skupstina-zakon-o-raduБЕОГРАД – Народни посланици усвојили су измене Закона о раду са 190 гласова „за“. Измене и допуне Закона о пензијско-инвалидском осигурању подржало је такође 190 посланика.

11.25 – Усвојен у целини Закон о ПИО са 190 гласова за, против је било 22 посланика, док три посланика није гласало. Наставак рада у 13 часова.

11.15 – Посланици су усвојили измене Закона о раду са 190 гласова „за“ и 21 против, четири посланика није гласало.

10.00 – Почела седница Скупштине Србије на којој се посланици изјашњавају о амандманима на Закон о раду и на Закон о пензијско-инвалидском осигурању.

Скупштина Србије изгласала је измене Закона о раду. У току гласање о Закону о пензијско-инвалидском осигурању. После изјашњавања, посланици ће наставити претрес амандмана на лекс специјалис о поплавама.

Посланици су јуче разматрали амандмане на предложена законска решења, а пре три дана је окончана начелна расправа.

Oбразлажући измене Закона о раду, министар Александар Вулин је рекао да Влада није предложила измене Закона које би биле на штету запослених, јер већина одредаба доноси њихову бољу заштиту, и додао да се закон не усваја како би се отпуштали радници, већ да би се успоставила неопходна равнотежа између света рада и света капитала.

Вулин је истакао да се изменама закона стварају услови за побољшање услова пословања, подизање конкурентности привреде, а неке непрецизне одредбе закона који је донет 2005. године боље су дефинисане, како би се спречио рад на црно.

Према његовим речима, закон се усклађује и са директивама Европске уније и Савета Европе.

Министар за рад, запошљавање, социјална и борачка питања Александар Вулин изјавио је после усвајања измена и допуна Закона о раду да Србија има разлога да буде задовољна, јер ће се њима помоћи тржишту рада да се развије, раднику да сачува свој посао, а послодавцу да унапреди свој посао и заради.

Задовољан сам изменама и допунама Закона о раду, мислим да Србија има разлога да буде задовољна. Позивам све социјалне партнере да се понашају у складу чињеницом да је Закон усвојен”, рекао је Вулин новинарима у Скупштини.

Истакао је да је Влада ту и за синдикате и за послодавце и да је увек спремна за дијалог.

Пред нама су нови закони које треба заједно да доносимо, све што треба да радимо, треба да радимо заједно привржени социјалним дијалогу са циљем да у Србији буде боље, истакао је министар.

Указујући да су раније постојале примедбе да се закони не спроводе, Вулин је посебно подвукао да ће они закони, који буду доношено, бити и спровођени. Ово важи за Закон о раду као што ће важити за било који други закон, нагласио је Вулин.

Упитан да ли верује да ће синдикати наставити протесте, Вулин је прокоментарисао да „види да су преко викенда имали паузу и да не зна шта ће смислити када почну радни дани“.

„Ми не споримо ником право да има свој политички став и да тај став буде другачији, не споримо ни право Демократској странци да активно учествује у организацији ових протеста, то је сасвим у реду, само синдикат као и послодавци морају да воде рачуна о запосленима“, рекао је Вулин.

Поводом усвојених измена и допуна Закона о ПИО, Вулин је рекао да ће он у наредних десет година уштедети 5,35 процената бруто друштвеног производа и да ничија права неће бити угрожена, већ ће се мало спорије ићи у пензију.

Изменама Закона о пензијском и инвалидском осигурању, предвиђа се успоравање одласка у пензију, што ће бити урађено постепено, јер се старосна доб за одлазак у пензију код жена и мушкараца изједначавају тек 2032. године.

Предложеним изменама услова за стицање права на старосну пензију за жене, та старосна граница ће се подићи са 60 на 65 година, тако што ће се поступно подићи од 2015. до 2020. године, за шест месеци на годишњем нивоу, односно од 2021. године до 2032. године, за два месеца на годишњем нивоу.

Посланици опозиције оценили су да је Закон о раду „катастрофалан“, истакавши да неће повећати запосленост и омогућити нове инвестиције.

Како наводи РТС, од укупно 169 поднетих амандмана приваћена су два, а шеф посланичке групе ДС Борко Стефановић је на Твитеру објавио да је „однета мала победа у Скупштини“, јер је један од усвојених амандмана његов, по коме „труднице и породиље ипак не могу да се отпусте“.

Шеф посланичког клуба Демократске странке Борислав Стефановић истакао је да није прихваћен ниједан од кључних захтева синдиката.

Од укупно 169 амандмана које су посланици поднели на предлог измена и допуна Закона о раду, Влада и Одбор Скупштине Србије за рад, социјална питања, друштвену укљученост и смањење сиромаштва прихватили су два амандмана и један од 12 предложених амандмана на измене и допуне Закона о ПИО.

