Gasic-Ljubisa-Dikovic-2Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић одржао је састанак са командантима оперативних састава ВС, начелницима управа и одељења Генералштаба, командантима јединица ранга бригаде и самосталних батаљона, директорима и начелницима установа ВС, као и главним подофициром наше војске.

На састанку је анализирано стање реда, организације рада и службе, као и функционисање командовања у Војсци Србије, саопштила је Војска Србије.

У саопштењу није наведено да ли је овај састанак сазван због најуктелније теме у ВС – пада хеликоптера Ми-17 и погибије седам особа, при чему је установљено да је било кршења процедура приликом ангажовања хеликоптера.

Б92: Покренуте предистражне радње у вези пада хеликоптера; Сукоб на линији Гашић – Диковић

Београд — Тужилаштво спроводи предистражње радње у склопу истраге о паду војног хеликоптера, а изјаве би ускоро требало да дају највиши официри ВС и министар одбране.

Како је речено Б92, засад се не зна када ће почети саслушања, али би први изјаве требало да дају командант РВ Ранко Живак и командант 204. ваздухопловне бригаде Предраг Бандић, да би касније о случају говорили и министар одбране Братислав Гашић, као и начелник Генералштаба Љубиша Диковић.

Док трају предистражне радње, јавност и даље чека да се објави целокупна документација о истрази узрока несреће у којој је страдало седам особа.

Б92 је и данас инсистирала да добије све прилоге оба објављена извештаја, али на сајту Министарства одбране и даље стоји само документација на укупно 17 страна, уз обавештење да ће „прилози бити објављивани сукцесивно, како буду припремани у електронском облику“.

И повереник за информације од јавног значаја Родољуб Шабић рекао је да на његову адресу стижу жалбе што целокупна документација није објављена.

Репортер Б92 јавља да људи из врха Војске Србије упорно избегавају одговоре, као и претходних дана, као и да је министар Гашић данас био на два догађаја, али је на оба успео да избегне новинарска питања.

Такође, Б92 сазнаје да постоји сукоб на линији Гашић – Диковић, проузрокован делом и због жеље да обојица сачувају своје функције, о чему су писали и други медији.

До проблема је дошло јер објављени извештаји упућују на одговорност и пропусте Министарства, док би целокупна документација указала и на пропусте за које је одговоран Генералштаб.

Према нашим информацијама, Министарство јесте за објављивање целокупне документације, али се сада чека „зелено светло“ од Генералштаба.

У међувремену, Демократска странка је затражила анкетни одбор који би истражио све детаље везане за ову несрећу, после чега је уследио одговор СНС.

„Сматрамо да је неопходна непристрасна парламентарна контрола“, рекла је функционерка ДС Гордана Чомић, која је најавила и захтев председници Скупштине за заказивање посебне седнице на којој би тема био пад хеликоптера.

Кривица се не може свалити на пилоте, категоричан је и бивши председник и некадашњи министар одбране Борис Тадић. Он каже да је очигледно да је и у систему војног командовања и у надлежности цивилних лица било доста грешака и зато је неопходна још једна додатна, независна, истрага.

У Демократској странци Србије сматрају да је кривица министра одбране Братислава Гашића несумњива, јер како стоји у саопштењу те странке, основни узрок несреће је наредба министра да хеликоптер полети и поред упозорења да није поштована оперативна процедура и да су метео-услови били испод минимума. ДСС тражи да министар поднесе оставку или да га премијер смени.


Извор: Б-92

Оставите коментар

Оставите коментар на На помолу сукоб Гашић – Диковић

* Обавезна поља