konstantin-kosacov-2МОСКВА — Вашингтон је потценио способност Чешке да води независну спољну политику, изјавио је високи званичник Федералне скупштине Русије Константин Косачев.

Косачев, председник спољнополитичког одбора горњег дома руског парламента, како наводи руска агенција Тасс, је тако коментарисао одлуку ческог председника Милоша Земана да дође у Москву на предстојећу прославу Дана победе над фашизмом у Другом светском рату.

Председник Земан изјавио је у недељу да су врата председничке палате Храдчани у Прагу затворена за америчког амбасадора Ендрјуа Шапироа, који га је јавно критиковао јер је, за разлику од већине лидера ЕУ, прихватио да 9. маја отпутује у Москву и присуствује прослави Дана победе.

„Не могу ни да замислим да чешки амбасадор у Вашингтону говори америчком председнику куда да путује. Такође, немам намеру да с било којим амбасадором причам о планирању својих путовања у иностранство“, нагласио је Земан у интервјуу за интернет дневник „Парламентњи листи“.

На питање да ли би амбасадора Шапироа позвао у председничку палату на прашком Храду да би му објаснио свој став, Земан је одговорио да су за америчког амбасадора врата Храдчана затворена.

Константин Косачев је рекао да су оцене америчког амбасадора „да је време да се престану играти игре о независности изгледа усмерене на то да покажу да Вашингтон неће прихватити било какво ново ‘Прашко пролеће“, рекао је Косачев, алудирајући на период политичке либерализације и отворености за остатак Европе који је владао у бившкој Чехословачкој крајем 60-тих година прошлог века.

„Вашингтон је погрешио“, додао је Косачев.

Председник спољнополитичког одбора руске Думе (доњег дома парламента) Алексеј Пушков оценио је данас да конфликт између Земана и Шапироа сведочи о пропасти плана Вашингтона да изолује Москву у обележавању Дана победе над фашизмом.

„Судећи по хистерији амбасадора САД у Чешкој, у Вашингтону се нервирају због путовања лидера земаља Запада 9. маја у Москву. Боје се – изолација неће успети“, написао је на његовом налогу на „Твитеру“ Пушков, а пренео ТАСС.

Шапиро је недавно изјавио чешкој ТВ да ће присуство Земана на обележавању јубилеја у Москви дискредитовати позицију Запада поводом Украјине а да је одлука о учешћу лидера једне од чланица ЕУ „недалековида“, подсећа ТАСС.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Косачев о независности чешке спољне политике

* Обавезна поља