Владимир Цвијан, бивши генерални секретар Председништва Србије и народни посланик утопио се 5. јануара 2018. године.

Након обдукционог налаза и извештаја полиције, Више јавно тужилаштво у Београду је предмет архивирало, налазећи да нема индиција које би упућивале да је његова смрт последица кривичног дела.

Више јавно тужилаштво је ове информације објавило јуче, након што се у јавности појавила информација да је Владимир Цвијан преминуо.

Како су навели, дежурни тужилац обавештен је да је 5. јануара 2018 године, на 1.164 км десне обале Дунава, у води, на растојању од око 7 метара од обале, затечен, у том тренутку НН мушки леш, средње животне доби.

„Дежурни тужилац по службеној дужности наложио је обдукцију леша, заједно са токсиколошком анализом, како би се утврдио идентитет преминулог лица и узрок смрти. Након достављања извештаја полиције и обдукционог записника, са токсиколошким анализама, утврђен је идентитет преминулог – Владимир Цвијан, рођен 1976. године, које лице је преминуло услед утопљавања. На телу покојног нису пронађени трагови који би указивали на механичке повреде, а из резултата токсиколошких анализа могло се закључити да не постоје основи сумње да је извршено кривично дело“, навели су из Вишег тужилаштва прецизирајући да је обдукција обавезна у свим случајевима у којима је идентитет леша непознат.

Ова информација дошла је више од три године од како је бивши генерални секретар Председништва Србије и народни посланик Српске напредне странке преминуо. Чак и онда, она није објављена иницијативом државе, већ након што је више медија пренело почетну информацију магазина Таблоид. Након тога, представници адвокатских комора су потврдили да је Цвијан 2018. године исписан из регистра адвоката.

Бранко Чечен, директор Центра за истраживачко новинарство Србије истиче да су се у прошлости објављивали пригодни текстови поводом смрти особа које су обављале много мање значајне функције од Владимира Цвијана.

Владимир Цвијан – Фото: Медија Центар

„Очигледно је да је информација о његовој смрти намерно сакривена. Ми последњих месеци сведочимо потпуном распаду система, током којег из дубине режима излазе најстрашније ствари“, каже Чечен истичући да „сада најбоље видимо шта значи немати независну полицију и тужилаштво“.

Директор ЦИНС-а напомиње да је кључно питање у овом случају ко је заташкао информацију о Цвијановој смрти.

„Треба утврдити где је настао тај прекид и ко је онемогућио да се та информација сазна. Изгледа да живимо у земљи која системски сакрива своје мртве, умрли они од короне или неког другог узрока“, наводи Чечен.

Пре текста Таблоида о смрти Владимира Цвијана јавно је у емисији „Без цензуре“ на КТВ-у у фебруару ове године говорио члан Демократске странке Срђан Миливојевић. Он је тада јавно апеловао да новинари испитају да ли је тачна информација да је Цвијан мртав и да ли је рађена обдукција. Како наводи за Данас, он је пре две године чуо за информацију да је Цвијан преминуо.

Он наглашава да је невероватно да прођу три године, а да се не објави ниједна информација о смрти некадашњег генералног секретара Председништва.

„Не желим да се бавим полицијском истрагом и обдукционим налазом, али сматрам да је полиција дужна да јавност обавести о свим околностима смрти Владимира Цвијана. Сада делује да је овај случај обавијен зидом ћутања“, наводи Миливојевић.

Владимир Цвијан је рођен 1976. године, а дипломирао је на Правном факултету 1999. године. Цвијан је од 2004. године био консултант за послове стручне анализе из области права за потребе кабинета председника Бориса Тадића и секретар Правног савета председника Србије.

У фебруару 2008, Цвијан је именован за Тадићевог саветника, а обављао је и дужност генералног секретара председника Србије. Председништво је напустио 2010. године због, како је тврдио, неслагања са реизбором судија, а исте године приступио је Српској напредној странци (СНС). На листи СНС-а, на парламентарним изборима 2012. године изабран је за народног посланика.

