kim izvestajКОСОВСКА МИТРОВИЦА – Данас је у Приштини објављен је прелиминарни извештај изборне посматрачке мисије ЕУ.

На конференцији за медије је речено да су избори за скупштине општина и градоначелнике били од изузетног значаја јер су први одржани широм Косова према косовском закону, и да представљају позитиван корак за демократију.

Шеф посматрачке мисије ЕУ Роберто Гвалтијери је изјавио да је напад на просторије бирачких места био напад на основна права грађана.

„3. новембар је био један важан дан за Косово. Грађани су искористили прилику да изађу и гласају, да изразе своје демократско право да изаберу своје представнике. Изборни дан је у већем делу Косова протекао мирно. Наравно осуђујем нападе у Северној Митровици. Ово није био само напад на просторије бирачких места. То је био напад на основна права грађана да искажу своје мишљење путем гласачких кутија. Ипак чињеница да су изашли да гласају показује да они који су хтели да саборитају процес нису успели у својој намери“ казао је Гвалтијери.

Посматрачи из Европске уније су већ месец дана присутни широм Косова. Они су посматрали све досадашње аспекте изборног процеса.

„Упркос посебним изазовима на северу, изборни органи су уз помоћ посредничке улоге Мисије ОЕБС-а на Косову, успели да организују изборе. Ипак распрострањено застрашивање и притисци на политичке активисте и бираче нису били погодни за слободну кампању“, реако је он.

Коначни извештај са препорукама за будуће изборе, биће објављен почетком 2014. године, речено је на конференцији.

Европска унија је формирала мисију за посматрање општинских и избора за градоначелнике заказане за 3. новембар и 1. децембар, а шеф те мисије је Роберто Гвалтијери, посланик Европског парламента.

Мисију је иначе чинило 99 посматрача из 28 држава чланица ЕУ, Норвешке и Швајцарске.

Међутим, известилац Европског парламента за Косово Улрике Луначек сматра да би требало поновити изборе у северној Косовској Митровици и критикује што је било премало припадника Косовске полиције на дан гласања на северу.

„У северној Митровици у сваком случају избори морају бити поновљени, било 1. децембра или раније“, подвукла је она у изјави бечком дневнику „Стандард“.

Луначек истовремено истиче да се за понављање избора морају успоставити безбедни услови и затражила да се радикалне и како је навела, „мафијашке“ особе што пре ухапсе. Она је оценила да, и поред инцидента у северној Митровици, може да се почне са формирањем Заједнице српских општина.

Избори су, како је објаснила, имали за циљ да се историјски споразум Београда и Приштине примени и косовски Срби и север интегришу у Косово. Што се јужног дела Косова тиче Луначек је констатовала да су избори били успешни.

Специјални представник и шеф Канцеларије ЕУ на Косову и Метохији Самуел Жбогар оцењује за Словеначку ТВ да је први круг локалних избора на Косову био успешан. Он такође најављује могућност да избори буду поновљени на три бирачка места у Косовској Митровици на којима су, како је рекао, хулигани уништили изборни материјал.


Извор: Б-92

Оставите коментар

Оставите коментар на Луначек – Циљ избора интеграција Срба у Косово

* Обавезна поља