kravcenko,-mihajlovicМОСКВА – Одлука српске владе коју су „пријатељски” решавали председници Русије и Србије пре неколико дана у Москви је, како тврди извор „Политике” из „Гаспрома”, заправо закључак да се не прихвати бизнис план НИС-а до 2015. године. Преведено у праксу – то значи да се тај план не може ни примењивати, што ће рећи да се, бар привремено, стопира развој компаније.

Влада Србије је своју одлуку образложила руском партнеру наводећи да је доношењем бизнис плана, НИС прекршио сопствени Статут, по коме је већински власник обавезан да поштује права малих акционара. Како сазнајемо из извора у „Гаспрому”, у Москви, министарка енергетике је иницирајући овакав закључак владе, заправо спречила примену овог бизнис плана и самим тим фактички укинула право већинског власника да доноси одлуке и планира развој компаније у следећем периоду. При томе је себи дала ингеренције власника, које је имала док Нафтна индустрија није продата. Отуда и коментари руске стране у време посете председника Србије Николића Путину, да, „уколико не може да користи права која има као већински власник, ’Гаспром’ нема разлога настави да ради у Србији”.

Поред тога, наш руски извор тврди да је НИС поступио у складу са сопственим Статутом, да су мањински власници били упућени у доношење бизнис плана и учествовали у његовој изради.„Купујући НИС, ’Гаспром’ је прихватио све његове обавезе, почев од дугова који су се појављивали ’ниоткуд’ до разних већих и мањих проблема којису ипак, на крају крајева решавани. Логично је да је као већински власник стекао и права. Нигде у свету се право већинског власника не може тако поништити као што је овим закључком урадила Влада Србије”, истичу у „Гаспрому”.

Ову одлуку српске владе први пут је јавно поменуо српски председник Николић у разговору са Путином, али о њој су две стране већ више пута разговарале и покушавале да нађу одговарајуће решење. Одлука је била на дневном реду и у разговорима копредседника српско-руског Комитета за економску и трговинску сарадњу министара Бачевића и Новака током припреме предстојећег састанка тог комитета који ће се одржати у новембру у Београду. Том приликом је договорено да се учине напори како би тај проблем био што пре решен.

Руска страна не крије извесно незадовољство ситуацијом у Београду и подсећа на низ неспоразума који постоје од момента кад је НИС продат „Гаспрому” (да и не говоримо о перипетијама пре продаје) као и на, како кажу, „кампању која се у Београду води против компаније чији је укупан допринос српском буџету око 10 посто”. Наш извор у „Гаспрому” подсећа да и даље постоје бројни проблеми око имовине НИС-а, али и да се они постепено решавају. Обећање председника Србије, гаранција је да ће и ова одлука бити промењена и усклађена пре свега са српским законом који не познаје предност права мањинског власника у односу на већинског.

Михајловић: То није тачно

Зорана Михајловић, министар енергетике, изјавила је овим поводом да наводи из Москве апсолутно нису тачни. НИС-ова већинска права су гарантована уговором.

– Није ми јасно одакле долазе такве оптужбе. Ми добро сарађујемо и данас поново имам састанак с првим човеком НИС-а. Док постоји било какав план пословања, то није ствар владе него самог НИС-а, каже Михајловићева.


Извор: Политика

Коментари

Један коментар на Ко је газда НИС-а

Оставите коментар

Оставите коментар на Ко је газда НИС-а

* Обавезна поља