ИВАН НИНИЋ О УЛОЗИ БЕЗБЕДНОСНИХ СЛУЖБИ У ОВОМ СЛУЧАЈУ

Адвокат Иван Нинић изјавио је данас да би републичка јавна тужитељка Загорка Доловац морала одмах да наложи предузимање допунских истражних радњи у предмету Вишег јавног тужилаштва о смрти адвоката Владимира Цвијана.

Оценивши да иза скривања Цвијанове смрти стоје безбедносне службе, Нинић је у интервјуу агенцији Бета казао да је сазнање о „конспиративној“ смрти Владимира Цвијана изазвало велико узнемирење јавности и „бацило сенку“ на комплетно правосуђе.

„Поставља се питање у каквој држави живимо и да ли сви можемо да завршимо као адвокат Цвијан. Загорка Доловац мора да реагује због огромног степена узнемирења јавности“, рекао је Нинић.

На питање Бете да ли постоји правни основ да се поново отвори истрага о смрти Владимира Цвијана, Нинић је казао да без обзира што је Више јавно тужилаштво тај предмет архивирало, истрага може да се обнови у два случаја.

„Уколико би се појавио било какав доказ или траг, или било које сазнање које би упућивало на закључак да је Цвијанова смрт настала на неки други начин, тужилац би могао да реактивира предмет и да настави са предузимањем истражних радњи. Такође, Републичка тужитељка Загорка Доловац је овлашћена да изврши надзор над радом Вишег јавног тужилаштва у Београду у овом предмету“, објаснио је адвокат.

Адвокат Иван Нинић – Фото: Снимак екрана/YouTube

Индикативно што јавност није обавештена о смрти Цвијана

Нинић је казао да је „прилично симптоматично“ то што о Цвијановој смрти нису известили медији.

„Индикативно је то што полиција и тужилаштво нису обавестили јавност да је пронађено тело особе која је била познати адвокат, народни посланик, председник скупштинског одбора за правосуђе и близак сарадник тројице председника државе Бориса Тадића, Томислава Николића и Александра Вучића“, истакао је адвокат.

Узнемирујућа је чињеница да је власт прећутала, додао је Нинић, да је у Дунаву нађено тело познатог београдског адвоката.

„Тужилаштво је морало у истрази да дође до сазнања с ким се Цвијан дружио, где се кретао, ко су му били пријатељи, а ко непријатељи, да ли је и с ким имао нерашчишћење рачуне. Не гину у Београду адвокати сваког дана. Да је откривено тело и неког бескућника, јавност је морала да буде информисана о свим детаљима“, истакао је адвокат.

Конспиративна смрт Владимира Цвијана

Упитан да ли те чињенице бацају сумњу на саопштење Вишег јавног тужилаштва да Цвијан није умро насилним путем, Нинић је казао да Цвијанова смрт, с обзиром на функције које је обављао, захтева шири опсег истраге.

„Недавно су нам саопштили да је у последње две године убијено 15 младих људи чији се нестанак везује за групу Вељка Беливука. Државни органи су нам саопштили да су ти људи ‘добровољно’ долазили на сопствену егзекуцију. А ми у случају адвоката Цвијана имамо само закључак да нема трагова о насилној смрти. То свакако изазива сумњу“, казао је адвокат.

Нагласио је да је Владимир Цвијан по напуштању Српске напредне странке (СНС) признао да је био посредник између лица из „криминогене средине“ и појединих људи из врха СНС-а.

„Дакле, сам Цвијан је у својим наступима јавно указивао јавности да је он одржавао везу између криминалаца и СНС-а. Да ли је он сам себи дао ту улогу или му је то неко поверио, ми у овом тренутку не знамо. И то изазива простор за сумњу у званични узрок његове смрти“, истакао је Нинић.

Подсетио је да је Цвијан имао важну улогу и пре доласка на власт СНС-а.

