ратује тамо”, упитао је председник САНУ.

Николић: Костићево мишљење противно интересима Србије

tomislav-nikolic-unescoБЕОГРАД – Председник Србије Томислав Николић саопштио је данас да га је веома непријатно изненадила изјава председника САНУ Владимира Костића, да је Косово де фацто и де јуре изгубљено за Србију, чиме је, како је истакао председник Републике, јавно изнео мишљење које је супротно интересима Србије.

„Председника Николића је веома изненадила, да не употребимо много грубљу реч, изјава председника САНУ, професора Владимира Костића, да је Косово де фацто и де јуре изгубљено за Србију и да је савез са Русијом вештачка алтернатва и да Србија ‘повраћајући треба да уђе и у тај рај Европске уније’. Професор Костић је то изјавио и остао жив”, саопштила је служба за сарадњу с медијим председника Србије.

У саопштењу се наводи да је професор Костић јавно изнео мишљење које је супротно интересима Србије и уверењима велике већине грађана Србије.

„У тренуку када држава води тешку борбу, упркос страховитим притисцима, примени дуплих стандарда од стане оних који промовишу независност Косова. Србија није учинила ниједан корак који би допринео да самопроглашена независност буде реалност. Разговори се воде како би грађани Србије заједно са Покрајином могли да живе нормално, без страха од ратова, безбедно и слободно”, нагласио је Николић у саопштењу.

„Професор Костић је рекао да треба да се одрекнемо дела своје територије да признамо реалност. Како он или било ко може да се одрекне нечега што није његово? Није Косово Ваше, нити било ког појединца. Косово припада и нашим прецима и нашим потомцима. Косово је натопљено крвљу оних који су за њега положили живот. Тамо су вековима живели, радили и градили Срби. Тамо су тапије о оснивању манастира сачуване у камену. Не постоји Србија деценију или две. Србија постоји више од једног миленијума, Србија дуже постоји на постору Хвосне него на подручју Београда”, истиче се у саопштењу.

Николић уједно поставља питање, да ли онај који живи у једном трену српског битисања сме на себе да стави одговорност за комадање Србије?

„Тешко је повраћајући ући у рај Европске уније, али је много теже и болније ући у рај Европске уније без делова тела. Они који данас воде Србију изабрани су од народа да не издају Косово. Да покушају да убеде европске пријатеље да Србија може да буде део европске породице заједно са Косовом и Метохијом”, додаје се у саопштењу.

Николић напомиње да је часно водити такву политику, али да се не жали и не говори како му је тешко да убеђује своје колеге широм света шта Косово и Метохија значи за Србију и какав је злочин покушај ампутације Косова и Метохије од Србије.

„На крају крајева ни пет члалница Европске уније није признало ‘Косово’. Како би Србија могла да призна, а њених пет европских пријатеља није то учинило. Ако погедамо мало даље, шта би се десило касније, да се ту испред наших очију формира исламска држава? Па да крене на остатак Србије?”, упозарава Николић.

Поводом Костићевих тврдњи да да је савез Србије са Русијом вештачки, Николић истиче да је историја наша два народа толико испреплетана, да ту ничега вештачког нема.

„Напротив, наше пријатељство је дубоко и искрено. Србија никада неће заборавити захвалност Русији због ослобођења од Турака у Балканским ратовима, Цар Николај је изгубио главу и империју, између осталог, зато што је у Великом рату помогао Србији. Не смемо заборавити шта је Русија учинила за Србију у Другом светском рату”, подсећа председник.

„Да ли је то мало за једно пријаељство? Да не говоримо о данашњем пријатељству, када нам Русија помаже и у финансијском и у моралном смислу, ставивши вето на сраман предлог Декларације која је имала за циљ да Србе стигматизје као геноцидан народ”, додао је Николић.

Он је нагласио да је Србија пријатељ Русије и да ни професор Костић, ни он, и нико то не може покварити због заједничке историје, духовних и пријатељских веза.

„Србија, док је председник Николић њен председник, неће увести санкције Русији, а пријатељство се може само учврстити”, додаје се у саопштењу Службе за сарадњу с медијима председника Републике.

У саопштењу се истиче и да професор Костић има изванредна знања у области којом се бави.

„У тој области је неприкосновен стручњак и светско име. Али, не чини само струка једног академика и професора који образује читаве генерације оних који ће обликовати будућност Србије. Морал и патриотизам у најплеменитијем смислу те речи, чине једног научника великим. То су вредности које дају смисао науци. Све остало је ларпурлатизам”, додаје се.

Такође се подсећа да Србија дуги низ година чека да се САНУ изјасни о кључним питањима која се постављају, да изнесе свој заједнички став и да се постигне консензус о доношењу најважнијих одлука које се тичу будућности и напретка наше нације.

„Све важне институције и установе су давале свој став, понекад подршку, понекад не, али постоји уверење о заузетој позицији. Али, не и од најважније институције која би требало да буде интелектуални крем српског друштва. Можда је боље да је остало тако”, наводи Николић.

Он је још истакао да очекује од САНУ да се изјасни о израженом ставу професора Костића и да ли после такве изјаве може да остане на њеном челу.

Вучић: Боримо се за своју земљу, државу и народ на КиМ

vucic-nogerini-mustafaБЕОГРАД – Премијер Србије Александар Вучић изјавио је вечерас, коментаришући изјаву председника САНУ Владимира Костића о Косову, да је наше да се боримо за своју земљу, државу и народ.

