MIODRAG-KOSTIC_620x0-620x330БЕОГРАД — Бизнисмен Миодраг Костић изјавио је за Нин да ће прихватити позив премијера Александра Вучића да помогне у реструктурирању неког јавног предузећа- губиташа.

Најбогатији Србин, власник МК Групе, објашњава да стоји премијеру на располагању, али не као директор било ког јавног предузећа већ као члан Управног или Надзорног одбора.

„Ја лично не могу да будем директор јавног предузећа. Чак се ни у МК групи 20 година не бавим оперативно бизнисом, већ градим визију компаније. У том смислу, спреман сам да помогнем у реструктурирању неког јавног предузећа саветодавно. Могу да помогнем у изради стратегије, избору менаџмента. Спреман сам, дакле, да будем у Управном или Надзорном одбору неког већег јавног предузећа, али не и да се бавим оперативним задацима на дневном нивоу“, истакао је Костић.

Он је додао да са Вучићем још није разговарао о конкретном ангажману.

Иако није желео да прецизира у ком предузећу би се ангажовао, очекује да то буде једно од предузећа са више од 5.000 запослених и приходом од више стотина милиона евра. “Ако већ водим компанију са 700 милиона евра годишњег прихода и 5.000 запослених, било би неадекватно поверити ми губиташа са 200 радника”, рекао је Костић.

Одговарајући на питање који ће бити критеријуми одговорности за бизнисмене који преузму јавна предузећа, а резултати изостану и хоће ли својом имовином одговарати за евентуалне губитке, Костић каже:

“А да ли су својом имовином одговарали сви они који су та предузећа довели до просјачког штапа? Наравно да нису. Напротив, увећали су своју приватну имовину на штету државе и радника и најчешће упропастили те фирме. Ми нећемо купити та предузећа, од којих многа немају више ни капитала. Нема ту шта да се изгуби, може само да се добије. Нека нам дају годину дана да нешто урадимо, а ако не буде резултата, могу лако да нас смене”.

Костић, који је и председник Клуба Привредник негира и спекулације да би мотиви бизнисмена за преузимање губиташа могли бити евентуални уступци државе око неких других питања- неплаћених пореза, спорова са државом, попут оног који има Беко око Луке. “Независно судство је основ правне државе. Оставимо то њима. Лука Београд је једна компанија, а Железнице Србије су друго правно лице, па је у том смислу овај вид компензације немогућ”.

kostics

Штампање новца – рецепт за успех

Осврћући се на избор чак четвртог министра привреде у последњих годину дана, Костић је рекао да Жељко Сертић има све предуслове да буде добар министар, јер је преко Привредне коморе сазнао више о привреди, а и потекао је из ње, али да га чека врућа столица и три кључна проблема- огромна незапосленост, неадекватни услови финансирања и огроман јавни сектор са вишком запослених.”Апсолутно му не завидим и није му лако. Треба му дати минимум два-три месеца и онда чекамо резултате”, рекао је Костић.

Према његовим речима, привреда Србије, очекује подстицаје и то пре свега кроз примарну емисију, односно штампање новца ради усмеравања у производњу, раст извоза и раст БДП-а. На примедбу да смо то већ пробали и да смо имали врло негативна искуства, Костић одговара да не мисли на штампање новца ради подизања пензија и плата, и на сличне неуспешне примере, већ на моделе које успешно примењује САД од 2008. године, а сада и Европа. ”А који други успешан модел постоји данас у свету осим штампања новца? Сви помажу привреди, или субвенцијама – као Сингапур, Кина и Јужна Кореја, или штампањем новца – као САД, Јапан и Европа. Можете да причате о негативним примерима примарне емисије, али ја причам о томе шта примењује модеран свет. И то тамо даје резултате”, тврди Костић.

Коментаришући промену у наступу премијера, који је од кампање против тајкуна дошао до тога да од њих тражи помоћ око јавних предузећа, Костић је рекао да Вучић, како преузима све више одговорности у вођењу земље, сазнаје стварне односе и капацитете. “Бавити се политиком или водити државу из опозиције је једно, а кад дођете на власт, то је сасвим друга ствар. Није први пут да човек промени мишљење. Само се камење не мења. Зашто му не бисмо дозволили да промени своје мишљење?”, упитао је Костић.

Председник Клуба Привредник је похвалио Вучића за вођење спољне политике по питању сукоба ЕУ-Русија, рекавши да “премијер води Владу као одличан наследник Титове политике незамерања”. “С обзиром на то да смо на европском путу, а имамо споразум о слободној трговини са Русијом, он вешто хода по ивици и не замера се ни једнима ни другима. Тако треба и да настави”, каже Костић.

Коментаришући утисак јавности да се врло приближио СНС-у, Костић објашњава да као власник највеће компаније у Србији треба да има добре односе и са премијером и са председником земље. “А пошто се приватно не дружим с Вучићем, о њему судим на основу његових изјава, експозеа и дела која следе. И то апсолутно подржавам”, каже Костић.

Власник МК групе, осврнуо се и на спремност Милана Бека да оперативно преузме вођење Железница Србије, рекавши да верује да је Беко одличан избор и да ће брзо имати резултате. На примедбу да Беко дугује држави шест милиона евра на име неплаћеног пореза, да је у спору са Београдом око Луке, а и да закон предвиђа конкурс за избор директора, Костић каже да сви треба да плате порез и да је то посебна тема, али да су Бекове менаџерске способности неспорне. ”Био бих најсрећнији када бисмо могли да бирамо између 10 људи Бекових капацитета. Међутим, нема их”, тврди Костић.

Осврћући се на судбину ДС-а, странке чији је директор био током 90- тих, истиче да му је жао што је ДС данас ту где јесте, а не зна коме више да замери због судбине странке- Борису Тадићу или Драгану Ђиласу. “За мене Тадић, ипак, има позитивну улогу, а Ђилас је успео да упропасти странку. Ђилас је прошлост и никад се више неће вратити у политику, а Борисова је грешка што то није видео на време и што је дозволио да такав човек дође на чело странке”, каже Костић, додајући да би и Вучићу било у интересу да се ДС одржи јер би Србија увек морала да има политичку алтернативу.


Извор: НИН

Оставите коментар

Оставите коментар на И Костић ће прихатити Вучићев позив …

* Обавезна поља