На место новог амбасадора Русије у Вашингтону могао би да буде именован Анатолиј Антонов, заменик руског шефа дипломатије Сергеја Лаврова и некадашњи заменик министра одбране Сергеја Шојгуа, јавили су руски медији.

Међутим, та вест за сада остаје у сфери гласина, јер у Русији амбасадоре може да именује само председник, а Кремљ се по том питању још није огласио.

Интересантно је да је Антонов, који има више од 30 година дипломатског искуства, на свој садашњи положај именован у децембру прошле године, а до тада је, почевши од 2011. године, радио у Министарству одбране као заменик министра за питања међународне војне и војно-техничке сарадње.

С обзиром на његово богато искуство у дипломатији и војном ресору, руски аналитичари сматрају да би именовање Антонова био добар избор Кремља, нарочито ако се узме у обзир чињеница да нови амерички председник Доналд Трамп жели да успостави сарадњу са Русијом у оквиру заједничке борбе против међународног тероризма.

„Он је професионални дипломата са огромним искуством, укључујући и оно у Министарству одбране. Антонов је познат као доследан човек, са чврстим ставовима. Имајући у виду да је и Трамп конкретан човек, Антонов на функцији амбасадора би могао да успостави добру комуникацију са новом америчком администрацијом и да ефикасно штити интересе Русије. Трамп не воли половична решења, он је човек који свим питањима прилази као бизнисмен и са слабим људима он не може да нађе заједнички језик. У том смислу, у Русији нема бољег кандидата од Антонова. Одавно познајем Анатолија Ивановича – он је веома образован човек, делом оштар, а у исто време благ и интелигентан. Ако он буде именован за амбасадора Русије у САД, то ће само ојачати нашу позицију пред Европом, с обзиром на то да се налази на тзв. санкционом списку ЕУ, који је, узгред речено, потпуно бесмислен. У сваком случају, именовање Антонова би било прави потез“, каже за Спутњик Георгиј Фјодоров, председник руског Центра за социјална и политичка истраживања и члан Грађанске коморе Русије.

Руски политиколози кажу и да је врло могуће да је вест о именовању Антонова на место амбасадора Русије у САД само „новинарска патка“ и питају се ко је и зашто сада пласирао такву информацију.

Они наводе да до сада није било никаквих озбиљних замерки на рад актуелног амбасадора Русије у САД Сергеја Кисљака и подсећају да су Амбасада Русије у Вашингтону и Трампов тим „успоставили свеобухватан и квалитетан информациони дијалог“, те да актуелни амбасадор може да реши све постављене задатке.

Подсећања ради, Кисљак је на место амбасадора Русије у САД именован још 2008. године, а на тој позицији је заменио Јурија Ушакова, актуелног помоћника руског председника Владимира Путина, одговорног за спољнополитичка питања. Пре тога, од 2003. године, Ушаков је био заменик министра спољних послова.

Руски политиколози такође наводе да Русији и САД сада предстоји задатак успостављања билатералних односа, који су за време Обаминог председниковања пали на најнижи ниво, а истовремено додају да у томе „велику улогу игра и амбасадор Русије у САД“.

Они оцењују да је именовање амбасадора комплексно питање, а да смена дипломатског представника захтева озбиљне разлоге.

Руски аналитичари такође подсећају да се руска дипломатска пракса по којој мандат амбасадора траје четири-пет година не примењује када су у питању САД. У Вашингтону су совјетске дипломате радиле годинама, па и деценијама, довољно је сетити се легендарног совјетског дипломате Анатолија Добрињина, који на месту амбасадора у тој земљи био пуне 24 године, од 1962. до 1986. године.

Због тога, оцењују стручњаци, ако дође до промене руског амбасадора у САД, то ће бити веома озбиљан корак.

Руски дневник „Комерсант“ пише да је одлука о именовању Антонова на то место донета још почетком јесени прошле године, када се веровало да ће на председничким изборима у САД победити Хилари Клинтон. Москва је, пише лист, сматрала да ће односи двеју земаља остати затегнути, и због тога је Антонов, као поборник чврстог става према Западу, био главни кандидат.

Међутим, упркос томе што је победио Трамп, Антонов остаје главни кандидат за место амбасадора Русије у Вашингтону, мада се разматрају и други кандидати, додаје се у тексту.

Притом, извор „Комерсанта“ из Антоновог окружења је његово могуће именовање назвао „неистином“.

Извори тог руског листа такође говоре и да Трампова администрација још није одлучила ко ће бити кандидат за место амбасадора у Русији. Међу потенцијалним кандидатима спомиње се Ричард Берт, предузетник, бивши амбасадор САД у Немачкој и виши Трампов саветник за питања смањења нуклеарног оружја и стратешког наоружања. Други кандидат је бивши саветник Трамповог изборног штаба Картер Пејџ, који има везе са руским привредним круговима, у области енергетике.


Извор: Спутњик

Оставите коментар

Оставите коментар на Нови амбасадор Русије у Вашингтону?

* Обавезна поља