Први пут од распада СССР, Русија је успела да успостави такозвано „јединствено радарско поље своје противракетне одбране“.

Управо је увела „у функцију“ три нове радарске станице – у Орску, Барнаулу и Јенисејску. И, сада „види“ сва лансирања ракета око својих граница у дубину од 6.000 километара.

Примера ради, радар из њене Оренбуршке области „види“ Саудијску Арабију и Јемен, Мадагаскар и Индију, сва могућа лансирања ракета из тог дела света – као на длану. А види и сателите, чак и „космичко смеће“.

Михаил Паршин, заменик начелника штаба једне радарске станице класе „Вороњеж“ које тренутно немају премца у свету, рекао је:

„У стању смо да у космосу откривамо и пратимо не само космичке апарате и балистичке ракете, него и борбене блокове величине фудбалске лопте“.

Свака таква радарска станица може да истовремено прати до 500 „објеката“, зато је Русија сада у прилици да контролише све што се приближава њеним границама.

Зато је и успела да своје небо стави потпуно под властиту контролу.

У командним центрима станица класе „Вороњеж“ налазе се искључиво официри који су претходно прошли допунску обуку.

Такве радарске станице опслужује до десет пута малобројним персонал него у време СССР „велике радаре“.

Руска радарска мрежа многе туђе циљеве – као и космичке објекте – истовремено види из два своја радарска пункта. То јој омогућава да координате космичких објеката „израчунава“ са прецизношћу до једног центиметра.


Извор: Факти

Оставите коментар

Оставите коментар на Компактно радарско поље над Русијом

* Обавезна поља