vucic-besan 1Премијер Александар Вучић није задовољан што српско правосуђе још није донело пресуду Мирославу Мишковићу, власнику „Делта холдинга”. Најављујући изборе прексиноћ на РТС-у, Вучић је поред осталог поручио да је поносан што Србијом више не управљају тајкуни.

„Поштујем судије, али недостаје нам ефикасност. И када сам био у Европској комисији казао сам да бих био оштрији према Србији када је реч о правосудном систему”, навео је Вучић, додајући да Србијом данас не управљају тајкуни, али да немамо много окончаних случајева, за шта није крива извршна власт.

Од хапшења најмоћнијег човека у Србији, крајем 2012. године као и људи осумњичених да су му помогли да у афери са путарским предузећима згрне богатство, власт није крила да од тог судског процеса много очекује. Премијер је још 2014. изјавио да претпоставља да ће до краја те године бити донета првостепена пресуда, а министар правде је казао да је то најважније суђење у Србији. Мишковићева будућа пресуда, по свему судећи, биће често помињана наредних седмица у предизборној кампањи.

Премијер је у праву када каже да је српско правосуђе споро и да судски процеси трају годинама, па чак и деценијама. И процес против Мишковића, започет још у децембру 2012. ушао је у четврту годину. Ипак, тешко је рећи да се само Мишковићу судило споро јер су многа друга суђења трајала дуже.

Први велики проблем у процесу који је, како се испоставило, изневерио очекивања власти, појавио се после годину дана, када је први Мишковићев судија Владимир Вучинић одлучио да му дозволи службени пут у иностранство тако што му је допустио да из судског депозита преузме свој привремено одузети пасош и напусти Србију. Та одлука изазвала је лавину критика, а касније и дисциплински поступак након што је судија јавно бранио своју независну одлуку.

Предмет је додељен судији Маји Илић јер је прихваћен захтев одбране да поступак буде обједињен са раније започетим предметом познатим као афера „Фам” у којој су окривљени неки од људи који су и на Мишковићевој оптужници. То је значило враћање процеса на почетак а оба поступка су са великим бројем окривљених, много сведока и обимном документацијом.

Уследио је протест адвоката који је крајем 2014. блокирао српско правосуђе на четири и по месеца, све до промене закона о нотарима. Неки су тада чак причали да Мишковић држи правосуђе у блокади. Када је прошлог фебруара почело ново суђење, судија Илић заказала је унапред чак 26 термина. У Србији, иначе, није уобичајено да се месецима унапред одређују датуми за суђења. Судило се и током лета, тако да је до краја 2015. године одржано укупно 56 суђења.

miroslav-miskovic3-2301-201_620x0

Када се крајем прошле године Мишковић пожалио на здравствене проблеме, поступак је први пут одложен. Судија Илић тада је заказала нове термине, сматрајући да је изгубљено време у процесу. Незадовољни изненадном одлуком о заказивању претреса мимо начина како одређује закон, адвокати из укупно 12 канцеларија који бране све окривљене солидарно су изостали са суђења. Без адвоката није могло да се суди, па је судија Илић, под образложењем да суд мора да ради, тада ангажовала петоро бранилаца по службеној дужности који су заменили изабране адвокате и омогућили да се суђење не одлаже. Ти адвокати остали су у судници и на неколико наредних суђења као резервна одбрана. Зато се не може рећи да је правосуђе радило споро у случају Мирослава Мишковића.

У новембру прошле године, у време када се Мишковић пожалио на погоршано здравље, Вучић је рекао да је власник „Делте” симбол и парадигма паразитске Србије у којој су тајкуни узимали кредите без покрића и давали паре политичарима и члановима управних одбора. За Мишковића је казао да је способан човек којем се приближава првостепена пресуда, иако су многи говорили да нема довољно доказа. „Сада када му се приближава пресуда, Мишковић се налази у својој болници код својих доктора, а да то никоме није интересантно јер многи хоће да рестаурирају такав систем”, казао је премијер.

Од почетка године, Мишковић не долази на суђење јер му је препоручено неколико недеља опоравка после хируршке интервенције. Суд је одбио предлог тужилаштва да се са поступком застане и да се утврди колико ће дуго изостајати. Одбијен је и захтев да му пасош буде враћен ради одласка у САД на операцију. У самој завршници судија Илић је раздвојила процес против Мишковића, завршила са саслушањем вештака и заказала завршне речи. И поред утиска да се све чини да суђење буде брзо и ефикасно, у пресуди која би могла да буде донета баш у јеку предизборне кампање неће бити одлучено о кривици Мишковића. Њему ће се пресудити одвојено у поступку који, колико је познато за сада није заказан и у којем ће Мишковић имати право да захтева ново саслушање вештака.

У време док су у Специјалном суду увелико трајале завршне речи против осталих оптужених, а наставак суђења власнику „Делте” био потпуно неизвестан због болести, Мишковић је виђен на прослави своје компаније у друштву са једним од најближих премијерових сарадника Синишом Малим. Многи су помислили да је то заокрет у односу власти према Мишковићу, али премијер то одлучно негира.

Како је објаснио, Мали је требало да буде на прослави „Делта холдинга”, јер је ту био присутан и градоначелник Љубљане и било је речи о послу вредном 200 милиона евра, али да није разумео, „зашто мора да пије виски или друго пиће с њима”.

„На поштен начин сам свој посао обављао, паре нам нису потребне ни Мишковићеве ни било чије, као што је некада био случај. Сигуран сам да и Мишковић то може да вам каже када је по кабинетима завршавао, само је било питање колико милиона неко треба негде да однесе, то код мене не постоји. Мене ти милиони не интересују”, подвукао је Вучић.

———————————————————————–

Жалба на одлуку суда о одбијању враћања јемства

Zdenko-Tomanovic-2Зденко Томановић, Мишковићев адвокат, уложиће жалбу на прекјучерашњу одлуку суда да му не врати јемство од 12 милиона евра, које је предао држави још 2013. године да би му био укинут притвор.

– Правно је неодржив став који се базира на нетачним интерпретацијама пресуда Уставног суда Србије и њиховом потпуном обесмишљавању. Супротно ставу Вишег суда да је Мишковићу само повређено право на ограничено трајање притвора, Уставни суд и 2015. подржава став истог тог суда који је јасно навео: „Уставом је утврђено и да је лишење слободе допуштено само из разлога и у поступку који су предвиђени законом – наводи Томановић.

Бранилац каже да у одлуци Уставног суда Србије пише да наведени разлози не могу да буду прихватљиви и довољни за продужење притвора и оцењује да када нема разлога који указују на опасност од бекства, нема ни основа за узимање јемства.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Ко „успорава“ суђење Мишковићу?

* Обавезна поља