На предлог о изменама и допунама Закона о пензијском и инвалидском осигурању поднето је 12 амандмана, од којих су Влада и Одбор прихватили један, и то посланика Моме Чолаковића из Партије уједињених пензионера Србије, а тиче се Управног одбора фонда.

Посланици су усвојили и измене Закона о пензијско-инвалидском осигурању, са 190 гласова „за“, 22 „против“, док три посланика нису гласала.

Изменама тог законе предвиђено је постепено успоравање одласка у пензију, а старосна доб за одлазак у пензију код жена и мушкараца биће изједначена на 65 година до 2032. године.

______________________________________________

БЕОГРАД – Посланици Скупштине Србије усвојили су данас измене Закона о раду и наставили седницу изјашњавањем о Закону о ПИО, а затим следи претрес амандмана на Лекс специјалис о поплавама.

Измене Закона о раду предвиђају право на накнаду по основу минулог рада од 0,4 одсто по години рада код актуелног послодавца.

Накнада због отказа добијеног као технолошки вишак износиће минимум збир трећине зараде запосленог за сваку навршену годину рада код актуелног послодавца.

Отпремнина због одласка у пензију износиће две просечне плате запосленог, а не три као до сада, запослени ће имати право на накнаду за ноћни рад од 26 одсто, али не и за сменски рад.

Измене Закона предивђају и да радни однос на одређено време може да траје две, уместо као до сада годину дана, као и да запослени право на коришћење годишњег одмора добија после месец дана непрекидног рада, а не, као до сада, после шест месеци.

Нова решења предвиђају и губљење права на накнаду за неискоришћен годишњи одмор, изузев ако запослени добије отказ.

Убудуће ће запослени имати мањи број дана плаћеног одсуства, уместо седам сада ће добијати пет за венчање, порођај супруге, тешке болести чланова породице или њихову смрт, а за добровољно давање крви два слободна дана.

Током годишњег одмора запослени има право на основну зараду увећану за минули рад током тог месеца, а не као до сада на просек своје зараде из претходна три месеца. Имаће и право на 60 одсто основне зараде увећане за минули рад, а не као до сада на просек своје зараде из претходна три месеца.

Када је реч о изменама Закона о ПИО, оне предвиђају, поред осталог, да се од јануара 2015. на сваких шест месеци повећава старосна граница за одлазак жена у пензију, како би 2032. она била 65. година и изједначила са условима за мушкарце.

Минималан стаж је 15 година.

Превремену старосну пензију могу да користе сви који имају 40 година стажа, од 2023. у превремену пензију могу да оду мушкарци стари 60 година и жене са 59,6 година.

За недостајуће године живота плаћаће се пенали 0,34 одсто месечно.

Пензија по том основу може да се умањи максимално 20,4 одсто.

Жена која је родила једно дете има право на додатних шест месеци стажа, а са двоје деце – годину, док ће жена која је родила троје и више деце имати право на додатни стаж од две године.

Законом о поплавама је прецизирано и да подручје погођено поплавама обухвата поплављене и клизиштима угрожене делове територије Србије: град Београд и градске општине Обреновац, Лазаревац, Младеновац, Гроцка и Раковица.

Законом су обихваћени градови Сремска Митровица, Шабац, Лозница, Ваљево, Чачак, Ужице, Јагодина, Крушевац, Краљево, Крагујевац, Пожаревац и Зајечар.

Такође, законска решења се односе и на општине Бајина Башта, Косјерић, Пожега, Уб, Осечина, Љиг, Лајковац, Мионица, Богатић, Владимирци, Коцељева, Мали Зворник, Крупањ, Љубовија, Горњи Милановац, Лучани, Ражањ, Алексинац, Дољевац, Петровац на Млави, Смедеревска Паланка, Велика Плана, Параћин, Ћуприја, Свилајнац, Деспотовац, Рековац, Варварин, Трстеник, Шид, Кнић и Рача.

Минимална зарада 115 динара по радном сату

Београд – Минимална зарада, без пореза и доприноса за обавезно социјално осигурање за период јул – децембар 2014. године у Србији износи 115 динара (нето) по радном часу, одлучено је на данашњој седници Владе Републике Србије.

Влада Србије одлучила је да обезбеди здравствено осигурање за више од 26.000 запослених у предузећима у реструктурирању и са неразвијених подручја, који немају оверене здравствене књижице.

Влада је усвојила и Предлог закона о потврдјивању споразума измедју Владе Србије и Владе Савезне Републике Немачке о превозу путника и ствари у медјународном друмском саобраћају.

Влада је усвојила и Предлог закона о потврдјивању оригиналне конвенције о оснивању европског центра за средњорочне прогнозе времена, саопштила је Канцеларија Владе за сарадњу с медијима.


Извор: РТС, Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Усвојени Закони о раду и ПИО

* Обавезна поља