„Питање је да ли ћемо имати расплет какав ми желимо, али не желимо да унапред прихватимо оно што је најлошија варијанта за нас… Борићремо се мирним демократским средствима, памећу и пиолитичком и дипломатском снагом”, рекао је Вучић у интервјуу на ТВ Пинк.

Каже и да познаје Костића, те да су разговарали, али да ништа не може лоше да му одговори.

„Не могу да се сагласим са његовом изјавом и он има право на став и мишљење. Али видео сам и шта каже Коштреш и овај члан Пајтићеве владе и Мићуновић о неуспешном пројекту Републике Српске, потпредседник СПС да ћемо да купујемо Косово… Лоше је време за такве изјаве, поготово у тренуцима када покушавамо да одговоримо државе да не гласају за улазак Косова у УНЕСКО”, поручио је он.

Он је подсетио и да су од када је председник владе само две државе признале Косово као државу.

На питање колико се консултује са припадницима елите о тако важним питањима какво је Косово, премијер је запитао ко је то елита.

Како је рекао Емир Кустурица је елита, и председник САНУ је елита, али то свакако није Борислав Стефановић, а у свим питањима у вези с Косовом, додао је, понашали смо се одговорно и алтруистички и „боримо се за своју земљу на свакоме месту, некада и лично ризикујући”.

То је објаснио чињеницом да је више пута чуо од разних дипломатских представника да ако нешто не прихвати да му је готова каријера али да га то не занима.

„Доносим одлуке у складу са нашим интересима и могућностима” додао је и навео да се мора виодити рачуна да се треба исплатити плате и пензије за дваипо милиона грађана и створе услови за све друге који реазвијају и раде свој псоао.

На питање да ли му је неко рекао да морамо да признамо независно Косово премијер је одречно одговорио и подвукао да се са њим на тај начин не разговара.

Да се десило да нам је неко то предложио, приметио је, ми бисмо му се захвалили и рекли да се са тим не слажемо.

Вулин: Надам се да председник САНУ то није рекао

vulin4БЕОГРАД – Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин изјавио је данас да се нада да председник САНУ Владимир Костић није изјавио да је у овом тренутку једина политичка мудрост на који начин, са елементима достојанства, напустити Косово.

„Ја једноставно не верујем да сам то чуо. Мени је теско да поверујем и још увек се надам да председник САНУ то није рекао”, рекао је Вулин, додајући да се нада да се ради о „новинарској патки”.

Ако је то рекао председник САНУ након векова трајања Академије и ако је то могао да изговори човек који треба буде први међу једнакима од најбољих што имамо, онда морам да питам академике који су у САНУ да ли је то и њихов став и, ако није, да ли ће ћутати, рекао је лидер Покрета социјалиста новинарима.

“И ако треба да их ја питам да ли се бар мало стиде таквог председника САНУ“, додао је Вулин.

Он је навео да очекује од сваког академика да појединачно изађе и јавности каже да ли је његов став да Косово и Метохију треба напустити, да борба коју су водили и бољи и већи од нас и водили је свих ових векова треба да буде предата без и најмањег напора и труда.

“Још увек, пошто нисам својим ушима чуо, остављам ограду. Можда то човек није рекао“, навео је Вулин.

Стојановић: Изјава председника САНУ – позив на исељавање

branimir-stojanovic-kosovo-1ГРАЧАНИЦА – Координатор Листе Српска Бранимир Стојановић изразио је данас неверицу поводом изјаве председника САНУ др Владимира Костића да треба „са елементима достојанства напустити Косово и Метохију, јер оно ни де факто ни де јуре није у рукама Србије”.

„Шокиран сам да човек који се налази на челу најважније националне културне и научне институције себи може да допусти да у јавним наступима заговара одустајање Србије од Косова и Метохије, које је за наш народ много више од територије”, рекао је Стојановић у писаној изјави достављеној Танјугу.

Таква изјава је, према Стојановићевим речима, недвосмислен позив на исељавање преосталих Срба са Космета.

„Она је додатно штетна ако се у обзир узме чињеница да долази у јеку борбе за формирање Заједнице српских општина, која је услов физичког опстанка Срба на Космету, али и против пријема самопроглашеног Косова у Унеско, чиме би био задат страшан ударац српском националном идентитету и културном наслеђу”, истиче Стојановић.

„Ту борбу српски народ мора да води јединствено, без дефетизма и комформизма. Уважени господин Костић има право да мисли другачије од убедљиве већине својих сународника, али док год је на челу САНУ његове изјаве се у јавности доживљавају као став институције. Зато је неопходно разјаснити да ли је позив на одустајање од Косова и Метохије само његов лични став или апел САНУ, у шта дубоко сумњам”, навео је Стојановић.

Према његовим речима, управо је Косово и Метохија за све Србе, где год да они живе, незамењев кохезивни фактор и национални симбол, и историја нас је научила да без њега српски народ данас вероватно не би ни постојао.

„Господин Костић можда мисли другачије, али док год је председник САНУ нема право да предлаже решења која би за последицу имала нове егзодусе и несреће српског народа”, упозорио је Стојановић.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Председник САНУ се одриче Косова

* Обавезна поља