Jakob-Augstein01Драга госпођо Меркел,

за ваш кажу да нисте сујетни, али сигурно вам није свеједно шта ће једног дана историја писати о вама. Требало је да се угледате на свога претходника: Хелмут Кол ће остати упамћен као отац уједињења Немачке и Европе, човек који је укинуо границе. А вас ће памтити као канцеларку која је уништила европске интеграције. Ви уништавате наслеђе Аденауера, де Гола, Де Гаспериа и Кола. И то сада, када Немци у Европи имају моћ, морам то да нагласим, као у доба Трећег Рајха. Свашта можете да урадите, а не чините ништа.

Сећате се како је, када је Европска унија 2003. примила десет нових чланица, у Атинској декларацији писало: „Ова унија је симбол наше заједничке одлучности да окончамо вековне сукобе и заборавимо границе које су нас раздвајале“. Данас су нас поново сустигли национални ресантимани И за то сте ви заслужни. Грмели сте 2011: “Не пристајемо на једнаку расподелу терета… Не можемо да имамо заједничку валуту, а да су једни стално на одмору док други раде”. Зар тада нисте знали колико Грци вредно раде да би саставили крај са крајем упркос тешкој ситуацији у њиховој земљи? ОЕЦД је изнео податак да је грађанин Грчке 2011. радио просечно 2.039 сати, далеко више од свих осталих. Амерички грађанин је радио 1.786 сати годишње, италијански 1.772, а у нашој драгој Немачкој, госпођо Меркел, он је радио само 1.405 сати.

Грчки колега Ципрас вас је обавестио о тешким последицама политике штедње у његовој земљи. Номинални БДП је у Грчкој између 2008. и 2012. пао за 25%. Незапосленост је до 2014. порасла са 7,3 на 26,6 одсто, међу младима чак на 44 одсто. Најтеже су погођени најрањивији слојеви друштва: најсиромашнија домаћинства су изгубила готово 86 одсто својих прихода, а најбогатија само 20 одсто. Пореско оптерећење становништва у доњој половини дохотка порасло је за 337%, а у горњој за само 9%. Немачки економиста Густав Хорн објашњава како су милиони грађана Грчке „економски уништени због строге и социјално неумерене политике штедње“. Тражња у Грчкој је до те мере смањена да је опоравак њене економије практично немогућ. Ви сте опустошили Грчку, ви лично. Не чуди ме што вас Грци цртају са Хитлеровим брковима.

“Memento moriendum esse – Не заборави да си смртан“ су речи робова упућене императорима у старом Риму. Како ће се вас сећати? Вероватно ће цитирати ваше речи: “Усамљена сам, али баш ме брига јер сам у праву”. Нисте искористили састанак са грчким премијером Ципрасом за помирење са грчким народом и хитан позив за буђење европске свести. Током своје политичке каријере сте показали да знате да се прилагодите свакој ситуацији. Учините то још једном, али овога пута за Европу. Три пута сте бирани за канцеларку. Председник СПД-а Сигмар Габријел верује да ћете победити и четврти пут. Али све то бледи у поређењу са почасним местом у историји. Једно је сигурно – не можете имати обоје. Ако преузмете одговорност за европску будућност, грађани Немачке ће вас сигурно сменити. Па шта? Били бисте мајка европског уједињена, као што је Кол отац немачког. Било би вам осигурано место у европском пантеону. Скупите храброст и положите темеље Уједињеним државама Европе.


Извор: Spiegel/Пешчаник,

Оставите коментар

Оставите коментар на Отворено писмо Ангели Меркел

* Обавезна поља