iran-atomski programЛОЗАНА – Учесници преговора у Лозани о иранском атомском програму објавили су да су „шесторка” и Техеран дошли до договора о „свим основним тачкама споразума”.

Амерички државни секретар Џон Кери изјавио је да су створени услови за коначну нагодбу и да ће завршни преговори бити у најскорије време започети.

Председник Ирана Хасан Рохани открио је да су утврђени „сви кључни параметри будућег атомског споразума”.

Агенција Reuters је објавила да су се „шесторка” и Техеран договорили да већи део иранског уранијума буде извезена у иностранство или осиромашена.

Компромис подразумева и право Ирана да нешто више од хиљаду центрифуга за обогаћивања урана држи у атомском објекту поред града Фордо. У највећем иранском центру – у Натанзу – радиће више од 5.000 центрифуга, али ће обогаћивати уран само до 3,67 одсто.

Иран се наводно обавезао да у наредних 25 година реализује атомски програм са „обавезујућим ограничењима”.

Запад ће скинути санкције Ирану

Атомско повлачење конопца између Ирана и Запада трајало је пуних 12 година, али се коначно завршило компромисом.

Техеран је пристао да смањи обогаћивање урана и да свој атомски програм отвори за међународне контроле. Ради тога ће центрифуге за обогаћивање урана – преко броја предвиђеног нагодбом – повући из употребе, ускладиштити и држати под међународном контролом.

Заправо, две трећине иранских капацитета за обогаћивање урана биће „суспендоване“, односно – заустављене за наредних 10 година. Цео ирански атомски програм биће под спољном контролом пуних 25 година.

А Запад се обавезао да Ирану укине економске санкције. Међутим, сви су изгледи да ће неке остати на снази.

Федерика Могерини је у име ЕУ рекла да ће „европске санкције“ бити укидане паралелно са санкцијама УН.

Амерички председник Барак Обама оценио је да ће све одсад бити безбеднији. Он је постигнути компромис назвао „историјским“, али је саопштио да ће остати на снази санкције које су САД увеле против Ирана зато што је Техеран (по америчким тврдњама) подржавао тероризам, а и оне везане за људска права у самом Ирану.

Остаће на снази и забрана СБ УН да се Ирану продају технологије које се могу користити у војне сврхе.

Шеф иранске дипломатије, Џавад Зариф, изјавио је да ће његова земља на међународном тржишту почети да продаје обогаћени уранијум у замену за „природни уран“.

netanjahuНетањаху – Споразум доводи у питање постојање Израела

Итраелска влада је одржала ванредно заседање поводом оквирног споразума „шесторке“ са Техераном.

Бењамин Нетањаху је по његовом завршетку саопштио очекивано:

„Влада Израела сматра да договорено представља претњу целом региону и целом свету, а да доводи у питање сам опстанак државе Израел. Сваки коначни споразум са Ираном мора садржавати тачку којом би се Иран обавезао да поштује право Израела на постојање. Коначни текст споразума мора укључивати јасно и недвосмислено признање Израела са стране Ирана“.

Још једном оспоривши саму суштину договора из Лозане, Нетањаху је у наставку повукао:

„Израел неће прихватити споразум који омогућава земљи која обећава да ће га уништитити да се домогне атомског оружја. Предлог из Лозане Ирану не затвара пут ка атомској бомби, већ му га отвара. Тај договор ће испровоцирати и атомску трку на Блиском Истоку и битно повећати изгледе да дође до ужасног рата“.

Нетањаху се посебно пожалио: „Договор из Лозане не тражи затварање ни једног иранског атомског објекта, нити уништавање и једне једине цантрифуге. Чак ни обустављање рада на усавршавању иранских центрифуга. Тај договор, напротив, легализује незаконити ирански атомски програм и оставља Техерану широку атомску инфраструктуру, а још ће га одмах ослободити практично свих санкција“.

Израелски премијер је уверен да ће Иран – кроз коју годину, чам буду престала да важе ограничења за његов атомски програм – већ бити у стању да за само неколико месеци произведе велики број атомских бомби.


Извор: Факти

Оставите коментар

Оставите коментар на Компромис са Ираном и љутња Израела

* Обавезна поља