rusija-istrazni komitetИСТРАЖНИ комитет Руске Федерације подигао је кривичне пријаве против високорангираних украјинских војних функционера – министра одбране Украјине, начелника Генералштаба, команданта Копнених снага и команданта Националне гарде.

Због коришћења забрањених метода ратовања и геноцида – саопштио је портпарол Истражног комитета РФ Владимир Маркин.

Основ је то што су „од 31. маја до 1. септембра 2015. године припадници оружаних снага Украјине и Националне гарде Украјине, извршавајући очигледно злочиначка наређења војног врха с циљем уништавања националне групе рускојезичног становништва које живи на територији самопроглашене Доњецке Народне републике, свесно гађали из тешког наоружања (калибра не мањег од 122 милиметра) цивилне објекате, који нису војни циљеви, у насељеним местима републике. Услед таквог гранатирања погинуло је 45 људи, а рањено више од 160, уништено или оштећено више од 163 објекта, укључујући стамбене зграде, зграду суда, трафо-станицу рудника.

„Главна истражна управа ИК Русије поднела је кривичну пријаву против министра одбране Украјине Степана Полторака, начелника Генералштаба Министарства одбране Украјине Виктора Муженка, команданта Копнених снага Оружаних снага Украјине Анатолија Пушњакова, команданта Националне гарде Украјине Николаја Балана и других неутврђених лица из редова Оружаних снага Украјине и Националне гарде Украјине. Они се сумњиче за извршење кривичних дела из члана 356. став 1, члана 357. Кривичног законика РФ (коришћење забрањених средстава и метода ратовања и геноцид)“ – саопштио је портпарол ИК Русије.

„Истражни органи сматрају да су украјинска војна лица прекршила: протокол о прекиду коришћења оружја на југоистоку Украјине (Минск, 05.09.2014.) и меморандум уз њега (Минск, 19.09.2014.), одредбе конвенције о заштити цивилног становништва током рата (Женева, 12.08.1949.) и Додатног протокола II (Женева, 08.06.1977.) уз њу, конвенције о спречавању злочина геноцида и кажњавања за његово извршење (Париз, 09.12.1948.), конвенције о правима детета (Њујорк, 20.11.1989.)“ – нагласио је Маркин.

Осим тога, саопштио је он, поднета је кривична пријава против посланика Врховне Раде (скупштине) Украјине Олега Љашка и других лица из редова батаљона „Азов“ због киднаповања, тортуре, коришћења забрањених средстава и метода ратовања (члан 126. став 2, члан 117. став 2, члан 356. став 1. Кривичног законика РФ).

„Према верзији руских истражних органа, 17. септембра 2014. године четири борца батаљона „Азов“ по налогу Олега Љашка, који је оснивач тог батаљона, незаконито су ушли у стан грађанина Мариупоља Дмитрија Чајковског. Након претресања стана, осумњичени су везали Чајковском руке и, користећи насиље, одвезли га у просторије батаљона „Азов“, а затим гу убацили у метални контејнер. Током 23 сата Љашко и његови бојовници су жестоко тукли оштећеног, а такође су му претили убиством, захтевајући да призна да је код њега „украдено оружје“. Затим су осумњичени одвезли Чајковског у пртљажнику аутомобила на запуштено земљиште и наставили тортуру, али су га касније пустили јер нису добили никакве информације“ – саопштио је Маркин.

Он је нагласио да се „приликом подношења ових кривичних пријава Истражни комитет руководио чланом 12. став 3 Кривичног законика РФ, који даје право да се кривично гоне страни држављани који су извршили кривично дело ван граница Руске Федерације у случајевима кад је кривично дело усмерено против држављанина РФ, као и у случајевима предвиђеним међународним уговором РФ, уколико страни држављани нису осуђени у страној држави, а кривично се гоне на територији Руске Федерације“.

ИК РФ је 3. септембра саопштио да истражује 54 кривична дела у Донбасу (убиства и друга кривична дела). Због кривичних дела геноцида, убиства и коришћења забрањених средстава и метода ратовања ИК Русије поднео је кривичне пријаве против 30 званичника Украјине.

Председник Истражног комитета Русије Александар Бастрикин изјавио је у јулу да је ИК спреман да преда међународном суду материјале о злочинима против цивилног становништва на југоистоку Украјине.


Извор: Факти

Оставите коментар

Оставите коментар на Кривичне пријаве против војног врха Украјине

* Обавезна поља