„Цвијан је из Председништва Србије, за време Бориса Тадића, са значајним политичким капиталом прешао у СНС. Када је СНС дошла на власт, Цвијан је био награђен државним функцијама. Међутим, требало би посебно анализирати Цвијанову фазу живота након разлаза са СНС-а“, рекао је Нинић.

Све је то претходило, навео је Нинић, конспиративној смрти Владимира Цвијана.

Упитан зашто је истрага о Цвијановој смрти завршена у кратком року и у тишини, Нинић је казао да су такву одлуку највероватније донели безбедносне службе и остали највиши државни органи.

„Они су проценили да би саопштавање информације о Цвијановој смрти отворило полемику и узнемирило јавност. Проценили су да ће време релативизовати вест о Цвијановој смрти и бацити у заборав“, казао је адвокат.

На питање Бете зашто је о свему ћутала и Адвокатска комора, Нинић каже да ту информацију и јавности и адвокатима „дугује“ руководство коморе.

„То упућује на закључак да у Комори нема солидарности и да нема реакције на сазнање о мистериозној смрти једног београдског адвоката. Било би трагично да је Адвокатска комора ‘замољена’ од безбедносних служби да са том информацијом не излази у јавност. Ова информација није стигла чак ни до адвокатских Вибер-група“, нагласио је адвокат.

Упитан да прокоментарише и неоглашавање породице Цвијана, Нинић је рекао да породица сигурно има разлоге због којих је проценила да је у овом тренутку најбоље да ћути.

Породица сигурно има разлоге због којих је ћутала

Нинић је рекао да се „први и последњи“ пут срео са Цвијаном 2014. године.

„Био је уплашен. Стално се освртао око себе јер је веровао да га неко прати. Говорио је: ‘Само посматрај шта ће да буде’. Био је човек пун идеја и енергије и једноставно не могу да прихватим да је себи одузео живот“, казао је Нинић.

На питање Бете да ли би Адвокатска комора морала да се одреди према свим злочинима према адвокатима, а нису расветљени до данас, Нинић је казао да је адвокатура озбиљно нападнута и да би комора морала да изврши притисак на државне органе да се сви злочини расветле.

„Адвокатура је нераскидиви део судске власти и без нас правосудђе не би могло да функционише. Ако ми не знамо да ли ћемо сутра завршити у Дунаву и Сави или с метком у глави, онда ми не можемо да се бавимо овом професијом“, закључио је Нинић.

Више јавно тужилаштво у Београду је јуче саопштило да се Владимир Цвијан удавио у Дунаву 5. јануара 2018. године, и да је његово тело пронађено на 1.164 километру десне обале реке.

Вучић и Цвијан из времена краткотрајне сарадње – Фото: Снимак екрана/YouTube

ЈЕЛЕНА ЈЕЛОВАЦ: КО ЈЕ БИО ЦВИЈАН?

Три године требало је да вест о смрти Владимира Цвијана стигне до јавности. Иако је реч о човеку који је својевремено био на високим државним функцијама, те блиско сарађивао са двојицом српских председника Борисом Тадићем, а затим и Александром Вучићем. За време Тадићевог мандата две године је био на функцији генералног секретара Председништва Србије, да би потом 2010. године приступио Српској напредној странци, а накнадно био и њихов посланик у Скупштини Србије. Док се мистерије око тога како је Цвијан преминуо, како и зашто се три године о томе ништа није знало, те да ли је могуће да му нико није објавио чак ни умрлицу и последњи поздрав у новинама, подсећамо о коме је, заправо, реч.

Од октобра 2004. године Цвијан је био ангажован као консултант за послове стручне анализе из области права за потребе кабинета председника Бориса Тадића и као секретар Правног савета председника Србије.

У фебруару 2008, после поновног избора Тадића за председника, именован је за саветника, а обављао је и дужност генералног секретара.

Због, према његовим речима, неслагања око реизбора судија у марту 2010. напушта Председништво, а већ наредног месеца приступа Српској напредној странци. На листи СНС-а, 2012. изабран је за народног посланика.

