Vaclav_KlausПРАГ — Бивши чешки председник Вацлав Клаус оптужио је Запад, а посебно САД за заоштравање кризе у Украјини и покушај да се играју јединог светског полицајца.

Клаус је у својој књизи „Хтели смо више од супермаркета“ навео да је Украјина на неки начин сасвим невина у садашњој кризи и затегнутим односима са Русијом зато што се у ствари ради о пригушеном и на први поглед непостојећем хегемонистичком сукобу око утицаја и превласти у свету.

„Морало је да буде јасно да екстремно јака позиција САД након пада комунизма не може да траје вечно… Било је јасно да ће Русија покушати да поврати делимично позицију коју је имала скоро пола столећа од краја Другог светског рата а коју је изгубила након пораза у хладном рату“, написао је Клаус.

Бивши чешки председник Украјину је описао као вештачку административну творевину која нема ништа што би је спајало а то су по његовој оцени искористили неки западни политичари да заоштре сукоб и покушају да свале кривицу на Русију.

„Украјина је само вештачка административна творевина, спаја области које имају мало везе једна са другом, без заједничког идентитета, традиција, историјског искуства“, констатовао је у поглављу посвећеном Украјини Клаус.

„То је осетио Запад, пре свега САД и низ Европљана на Западу који су заоштрили још кризу а поврх свега су и покушали и покушавају да свале кривицу на Русију“, оценио је Вацлав Клаус.

Као некадашњи најгласнији евроскептик међу шефовима држава и влада чланица Европске уније, Клаус Бриселу није остао дужан ни у овој новој књизи и међу осталима оптужио је ЕУ за то што, како Клаус то види, свет и Чешка са њим смера натраг у еру централног одлучивања са гушењем слобода, као пре пада комунизма 1989. године.

„Много људи тај повратак не види зато што се одвија у другачијим кулисама, у другим бојама, са другачијим слоганима и у другим оделима, али реч је о повратку свету који је много више диригован из центра, регулисан, контролисан, свету у коме онај обични мали човек има далеко мање слобода него што смо претпостављали 1989. године“, казао је у уторак Клаус на промоцији своје нове књиге.


Извор: Бета

Оставите коментар

Оставите коментар на Клаус – Украјина је вештачка творевина

* Обавезна поља