Kukan-1024x685БРАТИСЛАВА – Настојања Србије да продуби односе са Русијом и потврди европске амбиције по оцени Едуарда Кукана подсећају на ходача на жици на висини од 200 метара.

„Србија настоји да игра врло осетљиву улогу. То је као да хода по жици на висини од 200 метара без заштитне мреже. То је игра за коју не знам да ли је могућа“, казао је словачкој агенцији ТАСР Кукан иначе у Европском парламенту шеф Делегације за односе са Србијом.

Кукан је упозорио да српско-руске односе у контексту ЕУ компликује развој збивања у Украјини, посебно након потписивања споразума о изградњи гасовода Јужни ток.

„Не би требало да представља проблем имати добре односе са Русијом. Њих имају многе велике земље ЕУ. Али добри односи са Русијом не могу да буду у супротности са правилима која важе у ЕУ“, рекао је Кукан.

За шефа Делегације ЕП за односе са Србијом недавно потписивање споразума о изградњи Јужног тока кроз Србију у Москви крши договоре и правила ЕУ.

„Ми смо казали Александру Вучићу још пре него што је постао председник владе да нас узнемирује домет сарадње Србије са Русијом. Он нам је свима дао уверавања да ће се потрудити да та сарадња не пређе ниво преко кога би могла да нанесе штету амбицијама Србије да уђе у ЕУ“, рекао је Кукан.

Словачки европосланик нагласио је да је неопходно да се стално одржава политички дијалог.

„Што више разговора, што више објашњавања. Лично познајем све водеће српске представнике и са њима врло отворено разговарам“, казао је Кукан.


Извор: Бета

Оставите коментар

Оставите коментар на Кукан о Вучићевим обећањима ЕУ

* Обавезна поља