Оптужбе на рачун Вучића

Ова идила, међутим, није дуго трајала. Само годину дана касније, Цвијан излази у јавност са озбиљним оптужбама на рачун Александра Вучића, који је у то време већ преузео СНС и обављао функцију првог потпредседника Владе.

Почетком децембра 2013. године најавио је да ће се кандидовати за председника СНС на наредној изборној скупштини и оптужио лидера те странке Александра Вучића, да седнице Председништва СНС користи за најављивање хапшења политичких противника или људи који му се не допадају.

Међу именима која су се, према речима Цвијана, помињала на претходне три седнице Председништва СНС, као људи који би могли бити ухапшени су: бизнисмени Милан Беко и Миодраг Kостић, Душан Спасојевић (ДС), лидер ЛДП Чедомир Јовановић и тадашњи председник ДС Драган Ђилас.

Цвијан је новинарима у Скупштини Србије рекао и да је у истом контексту помињан и члан СНС Дмитар Ђуровић, тадашњи директор предузећа Kоридори Србије.

Истакао је и да је тада актуелна оптужница против бизнисмена Мирослава Мишковића бесмислена и да је заправо реч о емотивном проблему који Вучић има са оптуженим.

“Председништва СНС су се претворила у билтен о томе ко треба да буде ухапшен… нека судови и тужилаштва воде рачуна о томе, а не страначки органи”, казао је Цвијан и упитао Вучића због чега не поштује закон.

“Моја СНС се претворила у све оно против чега смо се борили”, казао је Цвијан и као највећи проблем истакао то што је све у рукама Александра Вучића.
У складу са тим најавио је своју кампању за председника ове странке.

Међутим, недуго потом напустио је СНС. Али, уз прави мали политички земљотрес.

Обећали смо фер изборе, а добили батинаше

Дао је оставку на све партијске функције и затражио да га избришу из списка чланова.

У отвореном писму Председништву СНС и лидеру Александру Вучићу, Цвијан је објаснио разлоге.

“У ову партију учланио сам се јер сам веровао у програм и идеју да никада више неће један човек владати Србијом. Уместо тога, добили смо странку која у већини градова има по више разједињених одбора, смењени су или по хитном проступку избачени из СНС сви који су се успротивили вољи једног човека. У кампањи смо много тога обећали и скоро ништа нисмо испунили”, оценио је он.

Цвијан је у овом отвореном писму навео више обећања која је СНС давала у предизборној кампањи и која нису испуњена, а међу њима и уместо слободе медија – “повратак у деведесете, затварање медија и потпуну медијску блокаду и сатанизацију”.

“Обећали смо фер изборе – добили смо батинаше, црне џипове, куповину гласова и све друго што смо видели деведесетих… Обећали смо слободно правосуђе и фер суђења – добили смо монтиране судске поступке против свакога ко другачије мисли, прогон опозицје и намештена хапшења”, рекао је Цвијан.

Обећали смо, нагласио је даље, да ће свако ко је храбар имати своје заслужено место у Србији, а “добили смо председника СНС који се плаши, прети свакоме ко другачије мисли и прогони мене, моје сараднике, симпатизере и саветнике”.

Ускоро крај самовоље једног човека

Због свега тога, сигуран је био Цвијан, СНС нема будућност, те ће многи симпатизери, искрени чланови и гласачи препознати потребу стварања нове снаге.

“Увек сам спреман да своја мишљења и идеје супротставим Вучићу пред најширим аудиторијумом – ако он то сме. Ускоро ће бити крај самовоље једног човека”, поручио је Цвијан.

Након одласка из СНС, оснива Републиканску партију (која се није налазила у Реигстру политичких странака које води Министартство државне управе и локалне самоуправе).

Од тада до данас и вести о смрти, закаснелој читаве три године, о Цвијану се није много ни знало ни говорило.


Извор: Данас, НСПМ, Нова.рс,

Оставите коментар

Оставите коментар на Ко и зашто је прећуткивао смрт Владимира Цвијана?

* Обавезна поља